Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
13.45

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada Miro Cerar ministri

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 13.45

2 leti

Kdo so in kaj počnejo prihodnji ministri v vladi Mira Cerarja? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogledali smo, kdo stoji za imeni ministrov in ministric, ki bodo sestavljali vlado Mira Cerarja. Kaj je do zdaj zaznamovalo njihovo poklicno pot?

Prihodnje ministrice in ministri v sliki in besedi:

Dušan Mramor (SMC), ministrstvo za finance

Vajeti finančnega ministrstva bo prevzel Dušan Mramor. Profesor financ na ljubljanski ekonomski fakulteti je bil finančni minister že med letoma 2002 in 2004 v vladi Antona Ropa. Pozneje je bil med letoma 2007 in 2013 dekan ekonomske fakultete, v letih 2000 in 2002 ter 2009 in 2013 pa je bil tudi predsednik upravnega odbora Univerze v Ljubljani.

Največji del njegovega raziskovalnega, pedagoškega in svetovalnega dela je na področju financ, predvsem poslovnih financ, finančnih trgov, finančne analize, investicij, ocene vrednosti podjetij in makro financ.

Vesna Györkös Žnidar (SMC), ministrstvo za notranje zadeve

Po odstopu Bojana Dobovška se bo za notranjo ministrico potegovala odvetnica Vesna Györkös Žnidar. V javnosti se je pojavljala v procesu proti mariborskim vstajnikom, prijetim na Tretji mariborski vstaji.

Boris Koprivnikar (SMC), ministrstvo za javno upravo

Boris Koprivnikar bo kandidat za ministra za javno upravo. Trenutno je predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Violeta Bulc (SMC), ministrica brez resorja, ki bo vodila urad za razvoj, strateške projekte in kohezijo

Inovatorka in podjetnica se zadnja leta pogosto uvršča na sezname najbolj vplivnih žensk v Sloveniji. Je ustanoviteljica in direktorica podjetja Vibacom (od leta 2000 se ukvarjajo z razvojem orodij in rešitev, ki so usmerjene k spodbujanju trajnostne rasti podjetij in inovativnim prebojem) ter ustanoviteljica InCo gibanja, ki si za cilj zastavljata na inovativnosti in ustvarjalnosti temelječo družbo. Med drugim je prejela priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije za izvirne metodologije, s katerimi uveljavlja poslovne inovacije v Sloveniji.

Goran Klemenčič (SMC), ministrstvo za pravosodje

Nekdanji predsednik protikorupcijske komisije. KPK je pod njegovim vodstvom razburkala predvsem politično srenjo, saj je zaradi protikorupcijskega poročila padla vlada Janeza Janše, kot predsednik PS pa je začasno odstopil tudi Zoran Janković. Klemenčič je bil sicer pred tem državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve v času, ko ga je vodila Katarina Kresal.

Ervin Pfeifer (SMC), ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ervin Pfeifer je nekdanji uslužbenec NLB, pred leti se je neuspešno potegoval za prvega moža Slovenskih železnic. Ukvarja se tudi z zavarovalništvom in ima svoje svetovalno podjetje.

Peter Gašperšič (SMC), ministrstvo za infrastrukturo

Peter Gašperšič je doktor gradbeništva. Pred leti je vodil sektor za avtoceste in bil tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za ceste. Trenutno je zaposlen na ministrstvu za kmetijstvo.

Milojka Kolar Celarc (SMC), ministrstvo za zdravje

Ekonomistka Milojka Kolar Celarc je nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za finance, pozneje direktorica centra notranje revizije na Savi Re, nato pa je bila do aprila 2013 predsednica uprave Vzajemne. V medijih se je med drugim pojavljala v času, ko je bila državna sekretarka, in sicer v primeru zamenjav zemljišč z izolsko bolnišnico leta 2005.

