Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
19.20

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

26

Natisni članek

Koronavirus Jelko Kacin Tina Bregant Matej Tonin

Četrtek, 9. 4. 2020, 19.20

4 leta, 1 mesec

Državna sekretarka: Namesto nošenja rokavic raje razkužimo roke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

26

"Namesto rokavic raje uporabite razkužilo pred vstopom v in po prihodu iz trgovine," je dejala državna sekretarka Tina Bregant. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da se obeta sprememba odloka, ki je poleg maske v zaprtih javnih prostorih zapovedoval tudi nošnjo rokavic.

Državna sekretarka je v uvodu v večerno novinarsko konferenco pohvalila državljane, ker se držijo vladnih ukrepov. "Slovenci smo pridni in vestni. Morda nam bo to pomagalo, da se lažje izvlečemo iz te krize," je dejala.

"Gre nam zmerno dobro," je dejala. V zadnjih dneh opažamo naraščanje števila okuženih, upamo, da gre za statistično nihanje, je dejala. Pozvala je vse, naj med prazniki ne hodijo na obiske, ampak naj ostanejo doma.

Nič več rokavic, le še maska

Državljani naj čim manjkrat hodijo v trgovino, je pozvala. "Nosite maske. Namesto rokavic pa raje uporabite razkužilo pred vstopom v in po prihodu iz trgovine," je dejala.  Kot je dodala, rokavice skoraj vsi valjamo po žepih, ali jih zatlačimo v vrata avtomobila, ko jih snamemo.

Do zdaj je sicer veljalo, da je poleg maske v zaprtih javnih prostorih treba nositi tudi rokavice. Na ministrstvu za zdravje pa so za STA navedli, da se obeta sprememba tega odloka. Pojasnili so, da so se o smotrnosti nošenja rokavic danes pogovarjali v strokovni skupini.

Težek potek bolezni tudi pri mlajših

Kot je še povedala, je smrtnost v intenzivnih enotah nizka. "V njih se je zdravilo 51 bolnikov. Umrlo jih je pet. Delamo vse, da bi smrtnost ostala nizka," pravi. Opozorila je, da lahko bolezen covid-19 težko poteka tudi pri mlajših, na primer pri 40- in 30-letnikih. "Ukrepi, ki bi bili v normalnih časih nečloveški, so danes nujno potrebni," je dejala. Njeno celotno izjavo lahko pogledate v posnetku zgoraj.

Tonin: Skupaj smo zajezili strmo širjenje okužbe

Tudi obrambni minister in podpredsednik vlade Matej Tonin, ki je prav tako sodeloval na večerni novinarski konferenci, se je zahvalil državljanom za spoštovanje ukrepov. "Zaradi vseh vas je danes Slovenija ena izmed najuspešnejših držav v boju proti koronavirusu, zato si vsi skupaj in vsak posebej zaslužimo en velik hvala." Zahvalil se je tudi novinarjem za dobro obveščanje javnosti. "S splošnimi ukrepi smo skupaj zajezili strmo širjenje okužbe, zaščitili smo ranljive skupine," je dejal.

Kot je dodal, bo ukrepe treba sproščati preudarno in v soglasju s stroko. "Le tako bomo ohranili gospodarstvo, delovna mesta in življenja ljudi vrnili v normalne tirnice," je poudaril.

Kot je dejal, so za nami eni od najtežjih tednov v zgodovini naše države. "Epidemija koronavirusa je pokazala, kako soodvisen in ranljiv je naš svet."

Kot je še povedal, lahko na to epidemijo gledamo tudi kot na priložnost, da postanemo bolj pozorni do soljudi, boljši prijatelji, boljši starši in partnerji, boljši sosedje in znanci. "Imamo priložnost, da razvijemo odgovornejši odnos do našega okolja in planeta," je še dejal.

Tonin je na koncu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Med drugim tudi o pogajanjih z Alibabo. Dejal je, da medijske navedbe, da enajst dni ni bilo komunikacije med Slovenijo in Alibabo, ne držijo. Kaj vse je še povedal, si poglejte v posnetku spodaj.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin: Ministrstvo za zunanje zadeve še vedno odsvetuje vsa potovanja:

Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar
Jelko Kacin
Novice Kacin: Vlada razmišlja o ponovnem zagonu javnega prometa #video
Koronavirus
Novice V Sloveniji koronavirus zahteval 43 smrtnih žrtev #video
David Kvaterni, 3d maska, zaščitna maska
Novice Ameriške bolnišnice tiskajo slovenske 3D-maske #video

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte