Nedelja,
29. 7. 2012,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 29. 7. 2012, 9.38

8 let

Janša: Kapelica je simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Ruska federacija je za nas ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric," je na spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem dejal predsednik vlade Janez Janša.

Janša je na slovesnosti pod Vršičem dejal, da nam tamkajšnja cesta in Ruska kapelica še danes posredujeta sporočila o krutih vojnih časih. Dodal je, da je gradnja te ceste potekala pod prisilo, s skromnim orodjem in v težkih razmerah, ki so terjale smrt več tisoč ljudi. "Danes smo se zbrali predvsem zaradi svetlejšega sporočila ruske ceste in kapelice. Vojni ujetniki, vojaki tedanje carske Rusije, so to pravoslavno kapelico zgradili kot hram upanja in tolažbe v najtežjih življenjskih preizkušnjah."

"Kapelica je simbol prijateljstva" Janša je še dodal, da je takratna avstro-ogrska oblast vseeno spoštovala nekatere osnovne civilizacijske vrednote, ko je v vojnem času ujetnikom dovolila izgradnjo kapelice. "Različni totalitarni režimi, ki so v kasnejših desetletjih pustošili Evropo, so to svojim žrtvam praviloma odrekali," je še povedal premier in dodal, da je ta kapelica danes simbol prijateljstva, ki povezuje slovenski in ruski narod.

"Veseli smo zlasti ruskih investicij v slovensko gospodarstvo in želimo si jih še več" Slovenski premier je ob tej priložnosti poudaril, da Slovenija in Rusija že 20 let gojita prijateljske medsebojne odnose. "Ruska federacija je za nas ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric. Medsebojna menjava presega 1,1 milijarde evrov. Glavnino menjave s slovenske strani predstavljajo zdravila, z ruske strani pa energetski viri. Gospodarsko sodelovanje je torej v znamenju zdravja in energije," to pa je po njegovem mnenju dobra osnova in obet za širitev menjave tudi na druga področja.

"Veseli smo zlasti ruskih investicij v slovensko gospodarstvo in želimo si jih še več. Verjamem, da bodo k temu prispevali pravkar sprejeti vladni ukrepi v smeri izboljšanja slovenskega poslovnega okolja; zlasti zmanjšanje davčnih ter nekaterih nepotrebnih administrativnih ovir."

Odprtje posebnega znanstveno-kulturnega zastopstva v Moskvi? Predsednika slovenske vlade veseli, da Slovenijo obišče vedno več ruskih gostov. "Prepričan sem, da k prepoznavnosti Slovenije v Rusiji močno prispeva prav Ruska kapelica. Samo v lanskem letu se je obisk gostov iz Rusije povečal za eno četrtino." Poudaril je še, da smo v Sloveniji ponosni na tradicijo predstavljanja slovanske kulturne dediščine drugim evropskim državam, ter da Slovenija preučuje možnosti za odprtje posebnega znanstveno-kulturnega zastopstva v Moskvi.

Vorobjov: Rusi in Slovenci so vedno čutili iskreno naklonjenost drug do drugega Vodja ruske delegacije, namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta, Jurij Vorobjov pa je ob tem dejal, da Rusija in Slovenija od vzpostavitve diplomatskih odnosov uspešno sodelujeta na vseh področjih. Dodal je, da Ruska kapelica ni le kraj spomina na tragične dogodke prve svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda. "Kljub zemljepisni oddaljenosti so Rusi in Slovenci vedno čutili iskreno naklonjenost drug do drugega." Po njegovih besedah je Rusija vedno odločno nastopala v prid oblikovanju skupnega evropskega prostora sodelovanja in varnosti. Vorobjov se je ob tej priložnosti zahvalil tudi slovenski vladi, lokalnim oblastem, društvu Slovenija-Rusija in vsem Slovencem, ki so prispevali k ohranitvi te kapelice.

Predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Geržina pa je pod Vršičem poudaril pristnost slovesnosti, ki se je ohranila vsa ta leta. "Prava prijateljstva se sklepajo počasi in trajajo dolgo."