Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 9. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Odbor 2014 Janez Janša Janez Janša Goran Klemenčič

Torek, 8. 9. 2015, 16.34

8 let

Janša: Klemenčiču se je dokončno utrgalo; Klemenčič: Trditve niso resnične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Kršilcu človekovih pravic Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo. Nazadnje je SZDL zborovanje preprečila leta 1989," se je na Twiterju oglasil prvak SDS Janez Janša.

Odbor 2014 bo to jesen znova vsak teden organiziral shode, kot je to počel pred poletjem, prvi pa naj bi se zgodil že ta četrtek med 17. in 19. uro.

A pri organizaciji se zapleta, saj policisti PP Ljubljana Center od organizatorjev shoda zahtevajo soglasje za uporabo zemljišča pred vhodom na sodišče na Tavčarjevi v Ljubljani, kjer naj bi shod tudi potekal.

Kot so zapisali, je zemljišče pred vhodom na sodišče v lasti države ter v uporabi ministrstva za pravosodje, ki ne soglaša z uporabo zemljišča pred vhodom v sodno stavbo za izvedbo shodov. Na dopis, ki so ga od policije prejeli v Odboru 2014, se je ostro odzval predsednik SDS Janez Janša.

Javni shod pred vrati sodišča ni dovoljen V dopisu policisti zato zahtevajo soglasje za uporabo površine, saj je ne gre za površino, ki je namenjena zbiranju ljudi in njeni prosti uporabi.

"Če bo iz dopolnitve razvidno, da boste shod izvedli pred sodiščem brez soglasja upravljavca, bomo na UE Ljubljana podali predlog za prepoved izvedbe vaših javnih shodov, saj bi z izvedbo prišlo do motenja javnega reda," še piše v dopisu.

Da gre za neresnične trditve o prepovedi zborovanj pred sodiščem v Ljubljani, pa trdijo na ministrstvu za pravosodje.

Ministrstvo za pravosodje sploh ni odločalo o shodih Odbora 2014 Trditve, da je ministrstvo za pravosodje prepovedalo zborovanje Odbora 2014 pred poslopjem okrožnega sodišča v Ljubljani, niso resnične, pravijo in dodajajo, da ministrstvo sploh ni odločalo o dovoljenju za zborovanje Odbora 2014, saj to niti ni njegova pristojnost.

"Dejstvo je, da je okrožno sodišče v Ljubljani 28. avgusta obvestilo ministrstvo za pravosodje, da Skupina Kazenska ovadba pripravlja več protestnih zborovanj neposredno pred vhodom sodišča na Tavčarjevi ulici v Ljubljani. Ker ne gre za javno površino, pač pa za funkcionalno zemljišče sodišča, ministrstvo kot upravljavec omenjenih zemljišč ni izdalo soglasja," pojasnjujejo na ministrstvu.

Gre za spoštovanje zakonov Vsi prejšnji shodi in zaprosila za dovoljenja so se namreč nanašali na javne in ne funkcionalne površine, zato ne gre za nobeno spremembo prakse, temveč za spoštovanje zakona in ustave, poudarjajo.

Pri tem vztrajajo, da nikakor ne gre za vprašanje prepovedi protestnih zborovanj. "Ta so legitimna in jim ministrstvo ne nasprotuje. Ob tem pa je treba upoštevati zakon o javnem zbiranju, ki predvideva, da takšna zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča in s tem njegovemu nemotenemu delovanju," so zapisali na ministrstvu.

Ne spreglejte