Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 14.24

8 let

Juncker je na pogovor povabil le Bratuškovo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo jutri začel pogovore s kandidati za komisarje iz držav članic. Iz Slovenije je na pogovor povabil le Bratuškovo.

Iz Slovenije bo razgovor opravil s predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, je v Bruslju izjavila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud. Kot je dodala, v tem trenutku še ne more povedati, kako dolgo bo trajal ta postopek, ker Belgija še vedno ni predlagala svojega kandidata.

Razgovor še ni zagotovilo za uspeh Slovenija je Jean-Claudu Junckerju poslala seznam s tremi imeni, na katerem sta poleg Bratuškove še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec. Na novinarsko vprašanje, kako bo Juncker ravnal v primeru držav, ki so mu poslale seznam z več kandidati, je Bertaudova odgovorila, da bo v primeru Slovenije opravil pogovor z Bratuškovo.

Bratuškova in Juncker na štiri oči že jutri? Kot so kasneje pojasnili viri blizu Junckerja, je Bratuškova za zdaj edina kandidatka iz Slovenije, s katero bo imel prihodnji predsednik komisije razgovor, a to seveda ne pomeni, da bo pogovor tudi uspešno opravila. Kdaj bo pogovor, viri niso mogli povedati. Po neuradnih informacijah pa naj bi se Bratuškova in Juncker pogovorila jutri. Vsi intervjuji bodo sicer potekali v Junckerjevi pisarni v Bruslju.

Bratuškovi služba z 21 tisoč evrov mesečne plače? Juncker se bo torej najprej pogovoril s kandidati, šele nato pa bo predstavil razdelitev portfeljev. Zaslišanja komisarskih kandidatov v Evropskem parlamentu so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra.

Če bo Bratuškova postala nova evropska komisarka, bo prejemala 21 tisoč evrov bruto plače mesečno.

Sta Juncker in Bratuškova morda opravila kakšen pogovor več? Erjavec je pred začetkom Strateškega foruma Bled v izjavi za medije dejal, da bo seznanil javnost, če ga bo Juncker poklical na razgovor. "To ni moja odločitev, to je Junckerjeva odločitev," je povedal.

Fajonova pa je za medije dejala, da je Bratuškova očitno Junckerjeva kandidatka. "Ali bo to sprejela tudi nova slovenska vlada, tudi novi premier Miro Cerar, pa je vprašanje naslednjih dni. Lahko samo rečem, da si želim, da bo v Bruselj odšla najboljša ekipa iz Slovenije," je povedala.

Sama Junckerjevega vabila do danes ni dobila. Na vprašanje, ali pričakuje, da bi Juncker na razgovor povabil še koga drugega, če po pogovoru z Bratuškovo ne bo zadovoljen, je dejala, da o tem težko sodi. "Si pa predstavljam, da sta Juncker in Bratuškova morda opravila tudi kakšen pogovor več, kot je javnost z njim seznanjena," je dodala.

Bratuškova izjav za medije ob prihodu na forum ni dajala.

Šoltes: Zaslišanja so kar zahtevna Predsednik DZ Milan Brglez je na vprašanje, zakaj se je Cerar v pogovorih z Junckerjem nekoliko "potegnil nazaj", dejal, da je treba na vprašanje izbire komisarja gledati "državno, ne partikularno".

Evropski poslanec Igor Šoltes pa je dejal, da je odločitev o izbiri slovenskega komisarja v Junckerjevih rokah, prav tako ni želel komentirati, ali je Bratuškova najprimernejša kandidatka za ta položaj. "Bil sem prisoten pri zaslišanjih za t. i. začasne komisarje. Moram reči, da to ni tako enostavno, kot se morda zdi, zaslišanja so kar zahtevna, po drugi strani je pa res, da se glasuje v paketu," je povedal.

Ne spreglejte