Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 3. 2021,
10.58

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

17

Natisni članek

Koronavirus okužba NIJZ COVID-19

Sreda, 24. 3. 2021, 10.58

3 leta, 1 mesec

Razmere niso najboljše, število okužb v šolah narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

17

"Številke povedo svoje, situacija se hitro spreminja. Evropa je pomembno žarišče okužb, ostale regije pa ji počasi sledijo," je na današnji novinarski konferenci vlade o aktualnem epidemiološkem stanju v državi povedala Eva Grilc, epidemiologinja z NIJZ. Najbolj stabilno stanje je pri predšolskih otrocih, nekoliko pa naraščajo številke v osnovnih in srednjih šolah, predvsem na račun tretje triade, je dodala Grilčeva.

Na NIJZ opažajo porast števila obolelih med šolarji: "Tudi številke pri pedagoškem kadru so se nekoliko povišale. Lahko rečemo, da epidemiološka situacija ni najbolj ugodna, zato še vedno pozivamo k spoštovanju vseh ukrepov. Med pomembna mesta okužb še vedno sodita tudi družina oziroma skupno gospodinjstvo in delovno mesto." Porast okužb v šolah pa je po mnenju Grilčeve odraz dogajanja v skupnosti. 

Slovenija je glede na 14-dnevno pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev na desetem mestu med evropskimi državami. To povprečje znaša za Slovenijo 489, na ravni EU pa je povprečje 381,58, je povedala Grilčeva. 

V torek potrdili krepko čez tisoč novih okužb

Zvišuje se povprečje novopotrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih. V torek smo v Slovenij ob opravljenih 6.979 PCR-testih potrdili 1.288 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih tako znaša 18,5 odstotka. Nazadnje smo višje število okuženih potrdili 10. februarja, in sicer 1.336. 

V bolnišnicah se skupno zdravi 500 bolnikov, sedem manj kot dan pred tem. Od tega 99 ljudi potrebuje intenzivno nego. Število smrtnih žrtev bolezni covid-19 se je ponovno dvignilo še za devet. 

Koronavirus Avstrija
Novice Toliko okuženih nismo imeli že mesec in pol

Ramovš: Jaz sem prijavljen za cepljenje in ga z zaupanjem pričakujem

"Zadnje leto je epidemija koronavirusa ohromila svet, nas starejše pa še bolj ogrozila. Na cepljenje sem prijavljen in ga z zaupanjem, z veseljem pričakujem," je na novinarski konferenci povedal antropolog in socialni delavec Jože Ramovš

Cepljenje nam bo omogočilo običajne človeške stike, trend širjenja osamljenosti pa se ne bo obrnil sam od sebe. Tega lahko obrnemo samo zavestno, sistemsko, je prepričan Ramovš: "Vse svoje življenje se strokovno posvečam sožitju med ljudmi in solidarni povezanosti med generacijami. Že pred covid-19 je ljudem škodovala vedno večja osamljenost, virus pa je to socialno bolezen zelo povečal."

Janez Janša
Novice Danes bo znano, ali bo vlada znova zaostrila ukrepe

Ministrstvo šole obvestilo o načinu pouka v primeru slabšanja razmer

Ministrstvo za izobraževanje je osnovnim šolam poslalo okrožnico, naj se v primeru, da se bodo epidemiološke razmere poslabševale, pripravijo na šolanje po modelu C1. Po navedbah ministrstva slednje še ne pomeni, da se bo to dejansko zgodilo, ampak gre zgolj za informativno obvestilo, kakšen je možen scenarij, če se bodo razmere slabšale, poroča STA.

Iz okrožnice izhaja, da bo pouk v primeru poslabšanja epidemiološke slike potekal po tako imenovanem C1 modelu, ki so ga na ministrstvu pripravili skupaj z ravnatelji nekaterih osnovnih šol in zavodom za šolstvo. Po navedbah spletnega Večera model C1 predvideva, da bi se pouk v šolah nepretrgoma izvajal za učence od 1. do vključno 5. razreda, medtem ko bi se učenci od 6. do 9. razreda v šoli tedensko izmenjevali. Prvi teden naj bi bili v šolah učenci 8. in 9. razredov, medtem ko bi se učenci 6. in 7. razredov šolali na daljavo, naslednji teden pa bi se zamenjali.

 

Ne spreglejte