Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 6. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

Natisni članek

Gianni Infantino Katar FIFA

Torek, 6. 6. 2017, 11.00

6 let, 7 mesecev

Diplomatska kriza v Katarju

Kriza, ki dela nogometu medvedjo uslugo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

5

Katar SP 2022 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Šest arabskih držav je prekinilo diplomatske odnose s Katarjem. Najnovejša geopolitična kriza, ki pretresa Bližnji vzhod, bi lahko usodno zamajala tudi nogometni svet. Bogata država bo leta 2022 gostila svetovno prvenstvo v nogometu, a je po izolaciji arabskih sosedov naletela na številne težave.

Katar se je v vlogi gostitelja SP 2022 navadil, da se za njim dviguje prah. Sporen je bil že njegov izbor, ko je pred sedmimi leti zbral največ glasov članov izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in sprožil govorice, da si je pot do zagotovitve največjega nogometnega spektakla na svojih tleh zagotovil s pomočjo podkupnin.

V Katarju imajo prireditelji na voljo še pet let, da dokončajo potrebne objekte. | Foto: Reuters V Katarju imajo prireditelji na voljo še pet let, da dokončajo potrebne objekte. Foto: Reuters

Ko je postalo jasno, da bo majhna, a zelo bogata država, ki leži na polotoku, priredila svetovno prvenstvo, se je Katar posvetil gradnji številnih objektov, potrebnih za tako obsežno tekmovanje.

Kontroverzen izbor Katarja

Po državi, ki jo je narava obdarila z nafto in zemeljskim plinom, so začeli graditi velikanske in moderne štadione, svet pa je začel opozarjati na pomanjkanje občutka za spoštovanje osnovnih človekovih pravic. Na deloviščih je slabo poskrbljeno za varnost delavcev, ki prihajajo iz tujine.

Tako je leta 2013 protestiral sindikat gradbenih delavcev v Švici. | Foto: Reuters Tako je leta 2013 protestiral sindikat gradbenih delavcev v Švici. Foto: Reuters Med brnenjem gradbenih strojev se dogaja veliko nesreč s smrtnimi izidi. Številne demonstracije in opozorila o nevarnostih, ki v Katarju prežijo na izkoriščano tujo delovno silo, niso zalegle.

Fifa je dala vedeti, da ne bo spreminjala odločitve. Njen izbor Katarja je bil kontroverzen, mnogi so ga prepoznali kot posledico vodila, da je denar sveta vladar. Omenjale so se bogate provizije, ki naj bi jih prejele znane nogometne osebe, prek katerih je Katar leta 2010 pozival volivce, naj mu oddajo glas. Med njimi je bil tudi ambasador Zinedine Zidane, zdajšnji trener madridskega Reala, ki je v poldrugem letu na klopi belih baletnikov poskrbel za štiri velike naslove (dva evropska, španski in svetovni).

Bo Katar sploh gostil SP 2022 v nogometu?

  • Da.
    28,26 %
    104 glasov
  • Ne.
    71,74 %
    264 glasov
Oddanih 368 glasov

Zima namesto poletja

Dodatne preglavice ob izboru Katarja za gostitelja SP 2022 je prineslo spoznanje o vročih poletih mesecih, v katerih bi bilo skoraj nemogoče nogometašem in navijačem omogočiti prijazne pogoje za igro. Zaradi tega so sprejeli revolucionarno odločitev. Svetovno prvenstvo prvič v zgodovini tekmovanja ne bo potekalo v poletnih, ampak zimskih mesecih.

Doha je v zadnjih desetletjih doživela izjemen finančni in ekonomski razcvet. | Foto: Reuters Doha je v zadnjih desetletjih doživela izjemen finančni in ekonomski razcvet. Foto: Reuters

Dosegli so kompromis. Katarci, ki v nogometnem svetu zaradi svojega bogastva igrajo pomembno vlogo (Qatar Airways je glavni sponzor Barcelone, katarska družina pa ima v lasti francoskega velikana PSG), so lahko ostali mirni in se še naprej pripravljali na veliki dogodek.

Katar je majhen emirat. Ima le poltretji milijon prebivalcev, od tega jih je velika večina tujih delavcev. Zdaj so se znašli v osami, saj je šest arabskih držav prekinilo diplomatske odnose s Katarjem. Kot glavni razlog so navedle katarsko podporo terorističnim skupinam (Islamska država, Al Kaida in Muslimanska bratovščina v Egiptu).

Bodo štadionski lepotci zgrajeni do leta 2022?

