Andreja Lončar

Torek,
25. 10. 2016,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

gradnja Ljubljana džamija InterContinental urgenca UKC Ljubljana

Torek, 25. 10. 2016, 14.30

6 let, 7 mesecev

Kako daleč so štirje največji gradbeni projekti v Ljubljani #foto

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Gradnja ljubljanske urgence, oktober 2016 | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Hotel Intercontinental na Bavarskem dvoru, ljubljanska urgenca, džamija, prenova Slomškove ulice. Preverili smo, kako tečejo dela na štirih največjih gradbiščih v središču prestolnice.

Ljubljanska urgenca: 8 let in 3 mesece

Temeljni kamen so postavili 24. julija 2007. Prvo fazo 112-milijonske naložbe je dobil SCT v konzorciju z GPG in Vegradom. Sprva je bilo predvideno, da bo urgenca zgrajena do leta 2011. A vsi trije izvajalci so kmalu po začetku gradnje zašli v težave in končali v stečaju – marca 2011 je ministrstvo z vsemi prekinilo pogodbo. Lani so nato le končali prvo fazo, zanjo smo plačali 36 milijonov evrov.

Na ministrstvu pravijo, da je zamik povzročila prekinitev izvedbe prve faze. Nekdanji zdravstveni minister Bručan je predlani za Siol.net krivdo za časovni zamik zvalil na svoje naslednike. "Škandal je, da urgentnega bloka niso zgradili v predvidenem času do konca leta 2009. Predvsem so se zadeve razvijale nepravilno, ker so gradnjo, ki se je že začela, spreminjali, poleg tega pa kar naenkrat ni bilo več rezerviranega denarja," je dejal. 

Zdaj Kolektor Koling gradi drugo fazo projekta, vredno 21,7 milijona evrov, ki mora biti končana do začetka marca prihodnje leto. Tretja faza pa je šele v pripravi, saj se je ministrica Milojka Kolar Celarc odločila revidirati zasnovo projekta. V projektni dokumentaciji iz leta 2009 je bila ta faza ocenjena na 54 milijonov evrov. Na ministrstvu pravijo, da je potek odvisen od zagotavljanja denarja, izvedbe postopkov javnega naročanja in drugih dejavnikov.

Julij 2007: šef propadlega SCT Ivan Zidar (levo) je ob navdušenju takratnega ministra za zdravje Andreja Bručana (tretji z leve) takole zajel prvo kelo betona. Za Bručanom stoji nekdanja predsednica uprave propadlega Vegrada, danes zapornica Hilda Tovšak (z rdečo čelado). | Foto: Bojan Puhek Julij 2007: šef propadlega SCT Ivan Zidar (levo) je ob navdušenju takratnega ministra za zdravje Andreja Bručana (tretji z leve) takole zajel prvo kelo betona. Za Bručanom stoji nekdanja predsednica uprave propadlega Vegrada, danes zapornica Hilda Tovšak (z rdečo čelado). Foto: Bojan Puhek

April 2016 | Foto: Bor Slana April 2016 Foto: Bor Slana Oktober 2016 | Foto: Vid Ponikvar Oktober 2016 Foto: Vid Ponikvar

Hotel Intercontinental: 10 mesecev 

Petzvezdični hotel na Bavarskem dvoru gradi srbsko podjetje Delta holding v lasti Miroslava Miškovića, poslovneža sumljivega slovesa in starega znanca ljubljanskega župana Zorana Jankovića (ta je pred desetletjem z Delto sklenil partnerstvo pri projektu Stožice, a so se Srbi umaknili). 

Temeljni kamen so položili lani decembra. Miškovića ni bilo zraven, ker so mu v sodnem postopku zoper njega odvzeli potni list, pozneje je bil, še nepravnomočno, obsojen. Po desetih mesecih gradnje, ki jo izvaja še en obsojenec, šef CGP Dari Južna, je hotel že skoraj na končni višini. Z 21 nadstropji bo to najvišja stavba v Ljubljani, odprli naj bi ga prihodnje leto. Vrednost naložbe je ocenjena na nekaj več kot 40 milijonov evrov.

Delta Holding je sicer gradbeno jamo kupil od družbe Rastoder, ki je v lastništvu "kralja banan" Izeta Rastoderja. Ta je zemljišče kupil od družbe S1, ki je pristala v stečaju. Rastoder je s preprodajo zemljišča zaslužil milijon evrov.

April 2016 | Foto: Bor Slana April 2016 Foto: Bor Slana

Avgust 2016 | Foto: Matej Leskovšek Avgust 2016 Foto: Matej Leskovšek

Oktober 2016 | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Oktober 2016 Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Islamski center: 3 leta in 1 mesec

"Gradnja poteka po predvideni dinamiki," o gradnji islamskega centra pravi tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Trenutno končujejo prvo fazo gradnje, za katero je Katar prispeval 11,5 milijona evrov (vse skupaj 15 milijonov evrov).

Medtem islamska skupnost po besedah Porića še vedno išče donatorje za financiranje druge faze, ki zajema obrtniška dela, gradnjo dostopne ceste in notranjo opremo. Skupno potrebujejo 14,7 milijona evrov. Celotna investicija znaša 35 milijonov evrov. Ljubljanski islamski kulturni center naj bi vrata odprl prihodnje leto.

Maj 2016 | Foto: Milan Tomšič Maj 2016 Foto: Milan Tomšič

Oktober 2016 | Foto: Matej Leskovšek Oktober 2016 Foto: Matej Leskovšek

Prenova Slomškove: 7 mesecev

Na območju Slomškove ulice v Ljubljani od aprila dalje poteka prenova ceste. Na mestni občini so že avgusta pojasnili, da bodo poleg omenjene ulice obnovili tudi cesto od Metelkove do Maistrove ulice, nato pa še križišče med Slomškovo in Metelkovo ulico.

Dela plačuje občinski Vodovod – Kanalizacija, skupno naj bi stala 1,4 milijona evrov. Rok za dokončanje del je konec januarja.

Avgust 2016 | Foto: Matej Leskovšek Avgust 2016 Foto: Matej Leskovšek

Oktober 2016 | Foto: Matej Leskovšek Oktober 2016 Foto: Matej Leskovšek