Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
7.30

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

53

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Aleksandra Pivec Aleš Hojs interpelacija DeSUS Janez Janša Janez Janša

Petek, 11. 9. 2020, 7.30

3 leta, 7 mesecev

Gantar: DeSUS interpelacije Hojsa ne bo podprl

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

53

Tomaž Gantar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar je pojasnil, da se bo DeSUS v primeru interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa držal koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprl. To je Gantar povedal po današnjem pogovoru premiera Janeza Janše s poslanci DeSUS v državnem zboru. Ali bo morda kakšen poslanec ravnal drugače, Gantar ne ve, a "načeloma se v stranki in poslanski skupini zavedamo obveznosti v zvezi s sodelovanjem v tej vladi". Da bo podprl interpelacijo Hojsa, je javno sicer že povedal poslanec DeSUS Robert Polnar.

Ko se je včeraj razvedelo, da bo interpelacijska seja državnega zbora prestavljena, je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Matjaž Nemec (SD) na prihodnji teden prestavil za danes že sklicano sejo komisije za nadzor obveščevalnih služb, kjer so nameravali za zaprtimi vrati govoriti o opravljenih nadzorih pri ministru Alešu Hojsu in njegovem ravnanju.

Včeraj je bila odpovedana tudi Tarča, na kateri je bil Nemec s Hojsem pred tednom dni. Na TV Slovenija so pojasnili, da zaradi bolezni, a ne koronavirusne. Da namerava del poslancev DeSUS tudi po pogovoru z ministrom Hojsem glasovati za njegovo odstavitev, smo poročali že včeraj. Več o tem nenavadnem dogajanju lahko preberete tukaj: 

Aleš Hojs
Novice Del poslancev DeSUS bo odstavljal ministra Hojsa #video

DeSUS je danes predsednika vlade obvestila o odstopu Aleksandre Pivec kot predsednice stranke in o tem, da ima Tomaž Gantar pooblastilo zastopanja DeSUS do novembrskega kongresa. "V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji," je po srečanju s premierjem Janezom Janšo povedal Gantar.

Danes so izmenjali izkušnje glede sodelovanja DeSUS v koaliciji, ki je po njegovem mnenju dobro. Tudi po spremenjenih razmerah v vrhu DeSUS so usklajeni glede spoštovanja koalicijske pogodbe in zavez, kar predsednik vlade tudi pričakuje, je povedal Gantar. Medtem pa DeSUS pričakuje, da Pivčeva ne bi bila več podpredsednica vlade, glede na to, da so bili kriteriji za to jasno določeni v začetku dela te koalicije. Do zdaj so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank, poroča STA.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Janša: To je strateška katastrofa. Posledice bomo trpeli še dolgo. #video

Po Gantarjevem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa DeSUS prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado. Gantar je še pojasnil, da se bo DeSUS v primeru interpelacije ministra Hojsa držala koalicijske pogodbe in interpelacije ne bo podprla. Ali bo morda kakšen poslanec le ravnal drugače, Gantar ne ve, a "načeloma se v stranki in poslanski skupini zavedamo obveznosti v zvezi s sodelovanjem v tej vladi". Da bo interpelacijo podprl, je sicer javno že napovedal poslanec DeSUS Robert Polnar.

Po včerajšnjem pogovoru s poslanci DeSUS je Hojs povedal, da ga podpira le del poslancev te stranke, in pojasnil, da so razlogi za nasprotovanje ob hrvaškem pevcu Thompsonu izrazito ideološki. "Nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji, kar razumem," je dejal.

Hojs Policija Tacen priznanja | Foto: STA , Foto: STA ,

Interpelacijo je leva opozicija sprožila, ker je notranje ministrstvo razveljavilo ideološko utemeljeno prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona mariborske upravne enote, a koncerta pozneje zaradi epidemije covid-19 ni bilo. 

Hojs je veliko prahu dvignil pred poletnimi počitnicami, ko je premierju Janši poslal odstopno izjavo, ker je ocenil, da NPU ravna kot politična policija z načini preiskav ravnanj Mateja Tonina (NSi) in Zdravka Počivalška (SMC), a Janša odstopne izjave ni poslal v državni zbor.

Sebastian Kurz
Novice Sebastian Kurz ekskluzivno za Siol.net: Z Janšo sva se za plezanje odločila skupaj

Hojsa je prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve. V času poletnih počitnic bi zamenjavo ministra premier težko izpeljal, tudi če bi si jo želel, ker parlament, ki o ministrih odloča, takrat ne deluje najbolje.

Hojs je pristal na to, da bo ministrstvo vodil vsaj še do razpleta interpelacijskega odločanja, da ne bi obveljalo, da se je umikal zaradi tega postopka, ki ga je sprožila opozicija. Hojs je zahteval tudi nadzor ravnanj v NPU.

Ne spreglejte