Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
10. 1. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

pokojnine Erar KPK Boris Štefanec

Torek, 10. 1. 2017, 13.20

6 let, 7 mesecev

Kako je Erar izbrisal prek 300 milijonov pokojnin

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Pokojnine erar | Foto Erar.si

Foto: Erar.si

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje mesečno izplača za dobrih 350 milijonov evrov pokojnin, aplikacija Erar, ki prikazuje izdatke proračunskih porabnikov, pa je do nedavnega izkazovala, da je vsota izplačil v dveh mesecih konec lanskega leta strmo upadla. Kaj se je zgodilo?

Tolikšno zmanjšanje pokojnin bi seveda hitro prišlo v javnost, zato smo predvidevali, da gre za administrativno oziroma računovodsko napako, a smo vseeno preverili, kje je do nje prišlo. 

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so nam nemudoma zatrdili, da so celotno lansko leto normalno izplačevali pokojnine in da ni prišlo do nobenih težav.


Preberite še: 

Zakaj je obrambno ministrstvo davčni dolžnik in ali vojakom plačuje prispevke?


Splet okoliščin

Da je napaka na njihovi strani, so nam nato potrdili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki upravlja aplikacijo Erar. "Gre za napako v prikazu podatkov. Uprava za javna plačila je komisiji posredovala vse podatke o transakcijah, ki pa zaradi spleta okoliščin niso bili upoštevani v izračunu vsot transakcij Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za september in oktober 2016," so nam sporočili in dodali, da so napako takoj odpravili.

Novo stanje: 

Pokojnine | Foto: Erar.si Foto: Erar.si

Več napak letno

Napaka prihaja po tem, ko je administrativna zmeda prejšnji teden vzbudila dvome o tem, ali imajo slovenski vojaki plačane prispevke.

Na KPK, ki jo vodi Boris Štefanec, ob tem priznavajo, da se jim napake zgodijo "večkrat letno". Načeloma se podatki v Erar prenašajo avtomatsko in so taki, kot jih komisiji posredujejo upravljavci zbirk. KPK "posega" le v primeru združevanja preimenovanih proračunskih uporabnikov ter združevanja prejemkov fizičnih oseb (plače, pokojnine, nadomestila bolniških odsotnosti, štipendije ...). V teh primerih občasno lahko pride do napak, sporočajo.

Ob tem na KPK vsakogar, ki bi opazil kakšno odstopanje, pozivajo, da jih o tem obvesti. Obenem sporočajo, da so podatki informativnega značaja in da se lahko kadarkoli spremenijo, zato predlagajo, da pred uporabo podatkov te preverite pri samem proračunskem porabniku.

Ne spreglejte