Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
21.36

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tine Kračun Anže Burger Alenka Bratušek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 21.36

1 leto, 3 mesece

Kaj lahko Alenka Bratušek kot komisarka naredi za Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tine Kračun pravi, da komisar načeloma ne more delovati v korist svoje države, lahko pa deluje neformalno. Anže Burger pa, da če preostali lahko delajo za svojo državo, lahko tudi naš predstavnik.

Bodoči evropski komisar Jean-Claude Juncker bo danes začel pogovore s kandidati za komisarje iz posameznih držav članic. Kot je znano, bo od treh slovenskih kandidatov opravil razgovor le s premierko v odhodu Alenko Bratušek (vlada v odhodu je v Bruselj poslala seznam, na katerem sta tudi Tanja Fajon in Karel Erjavec). Zaslišanja v evropskem parlamentu bodo potekala od 22. do 30. septembra, novo komisarsko ekipo pa bodo potrjevali v drugi polovici oktobra.

Kateri resor bi lahko dobila Slovenija, še ni znano, poznavalca mednarodnih odnosov Tineta Kračuna in Anžeta Burgerja pa smo vprašali, kakšne prednosti lahko Slovenija pričakuje od resorja, ki ga bo vodil slovenski predstavnik, oziroma kakšne koristi lahko pričakujemo od komisarja iz naše države.

Komisar mora zastopati interese Evropske unije Tine Kračun pravi, da vloga evropskega komisarja ni ta, da zagovarja oziroma zastopa interese svoje države, temveč je njegova vloga, da deluje v interesu celotne Evropske unije. "Vsak je odgovoren za področje, ki ga pokriva, je pa res, da lahko vladi države, iz katere prihaja, neformalno pomaga z določenimi informacijami in nasveti glede evropske politike. Noben evropski komisar tako ne bi smel zastopati interesov posamezne države, temveč mora zastopati interese Evropske unije na področju, ki ga pokriva. To je ključno za delovanje Evropske unije in bistvo delovanja Evropske komisije. Tisti, ki zastopajo interese posamezne države, so člani evropskega sveta oziroma predstavniki vlad držav članic."

Komisar lahko za svojo državo dela neformalno Anže Burger pravi, da se komisar za določeno področje lahko ukvarja s temami, ki so pomembne za državo, iz katere prihaja. "Lahko vpliva na oblikovanje politik na ravni Evropske unije, ki hkrati koristijo lastni državi. Lahko tudi opozori oziroma pripravlja smernice, ki bolj ustrezajo institucijam, ki delujejo v tej državi. Veliko stvari lahko pripravi na prikrit način, da ima relativno večje koristi za državo, iz katere prihaja. Seveda pa je pri tem pomembno, s kakšno ekipo se obda. Sam komisarski položaj je sicer zelo vpliven, vendar ni dovolj en sam človek. Dobri komisarji so tisti, ki imajo okoli sebe kompetentno ekipo strokovnjakov z določenega področja, ki so vešči politike in imajo veliko zvez," pravi Burger, ki poudarja, da se da le s strokovno ekipo realizirati te ideje oziroma načrte izpeljati v praksi.

Če vsi to počnejo, lahko tudi slovenski komisar Na vprašanje, kaj je dobrega za Slovenijo naredil zdajšnji komisar Janez Potočnik, konkretnega odgovora nismo dobili. "Njegovega dela nisem spremljal, zato o tem težko govorim. A če ga ocenjujem po njegovih javnih nastopih, kjer je vseskozi opozarjal, da je bil komisar za Evropsko unijo, lahko sklepam, da kaj specifičnega za našo državo ni naredil. Nikoli se ni pohvalil, da je kaj naredil, če pa je, je to dobro skril," pravi Burger, ki meni, da bi bilo smiselno, da komisarji naredijo kaj dobrega za svojo državo.

"Če vsi drugi to počnejo za svoja gospodarstva, bi bilo za Slovenijo škodljivo, če se ne bi enakega delovanja posluževal tudi naš predstavnik v Evropski komisiji," je sklenil Burger.

Ne spreglejte