Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
15.30

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

58

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Mark Boris Andrijanič

Petek, 23. 4. 2021, 15.30

3 leta

Kako bi Janša z digitalizacijo Slovenijo naredil vitko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

58

Janez Janša 30 let | Predsednik vlade Janez Janša | Foto STA

Predsednik vlade Janez Janša

Foto: STA

"Strateški svet za digitalizacijo smo sestavili z ljudmi, ki niso povezani z državno administracijo, agencijami in drugimi javnimi ustanovami. To smo storili zato, da se strateški svet ne bo obremenjeval z eksekucijo, ampak bo res gledal strateško, je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

"Delež posameznikov, ki vidijo pozitiven vpliv tehnologij na svoje življenje, je v Sloveniji med najnižjimi v Evropi," je danes na prvi seji strateškega sveta za digitalizacijo dejal predsednik vlade Janez Janša. Podatek, da Slovenci v tehnologiji vidimo več negativnih stvari kot pozitivnih, je presenetil tudi Janšo.

Septembra celovit načrt digitalizacije države

Zato po njegovih besedah ni nenavadno, da Slovenija ni med najbolj digitaliziranimi državami na svetu: "Če ne verjameš, da ti ne bo določena stvar pomagala, potem se z njo ne ukvarjaš." Janša je zato novoustanovljenemu strateškemu svetu za digitalizacijo, ki ga vodi Mark Boris Andrijanič, dal nalogo, da do 15. septembra pripravi izčrpen načrt, kako lahko Slovenija v petih letih postane ena izmed petih najboljših držav na tem področju v Evropi.

Andrej Vizjak
Novice Boj z birokracijo: kako bi Vizjak reorganiziral svoje ministrstvo

"Omogočiti moramo dosledno izvajanje temeljnega načela vitke države. Da nismo državljani tisti, ki moramo zbirati podatke, obrazce … Ampak da je državni organ dolžan, da zbere potrebne podatke," je le enega izmed primerov, kaj pričakuje od strateškega načrta digitalizacije, navedel Janša.

Šest delovnih skupin

Strateški svet bo pod vodstvom Andrijaniča do 15. septembra iskal rešitve za digitalizacijo Slovenije in po besedah predsednika sveta tudi še iščejo morebitne nove člane. Dosedanji člani sveta, predvsem IT-podjetniki, raziskovalci, člani interesnih skupin in predstavniki velikih podjetij. Svet bo deloval v šestih delovnih skupinah, vsaka bo za svoje področje pripravila strateški načrt digitalizacije: javna uprava in digitalna družba, zdravstvo, izobraževanje, gospodarstvo in podjetniško okolje, nove tehnologije (umetna inteligenca, kibernetska varnost ...) in digitalna diplomacija (kako Slovenijo narediti privlačno za najboljši kader iz celega sveta).

Še nekaj utrinkov s strateškega sveta za digitalizacijo: 

 

denar
Novice Davčne spremembe: preverite, ali bo tudi vam v žepu ostalo več evrov
zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Novice Zavod za zaposlovanje bo tisočim danes izplačal milijone pomoči
Ne spreglejte