Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2021,
10.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Natisni članek

Mario Fafangel Koronavirus

Četrtek, 4. 2. 2021, 10.52

3 leta, 2 meseca

Epidemiologi vladi predlagajo, da odpravi omejitve gibanja med občinami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Epidemiologi so vladi predlagali, da začne pozitivne ljudi na hitrih testih, ki so brez simptomov, preverjati še z bolj zanesljivimi PCR-testi, je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Odločevalcem so prav tako predlagali, da naj se šole do petega razreda odprejo v vseh regijah, omejitev gibanja med občinami pa da se odpravi. Lažne pozitivne rezultate morajo na NIJZ brisati ročno, kar je katastrofa, je še povedal.

Zakaj so hitri testi pomembni?

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel je uvodoma povedal, da Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) hitre teste priporoča kot orodje za podkrepitev kapacitet PCR-testiranja v državi. Slovenija je pri PCR-testiranju dosegla določen plato, zato v nekem obdobju ni mogla dovolj hitro identificirati bolnih, čas do izvida pa se je podaljševal. In tukaj si lahko pomagamo s hitrimi testi.

Fafangel: To, kar bomo morali početi, je katastrofa. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


"Uporaba kakovostnih hitrih antigentskih testov je smiselna"

Dodal je, da je pomembno, da je to orodje tudi kakovostno. Epidemiologi so postavili pogoje, kakšni občutljivost in specifičnost mora imeti test, ki je v uporabi pri nas, to je vsaj 90-odstotno občutljivost in 97-odstotno specifičnost. Uporaba kakovostnih hitrih antigentskih testov je smiselna, je dodal Fafangel. Po priporočilu ECDC gredo rezultati hitrih antigentskih testov v državne statistike. 

Če se zamaje zaupanje v testiranje, je to katastrofa

Epidemiologi so 27. januarja opazili, da se s HAT nekaj dogaja in o tem obvestili strokovno komisijo. Kot je dejal Fafangel, gre za enega redkih ukrepov, ki nas ne omejuje in omogoča obvladovanje epidemije. Testiranje je primarno orodje. Če se zamaje zaupanje javnosti vanj, je to katastrofa, je dejal epidemiolog.

Če je pojavnost okužbe v populaciji zelo visoka - 10.000 okuženih na 100.000 prebivalcev -, epidemiologi pa uporabljajo dobre teste, z 80-odstotno občutljivostjo in 98-odstotno specifičnostjo, bo pozitivna napovedna vrednost znašala več kot 80 odstotkov. To pomeni, da bodo testi pokazali 8000 res okuženih in 1800 lažno pozitivnih, kar je sprejemljivo z vidika ustavljanja epidemije. Z vidika javnega zdravja so namreč bolj problematični lažno negativni kot lažno pozitivni testi.

Pri populaciji z enoodstotno prevalenco okužbe pa je verjetnost, da je pozitivni test na koronavirus tudi v resnici pozitiven, torej da ne gre za lažno pozitiven test, manj kot 30-odstotna. A to po besedah Fafangla ni posledica slabega ali nekakovostnega testa, ampak statističnih zakonitosti. (STA)

Pozitivne hitre teste bi preverjali s PCR-testi

So pa na NIJZ zaznali gruče, kjer test ne deluje pričakovano. Epidemiologi so včeraj vladi zato predlagali, da začne pri tistih osebah, ki so brez simptomov in so bili pozitivni na hitrem testiranju, rezultat preverjati z bolj zanesljivim PCR-testom. Kot je dodal govornik, je v primerih, ko ima oseba simptome ali je visoko rizičen kontakt, bistveno višja prevalenca covid-19. Kot je dejal Fafangel, bodo v nacionalno statistiko šteli PCR pozitivne teste in asimptomatske, ki so bile najprej potrjene s HAT, nato pa še PCR-testom.

Podatke ročno popravljajo za nazaj

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni je povedal, da avtomatično brisanje lažnih pozitivnih rezultatov v statistiki ni možno, da se morajo za to obrniti na izvajalce hitrega testiranja, ki prijavijo, da je prišlo do napake. Kot je dodal, na NIJZ to popravljanje podatkov za nazaj ravno poteka. To zadevo urejajo ročno, kar je katastrofa, pravi. Po njegovih besedah bo to rešil nov sistem.

Vladi predlagali, da odpravi omejitev gibanja med občinami in odpre šole

Fafangel je dejal, da so zaradi majhnosti države epidemiologi odločevalcem predlagali, da se šole do petega razreda odprejo v vseh regijah. Prav tako so vladi predlagali, da se ukine omejitev gibanja med občinami in med regijami. To je utemeljil s tem, da je Slovenija mala država in mala nihanja v številu primerov na Koroškem lahko pomenijo ogromna nihanja v vladnem semaforju.

Fafangel ni naklonjen omejitvi gibanja ponoči

Sam vidi tudi manjši učinek pri omejitvi gibanja ponoči. Kot je pojasnil, je namen ukrepov, da zmanjšajo nevarne interakcije. Dodal je, da ta ukrep lahko zmanjša interakcije, a kakšne, če imamo že druge ukrepe, kot so zaprti bari, restavracije. Interakcije premikamo v notranje prostore na nenadzorovan način. Z vidika obvladovanja epidemije je to vprašljivo, sploh ker ukrep velja že toliko časa, je dodal. 

 

Ne spreglejte