Stanka Setnikar Cankar (SMC), ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Stanka Setnikar Cankar je leta 1976 diplomirala na ekonomski fakulteti in se zaposlila na Višji upravni šoli Ljubljana. Študij na tretji stopnji ekonomske fakultete je končala v Ljubljani leta 1982. Leta 1993 je doktorirala na ljubljanski ekonomski fakulteti in pridobila naziv doktorice ekonomskih znanosti. Bila je tudi dekanka fakultete za upravo, od leta 2000 pa je tudi članica Senata Univerze v Ljubljani.

Karl Erjavec (DeSUS), ministrstvo za zunanje zadeve

Karl Erjavec, diplomirani pravnik, je bil v prvi vladi Janeza Janše (2004–2008) minister za obrambo, v vladi Boruta Pahorja pa, dokler ni zaradi afere s "kantami" za smeti po letu in pol odstopil, minister za okolje in prostor. V drugi Janševi vladi je prevzel vodenje slovenske diplomacije, ta resor pa je vodil tudi v vladi Alenke Bratušek in zdaj v vladi Mira Cerarja.

Prvak Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) je politično pot začel leta 1993 v SKD, med letoma 1995 in 2000 je bil v uradu za človekove pravice, po razpadu stranke SLS+SKD je ostal član SLS, maja leta 2004 pa se je pridružil LDS, ki ga je zapustil za DeSUS tik pred volitvami tistega leta.

Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS), ministrstvo za kulturo

Nekdanja političarka iz vrst SD, zdaj v DeSUS, Julijana Bizjak Mlakar naj bi postala ministrica za kulturo. Morebitna ministrica je sicer ustanoviteljica Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki je zaradi po njenem mnenju spornih procesov privatizacije zdravstva izstopila iz SD.

Irena Majcen (DeSUS), ministrstvo za okolje in prostor

Irena Majcen, vodja oddelka za okolje, prostor, promet in zveze v Upravni enoti Slovenska Bistrica, bo prevzela ministrstvo za okolje. Diplomirala je na ljubljanski biotehnični fakulteti. Med letoma 2005 in 2010, še kot članica SLS (bila je tudi podpredsednica te stranke), je bila županja Slovenske Bistrice. Leta 2010 je SLS ni podprl za nov županski mandat. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je neuspešno kandidirala na listi stranke DeSUS.

Gorazd Žmavc (DeSUS), minister brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu

Gorazd Žmavc, še en diplomiran pravnik med ministri, je vodenje urada za zamejce prevzel od Tine Komelj, ko je ta februarja letos odstopila. Večino svoje poklicne poti je opravljal v večjih gospodarskih družbah, kot so Mercator, Zlatarna Celje, Gorenje, Perutnina Ptuj, na vodilnih položajih kadrovskopravnega področja ter na področju trženja doma in v tujini. Član DeSUS je bil med drugim župan Ptuja, zdaj pa je mestni svetnik na ptujski občini.

Dejan Židan (SD), ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V igri za kmetijskega ministra ostaja prvak SD, veterinar in dozdajšnji minister Dejan Židan, ki kmetijski ministrski stolček greje že od leta 2010.

Anja Kopač Mrak (SD), ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

Anja Kopač Mrak (SD) bo v Cerarjevi ekipi vodila ministrstvo, ki ga je že do zdaj – ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Diplomirana sociologinja je od leta 1998 zaposlena na fakulteti za družbene vede (FDV), kjer predava. Med letoma 2008 in 2012 je bila državna sekretarka na ministrstvu, ki ga zdaj vodi.

Janko Veber (SD), ministrstvo za obrambo

Janko Veber, inženir gradbeništva, bo na ministrski stolček sedel prvič. Dozdajšnji poslanec SD, ki je v zadnjem letu in pol vodil državni zbor, bo vodil ministrstvo za obrambo. Pred tem je bil dolgoletni poslanec, med letoma 2011 in 2013 vodja poslanske skupine SD, od leta 2011 pa je predsednik Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov. Med letoma 1994 in 2010 je bil (štirikrat) župan Kočevja, leta 2010 pa mu na županski stolček v drugem krogu ni več uspelo sesti. Za poslanca je bil prvič izvoljen leta 1996.

Ne spreglejte