Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
15.51

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

9

Natisni članek

Levica Marjan Šarec sodelovanje koalicija

Torek, 5. 3. 2019, 15.51

5 let, 2 meseca

Koalicijski poslanci kritični o Šarčevem sporazumu z Levico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

9

Med nekaterimi koalicijskimi partnerji je bilo pred podpisom sporazuma o sodelovanju z Levico mogoče slišati nekatere pomisleke. Med drugim so kritični do pomanjkanja informacij o finančnih učinkih dokumenta in premajhne vključenosti pri njegovi pripravi. V SD ob tem opozarjajo, da je treba prevzeti odgovornost, ne samo zasluge za uspešne projekte.

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela ter stanovanjski politiki.

Kot je ob robu seje državnega zbora, na kateri poslanci danes razpravljajo o rebalansu proračuna, pojasnil koordinator Levice Luka Mesec, so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z vsemi resornimi ministri, ki jih sporazum zadeva.

Luka Mesec
Novice Tomićeva nosilka liste Levice, Mesec na evropske volitve z osmega mesta #video

Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z resornimi ministri, ki jih ta zadeva. | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec je pojasnil, da so sporazum pripravljali dva meseca in ga uskladili z resornimi ministri, ki jih ta zadeva. Foto: STA ,

Levica pričakuje, da bo sporazum podpisan v sredo

Mesec je ob tem spomnil, da so v četrtek vsi predsedniki koalicijskih strank dali zagotovila, da bo sporazum podpisan še pred glasovanjem državnega zbora o rebalansu proračuna. V Levici verjamejo, da se bodo vsi dogovora držali in da bo sporazum podpisan v sredo.

Vendar se med koalicijskimi partnerji, predvsem v SD in SMC, o podpisu omenjenega sporazuma pojavljajo nekateri pomisleki, ki jih je dodatno razvnel zapis poslanca Levice Mihe Kordiša na Facebooku. Kordiš je namreč zapisal, da so "izstavili zabeljen račun za podporo proračunu 2019".

Vodja poslancev SD Matjaž Han je opozoril, da je v partnerstvu potrebno prevzeti tudi odgovornost. | Foto: Matej Leskovšek Vodja poslancev SD Matjaž Han je opozoril, da je v partnerstvu potrebno prevzeti tudi odgovornost. Foto: Matej Leskovšek

Poslanec SMC Gregor Perič in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han si zato želita več informacij o finančnih učinkih sporazuma. Kot je dejal Perič, je Kordišev zapis "zagotovo opozorilo, ki ga gre jemati resno". "Tako pomemben dokument, kot je ta partnerski protokol, moramo kot resna stranka sprejeti še na naših organih," je ob tem dejal Han.

V opoziciji so medtem kritični do vpliva Levice na vladno politiko, ki se kaže v rebalansu proračuna. Poslanec SDS Marko Pogačnik je menil, da Levica ostaja nadkoalicijska stranka, prvak SNS Zmago Jelinčič jo je označil za stranko prikrite koalicije. Da ima Levica v vladi veliko moč, čeprav trdi, da ni vladna stranka, meni tudi poslanka NSi Ljudmila Novak.

Irena Joveva
Novice Novinarka Irena Joveva nosilka liste LMŠ na evropskih volitvah #video

Kociprova: Pogovori večinoma potekali med LMŠ in Levico

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović medtem poudarja, da je protokol težko finančno ovrednotiti. Po njegovem mnenju je predvsem pomembno, da se bodo o projektih pogovarjali in skupaj odločali. "Imamo spoštljiv odnos z vsako od koalicijskih strank, vključno z Levico. Z vsako vzpostavljamo dialog, se pogovarjamo in si poskušamo zaupati," je povedal Golubović.

A ravno pomanjkanje dialoga in sodelovanja pri oblikovanju sporazuma je eden od očitkov, ki jih imajo v nekaterih koalicijskih strankah. Pogovori o sporazumu so po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper bili večinoma med LMŠ in Levico. Kociprovo sicer motijo predvsem vedno nova pogojevanja Levice.

Poslanec SDS Marko Pogačnik je ocenil, da Levica ostaja nadkoalicijska stranka. | Foto: STA , Poslanec SDS Marko Pogačnik je ocenil, da Levica ostaja nadkoalicijska stranka. Foto: STA ,

Kot je dejala, so v Levici prejšnji teden sklenili, da bodo rebalans proračuna podprli, zdaj bi pa želeli, da se še pred tem podpiše sporazum o sodelovanju. "Za SAB načelni dogovor sicer ni težava, bi pa želeli, da se najprej izpolnijo dogovorjene zaveze iz koalicijske pogodbe," je še dodala Kociprova. O sporazumu z Levico bo danes sicer razpravljal tudi svet SAB.

Viktor Orban
Novice V SDS Orbana ne bi izključili, v NSi bi mu zamrznili članstvo #video

Han: V partnerstvu je treba prevzeti tudi odgovornost

Han je še poudaril, da je treba v partnerstvu prevzeti tudi odgovornost: "Težko kupim, da stranka prevzame resor, pripravi vso zgodbo, da se bo zadeva rešila, potem pa se pod to podpiše katerakoli druga stranka. Tako ne gre."

Na očitke, da v Levici ne želijo prevzemati odgovornosti, Mesec odgovarja, da imajo zelo omejena sredstva za pripravo zakonskih rešitev, a so si s sporazumom kljub temu naložili ogromno odgovornost. "Rešujemo stvari, ki jih prejšnjim vladam več mandatov ni uspelo narediti," je dejal Mesec, ki težko razume, zakaj ima s tem največjo težavo SD, saj se sporazum dotika tem, ki so tudi v njihovem interesu.

Manj težav s sporazumom imajo v DeSUS, kjer so pričakovali, da bo ta podpisan v kratkem oziroma danes. Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše večjih sprememb v novem sporazumu, ki čaka na podpis, v primerjavi z lani parafiranim namreč ni.

Ne spreglejte