Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2015,
22.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pravnik Miro Cerar Klemen Jaklič

Sreda, 18. 11. 2015, 22.03

2 meseca, 1 teden

Kaj imata skupnega Miro Cerar in Klemen Jaklič?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Resnične vladavine prava ni mogoče vzpostaviti brez odgovornih pravnikov kot posameznikov, je prepričan Matej Avbelj, ki se že nekaj let uvršča na lestvico najvplivnejših pravnikov.

Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravniki in pravnice letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): Matej Avbelj, Marko Bošnjak, Miro Cerar, Klemen Jaklič, Igor Kaučič, Goran Klemenčič, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Lucija Šikovec Ušaj in Andraž Teršek. Pravni portal IUS-INFO je izvedel že petnajsti izbor desetih najvplivnejših pravnikov, ki je potekal v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstila enajsterica pravnic in pravnikov, ki so dobili največ glasov (finalista na desetem in enajstem mestu sta prejela enako število glasov). Pomembna strokovnost, pokončnost, načelnost Organizatorji pravijo, da so glasovalci pripisali več obrazložitev svojega glasovanja, pri čemer so navajali odlike najvplivnejših pravnic in pravnikov, kot so strokovnost, pokončnost, načelnost, neposrednost, letos sta bili zelo pogosto navedeni neobremenjenost s preteklostjo in skrb za malega človeka.

Največkrat postavljena vprašanja za finaliste so zadevala razveljavljene postopke in nedelovanje pravosodnega sistema, nujno potrebne spremembe v sodstvu, visoko stopnjo korupcije in slabo delovanje protikorupcijske komisije, prvo mesto Slovenije na lestvici kršiteljic človekovih pravic, prevzemanje odgovornosti v mednarodni politiki za teroristične napade, zaskrbljenost zaradi migrantske krize in arbitražnega postopka o določanju meje s Hrvaško, politične pritiske na sodstvo ter zlorabo prava in represivnih organov v politične namene.

Čast in odgovornost Slovesna podelitev priznanj in okrogla miza z naslovom Pravo in odgovornost, na kateri bodo sodelovali najvplivnejši pravniki, bo 8. decembra 2015.

"Biti izbran med deset najvplivnejših pravnikov v Republiki Sloveniji je velika čast. Toda velik vpliv zahteva tudi veliko odgovornost. Najprej odgovornost za svoja lastna ravnanja v profesionalnem pravniškem svojstvu, nato odgovornost za svoj pravniški stan, za institucije pravne države in ne nazadnje za državo samo," je ob izboru dejal Matej Avbelj.

Ne spreglejte