Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
14.04

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

Vera Jourova Milan Zver Janez Janša Janez Janša

Torek, 2. 4. 2024, 14.04

3 tedne, 6 dni

Janša in Zver: Jourova se je vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
Janez Janša in Milan Zver | Janez Janša (SDS) in Milan Zver (EPP/SDS) na podlagi dokumentov, ki jih je slednji uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji menita, da je potrjen sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije. | Foto STA

Janez Janša (SDS) in Milan Zver (EPP/SDS) na podlagi dokumentov, ki jih je slednji uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji menita, da je potrjen sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije.

Foto: STA

Iz dokumentov, ki jih je evropskemu poslancu Milanu Zveru po enem letu uspelo pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije potrjen, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša. Medtem se je odzvalo ustavno sodišče, ki njune navedbe zavrača. Dodali so, da se Jourova in predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto nista pogovarjala o noveli zakona o RTV Slovenija. To je potrdila tudi iskovna predstavnica Evropske komisije in dodala, da se Jourova redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic EU.

"Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik," je dejal tudi Milan Zver, ki je pojasnil, da je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Vere Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

"Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja," je poudaril Zver. Njegov največji očitek komisarki pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je, kot je dejal, v nasprotju s pogodbo o delovanju EU in tudi z Lizbonsko pogodbo.

"Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je kasneje zgodilo na Radioteleviziji Slovenija (RTV), vključno s spremembami programskih shem in čistko na RTV," je še dejal Zver.

Kot sta Janša in Zver pojasnila na novinarski konferenci, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Sodišče je po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni. Med njimi je tretja točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. "Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena?" je vprašal Janša.

Zver je napovedal, da ne bo prekinil svojih prizadevanj in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek Evropskega sodišča.

Ustavno sodišče njune navedbe zavrača

Medtem je ustavno sodišče navedbe Janše in Zvera zavrnilo. "Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in evropska komisarka Vera Jourova se nista pogovarjala o zadevi RTV, kakor tudi ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej, da se o njej ne bosta pogovarjala," so sporočili iz ustavnega sodišča. 

Pojasnilo je, da na splošno velja, da odprte zadeve nikoli niso predmet pogovorov z obiskovalci ustavnega sodišča. Ob tem je tudi zavrnilo vsakršno ugibanje, da bi obisk Jourove na ustavnem sodišču lahko pomenil kakršen koli politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike. "To preprosto ne drži," so poudarili v kabinetu predsednika ustavnega sodišča.

Kot so zatrdili, je bilo srečanje izvedeno na pobudo komisarke v okviru njenega obiska v Sloveniji, "saj gre za predsednika pristojnega nacionalnega sodišča, ki se ukvarja tudi z vprašanji, ki se tičejo primarnosti prava EU".

Evropska komisija: Jourova s predsednikom ustavnega sodišča ni govorila o RTV

Jourova je pristojna za področje vladavine prava in vsa ključna vprašanja, povezana z njo. Sestanki z najvišjimi predstavniki sodstva in ustavnih sodišč v članicah EU so tako del njenega dela, je sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije in pojasnila, da se Jourova v okviru svojih nalog redno srečuje s predsedniki ustavnih sodišč članic unije.

Pri tem je naštela srečanja evropske komisarke s predsedniki ustavnih sodišč Romunije, Češke, Poljske, Španije in Nemčije.

"Na tovrstnih srečanjih se nikoli ne obravnavajo posamezni primeri," je nadaljevala in dodala, da so bila na srečanju z Accettom obravnavana vprašanja, povezana s poročilom Evropske komisije o stanju pravne države.

Kot je še pojasnila, so bili deli poročila komisije o obisku Jourove v Sloveniji počrnjeni, saj se niso nanašali na zahtevo poslanca Evropskega parlamenta oziroma na srečanje komisarke s predsednikom ustavnega sodišča.

Ne spreglejte