Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
6. 6. 2017,
12.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

džamija Katar terorizem Savdska Arabija

Torek, 6. 6. 2017, 12.08

6 let, 7 mesecev

Kaj bo z ljubljansko džamijo, ki jo je financiral Katar?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

džamija | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Gradili jo bomo, dokler je ne dokončamo. To je veliko manjši problem od geopolitičnih vprašanj na Bližnjem vzhodu. Izgradnja džamije je odvisna od muslimanov v Ljubljani in Sloveniji, ki se že 48 let trudijo imeti svoj prostor," o tem, kako bi lahko zaostritev odnosov na Bližnjem vzhodu vplivala na dokončanje ljubljanske džamije, za katero je Islamski skupnosti zmanjkalo denarja, pravi njihov generalni sekretar Nevzet Porić.

Več arabskih držav, na čelu s Savdsko Arabijo, je v ponedeljek prekinilo diplomatske odnose in prometne povezave s Katarjem z utemeljitvijo, da podpira terorizem v regiji, kar je Katar zanikal.


Zakaj najbogatejši arabski državi grozi propad
Kriza, ki dela nogometu medvedjo uslugo
Minaret ljubljanske džamije dobil vrh (foto)
V Ljubljani se je začela gradnja džamije s 40 metrov visokim minaretom (foto in video)
V Ljubljani že stoji minaret (foto in video)
Poglejte si, kako v Ljubljani raste džamija s 40-metrskim minaretom (foto)


Kot poroča Daily Mail, bi lahko bila odločitev za prekinitev diplomatskih stikov povezana z milijardo dolarjev visoko odkupnino, ki jo je Katar v začetku letošnjega leta plačal z Iranom in Al Kaido povezanim silam v Siriji za izpustitev 26 oseb, med njimi tudi članov katarske kraljeve družine, ki so jih decembra 2015 med lovom na sokole ugrabili džihadisti.

Plačilo odškodnine bi lahko bil sprožilec za prekinitev diplomatskih odnosov, pravijo viri Daily Maila.

Generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić očitkov o podpiranju terorizma na račun Katarja ni komentiral. | Foto: Matej Leskovšek Generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić očitkov o podpiranju terorizma na račun Katarja ni komentiral. Foto: Matej Leskovšek Katar financiral gradnjo ljubljanske džamije

Država Katar ima pomembno vlogo tudi pri gradnji ljubljanske džamije, saj je zanjo prispevala 15 milijonov evrov, kar pa ni dovolj za končanje 35-milijonskega projekta. Generalnega sekretarja Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića smo ob zadnjih dogodkih na Bližnjem vzhodu zato povprašali:

- Kako komentirate očitke Savdske Arabije in drugih držav, da Katar, ki je financiral gradnjo džamije v Ljubljani, podpira terorizem, med drugim tudi Islamsko državo in Al Kaido?

- Koliko denarja je za gradnjo džamije v Ljubljani prispeval Katar?

- Koliko denarja bi še potrebovali za dokončanje džamije?

- Ste morebiti že našli dodatne vire njenega financiranja?

- Kaj zadnja zaostritev odnosov med Katarjem in drugimi zalivskimi državami pomeni za nadaljnje financiranje ljubljanske džamije? Bi lahko to prineslo težave pri pridobivanju denarja za projekt?

- Kdaj bo džamija predvidoma odprla vrata vernikom?

Ob ljubljanski džamiji že stoji 40 metrov visok minaret. | Foto: Matej Leskovšek Ob ljubljanski džamiji že stoji 40 metrov visok minaret. Foto: Matej Leskovšek

"Džamijo bomo gradili, dokler je ne končamo"

Očitkov o podpiranju terorizma na račun Katarja, kdaj bo džamija odprla vrata in koliko denarja je še potrebnega za njeno dokončanje, Porić ni komentiral.

"Država Katar je pomagala pri izgradnji prve faze izgradnje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je prejela donacijo v višini 15 milijonov evrov, ki jo je porabila za odplačilo dolga za zemljišče Mestni občini Ljubljana, izdelavo projektne dokumentacije, rušitev starih objektov, izkop zemljišča, nadzor in izgradnjo prve faze Islamskega kulturnega centra," nam je pojasnil in dodal:

"Džamija je za majhno muslimansko skupnost v Sloveniji zelo zahteven in kompleksen projekt. Gradili jo bomo, dokler je ne dokončamo. No, to je veliko manjši problem od geopolitičnih vprašanj na Bližnjem vzhodu. Izgradnja džamije je odvisna od muslimanov v Ljubljani in Sloveniji, ki se že 48 let trudijo imeti svoj prostor. Politična vprašanja in odnosi na Bližnjem vzhodu so zunaj področja našega delovanja."

Na vprašanje, ali je država Katar v igri za dodatno finančno pomoč, je mufti Nedžad Grabus maja dejal, da je vse še v igri, ugibati o dodatnih sredstvih pa, dokler ni nič gotovega, ne želi. "Katar je to, kar je obljubil, že izpolnil in mi smo to, kar smo se dogovorili, že realizirali," je pojasnil mufti in dodal, da "se pogovarjamo z različnimi financerji", je izpostavil. STA
Ne spreglejte