Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 7. 2010,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 10. 7. 2010, 11.16

8 let

Klemenčič se je prijavil na razpis za predsednika protikorupcijske komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo se izteče rok za prijavo na javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije, ki ga je objavil predsednik Danilo Türk.

Na razpis se je po poročanju časnika Večer prijavil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič.

Predsednik komisije bo na položaj imenovan za šest let Predsednik republike Danilo Türk je javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika in dva namestnika predsednika komisije za preprečevanje korupcije objavil 11. junija, rok za prijavo pa se izteče v nedeljo, 11. julija.

Na podlagi zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je začel veljati 5. junija letos, predsednika in njegova namestnika imenuje predsednik republike, in sicer izmed kandidatov, ki mu jih posreduje izbirna komisija. Predsednik komisije bo na položaj imenovan za šest let, namestnika pa za pet let. Na svoje funkcije so lahko imenovani dvakrat zapored, je zapisano v pozivu.

Klemenčičevi morebitni protikandidati še niso znani Kot je navedeno v javnem pozivu, morajo biti predsednik komisije in njegova namestnika slovenski državljani. Imajo naj najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje, ali raven izobrazbe, ki v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, ustreza izobrazbi druge stopnje. Pogoja sta tudi najmanj deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana ta izobrazba, in nekaznovanost.

"Predsednik komisije in njegova namestnika morajo biti osebe, za katere je na podlagi dosedanjega dela, ravnanja ali vedenja možno utemeljeno sklepati, da bodo funkcijo v komisiji opravljali zakonito in v skladu s pravili stroke," je še navedeno v javnem pozivu.

Na razpis se je prijavil Klemenčič, kar je potrdil za Večer, njegovi morebitni protikandidati pa še niso znani.

Klemenčič je bil državni sekretar Klemenčiča so sicer predsedniku republike že 20. maja predlagali Rajko Pirnat, Boštjan M. Zupančič in skupina predlagateljev s prvopodpisanim Jožetom P. Damijanom. Klemenčiča je s položaja državnega sekretarja po njegovi odstopni izjavi vlada razrešila 27. maja.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poleg nove določbe, da predsednika komisije imenuje predsednik republike, sicer uvaja tudi nekatere druge novosti. Na novo namreč opredeljuje delovanje komisije za preprečevanje korupcije, ji dodaja nekatere pristojnosti, število njenih funkcionarjev pa zmanjšuje s petih na tri.

Ne spreglejte