Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2017,
17.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Andreja Katič davčni dolg davki Slovenska vojska

Sreda, 4. 1. 2017, 17.43

6 let, 6 mesecev

Zakaj je obrambno ministrstvo davčni dolžnik in ali vojakom plačuje prispevke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
davčni dolg ministrstva za obrambo | Foto Erar.si

Foto: Erar.si

Ministrstvo za obrambo je od lanskega septembra na seznamu davčnih dolžnikov. Na ministrstvu zanikajo poročanje Dnevnika, da bi bili razlog neplačani prispevki, kot pravijo, je krivo neplačano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Tega ministrstvo ne želi plačevati, v času reševanja pritožbe pa se izdane odločbe vodi kot dolg.

Vojaki v zadnjih dneh na Finančno upravo (Furs) množično pošiljajo zahteve za vpogled v stanje plačanih prispevkov. Dnevnik je namreč poročal (in objavil tudi kopijo izpisa), da eden od vojakov nima plačanih prispevkov vse od avgusta predlani, hkrati pa je ministrstvo za obrambo tudi na seznamu davčnih dolžnikov. Dolguje med 10 in 30 tisoč evri, kaže aplikacija Erar.

A tako na Fursu kot tudi na ministrstvu zdaj pojasnjujejo, da imajo vojaki plačane prispevke, navedbe o neplačanih prispevkih na izpiskih pa so se pojavile zaradi administrativnih razlogov. Dodajajo, da ministrstvo ni na seznamu davčnih dolžnikov zaradi neplačanih prispevkov. Razlog je že dlje časa trajajoč spor glede plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na vojaških vadiščih. Ministrstvo za obrambo (vodi ga Andreja Katič) plačuje prispevke, pravijo na Fursu. | Foto: Matej Leskovšek Ministrstvo za obrambo (vodi ga Andreja Katič) plačuje prispevke, pravijo na Fursu. Foto: Matej Leskovšek

Furs pred prazniki zasuli s popravki

Zgodba se je začela, ko je eden od vojakov konec decembra opazil, da nima plačanih prispevkov. O zgodbi je takrat poročal Dnevnik. Na Fursu in obrambnem ministrstvu zdaj pojasnjujejo, da se je to zgodilo, ker je obrambno ministrstvo konec decembra vložilo večjo količino popravkov obrazcev za obračun prispevkov za različne mesece v letih 2015 in 2016.

Popravki so bili potrebni predvsem pri vojakih, ki se udeležijo misij v tujini in ki imajo pogosto poračune ali jim morajo naknadno spremeniti višino plače, nam je pojasnil predstavnik ministrstva za odnose z javnostmi Aleš Sila. Če je izplačilo drugačno, morajo za nazaj popravljati tudi obrazce za prispevke.

Del popravkov se vnaša avtomatsko, del pa zaradi preprečevanja zlorab pregledujejo ročno. V primeru zahtev ministrstva jih morajo vnesti ročno. Konec decembra je ministrstvo Fursu predložilo več teh obrazcev – koliko, ne eni ne drugi ne povedo –, ki jih davčnim kontrolorjem v prazničnem času ni uspelo obdelati. Vsaka zahteva za popravek pa se v sistemu Fursa zavede, kot da prispevki od takrat niso plačani. Tako so izpiski vojaških uslužbencev kazali stanje neplačanih prispevkov, ki pa po zagotovilih ministrstva in Fursa ni realno.

Medtem ko so popravki davčnih obračunov omejeni na dve leti, se obračune prispevkov lahko popravlja kadarkoli, pravijo na Fursu. Tu je namreč natančnost zelo pomembna, saj je višina prispevkov osnova za izračun pokojnine. 

Dodajmo sicer, da uradna navodila Fursa glede izpiska stanja (ne)plačanih prispevkov izjem ne omenjajo:

prispevki | Foto:

Vas zanima, ali imate plačane prispevke? 

Trenutno Fursova aplikacija, v kateri lahko to preverite, ni dostopna. Zaradi zapleta z uslužbenci ministrstva za obrambo je namreč davkarija blokirala izpise za vse uslužbence, dokler podatkov ne uskladijo.

Na Fursu sicer pravijo, da je dogodek izjema in zgolj posledica spleta okoliščin. Stanje na izpisku je verodostojno, zagotavlja predstavnik za odnose z javnostmi Stojan Glavač in dodaja, da bo aplikacija spet dostopna "predvidoma v prihodnjih dneh".

Ministrstvo za obrambo je vse od oktobra na seznamu davčnih dolžnikov. A to ni nič novega, pravijo. | Foto: Bor Slana Ministrstvo za obrambo je vse od oktobra na seznamu davčnih dolžnikov. A to ni nič novega, pravijo. Foto: Bor Slana

Dolg zaradi neplačanega NUSZ

In kakšna je povezava med domnevno neplačanimi prispevki in davčnim dolgom ministrstva za obrambo? Na Fursu in na ministrstvu trdijo, da je ni. 

Ministrstvo je na seznamu od lanskega septembra, ko je imelo med petimi in desetimi tisoč evri dolga, oktobra in novembra pa je bilo na seznamu dolžnikov z med 10 in 30 tisoč evri dolga. Novembra lani so za Svet24 pojasnili, da so bili na seznamu že večkrat v preteklosti.

Razlog so po njihovem mnenju neupravičeno izdane odločbe za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Menijo, da jim občine Postojna, Kidričevo in Ljubljana, kjer ima vojska vadišča in vojašnice, neupravičeno odmerjajo nadomestilo. Ko dobijo nadomestilo, se pritožijo, a v času reševanja pritožbe ministrstva se izdane odločbe vodi kot dolg.

Ne spreglejte