Štadion Khalifa je v vsem blišču svoja vrata odprl prejšnji mesec. | Foto: Reuters Štadion Khalifa je v vsem blišču svoja vrata odprl prejšnji mesec. Foto: Reuters Katar so tako njegove sosede izolirale. Zaradi tega bi lahko naletel na številne težave. Prestolnica Doha, veliko trgovsko in turistično središče, pa tudi pomembna strateška točka za letalski promet, je zaradi blokiranih meja ostala brez uvoza dobrin. Meja s Savdsko Arabijo, po kateri je pridobivala skoraj polovico hrane, je zaprta. Katarcem, ki v svoji državi pridelajo le malo hrane, tako grozi pomanjkanje osnovnih sredstev za preživetje. Hrano lahko uvažajo le še prek letalskega in morskega prometa, nove okoliščine pa bi lahko postregle z grozečimi posledicami, rastjo cen.

Katar, ki rad gosti športne dogodke, bo leta 2022 prireditelj svetovnega prvenstva v nogometu. Pred tedni je svetu ponosno pokazal prvi dokončan štadion Khalifa. Je moderen, čudovit, udoben. Preostale še gradijo, po novih zapletih pa se poraja vprašanje, ali bodo zgrajeni v predvidenem roku.

Bodo preostali objekti, na katerih bi morali leta 2022 razkazovati znanje najboljši nogometaši na svetu, končani v predvidenem roku? | Foto: Reuters Bodo preostali objekti, na katerih bi morali leta 2022 razkazovati znanje najboljši nogometaši na svetu, končani v predvidenem roku? Foto: Reuters

Zaprte meje so otežile uvoz gradbenega materiala, potrebnega za dokončanje številnih projektov, vezanih na SP 2022 v nogometu. Katar gradi tudi novo pristanišče, bolnišnico, izboljšuje cestno infrastrukturo … Emir Tamim bin Hamad Al Tani, ki vodi državo, je naletel na nepredvidene ovire.

Fifa brez komentarja

Gianni Infantino še noče komentirati dogodkov, vezanih na krizo v Katarju. | Foto: Sportida Gianni Infantino še noče komentirati dogodkov, vezanih na krizo v Katarju. Foto: Sportida "Tega do nadaljnjega ne komentiramo," je sporočila Fifa, ki prek predsednika Giannija Infantina še ni pojasnila stališča do diplomatske krize na Bližnjem vzhodu, kjer naj bi leta 2022 gostovali najboljši nogometaši na svetu.

Fifa - eden izmed njenih zelo donosnih sponzorjev je prav letalska družba Qatar Airways - ostaja v tesnih stikih z organizacijskim komitejem SP 2022.

Njegov predstavnik Nasser Al Khater se je v prejšnjih letih hvalil, da bo Katar med prvenstvom obiskalo 1,3 milijona tujih nogometnih ljubiteljev. Največ naj bi jih po njegovih besedah prišlo iz držav na Arabskem polotoku, zlasti Savdske Arabije. Po prekinitvi diplomatskih stikov bo njegova napoved zelo težko uresničljiva.

Država, ki podpira teroristične skupine, ima ohromljen promet in zaprte meje, ni idealna popotnica največji nogometni zabavi, kar jo pozna planet Zemlja.

Prehitel je ZDA, Avstralijo ...

Do svetovnega prvenstva je še pet let. Dovolj časa, da se najde nova možnost. Katar je v boju za SP 2022 premagal ZDA, Avstralijo, Japonsko … Morda bi lahko vskočila kateri izmed teh držav. Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo gostila Rusija, zaradi katere bo imela večjo vlogo kot sicer tudi Evropska nogometna zveza (Uefa) pod vodstvom Aleksandra Čeferina.

Nogometni klubski velikan Barcelona ima zvestega sponzorja iz Katarja. | Foto: Reuters Nogometni klubski velikan Barcelona ima zvestega sponzorja iz Katarja. Foto: Reuters

Kako resno diplomatska kriza vpliva na nogomet, priča tudi takojšnja prekinitev sponzorskih obvez med savdskim nogometnim klubom Al-Ahly in osrednjim sponzorjem Qatar Airways. Poraja se vprašanje, kakšna bo usoda letošnjega velikega nogometnega dogodka v Dohi. 

Katar naj bi decembra gostil veliko nogometno tekmovanje, Zalivski pokal, na katerem nastopajo države z Arabskega polotoka. Prvotno bi ga moral gostiti Kuvajt, a je še vedno na črni listi Fife zaradi vmešavanja vlade v delo nogometne zveze. Katar se je znašel na drugačni črni listi, pod katero so se podpisale arabske države, zlasti vplivna soseda Savdska Arabija. Usoda SP 2022 je tako negotova, pred odgovornimi organi Fife pa še veliko neprespanih noči ...

Ne spreglejte