Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
9.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

33

Natisni članek

Zoran Janković sodišče sum zlorabe

Sreda, 27. 9. 2017, 9.56

6 let, 6 mesecev

Prisluhi zoper Jankovića umaknjeni iz spisa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

33

"Pravica na koncu vedno zmaga, in to na sodišču, ne pred njim," je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković, po tem, ko je ljubljansko višje sodišče pritrdilo odločitvi preiskovalne sodnice o izločitvi dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem županu. Odvetnik Jankovića Janez Koščak pričakuje, da bo zahteva za preiskavo zavrnjena. Ministrstvo za pravosodje in tožilstvo pa vztrajata, da gre za spremembo sodne prakse.

Specializirano državno tožilstvo se z odločitvijo Višjega sodišča v Ljubljani, ki je pritrdilo uničenju prisluhov ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi farmacevtka, ne strinja. Zato napovedujejo, da bodo v zvezi s to odločitvijo na vrhovno državno tožilstvo podali pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

Kot so zapisali, vztrajajo, da je dveletni rok, ki ga je po mnenju sodišča zamudila tožilka, "instrukcijski rok, ki nima pravnih posledic". Generalni državni tožilec Drago Šketa je v izjavi za medije še enkrat izrazil prepričanje, da tožilka v tem primeru ni naredila ničesar napačnega.

"Ta stavek je primeren za Severno Korejo"

Sodišče je prisluhe izločilo na predlog Jankovićevega odvetnika Janeza Koščaka. Kot je pojasnil, je sodnica sledila njegovemu mnenju, da je tožilka za pol leta zamudila rok za vložitev zahteve za preiskavo. Ljubljanskemu županu so kriminalisti prisluškovali od 18. aprila 2014 do 18. oktobra 2014. | Foto: STA , Sodišče je prisluhe izločilo na predlog Jankovićevega odvetnika Janeza Koščaka. Kot je pojasnil, je sodnica sledila njegovemu mnenju, da je tožilka za pol leta zamudila rok za vložitev zahteve za preiskavo. Ljubljanskemu županu so kriminalisti prisluškovali od 18. aprila 2014 do 18. oktobra 2014. Foto: STA , Jankovićev odvetnik Janez Koščak je danes dejal, da so dokazi že fizično odstranjeni iz spisa. Odločitev višjega sodišča je komentiral tudi Janković. "Danes je peta obletnic prvih hišnih preiskav proti meni. V teh letih je bilo po nepotrebnem ogromno trpljenja moje družine in sodelavcev. Pravica na koncu vedno zmaga, in to na sodišču, ne pred njim," je poudaril na novinarski konferenci.

Kot je dejal, tako tožilka Blanka Žgajnar kot tudi pravosodni minister Goran Klemenčič do njega gojita sovraštvo. "Zakaj, bosta povedala onadva. Ko je tožilka vložila pritožbo, je zapisala, da je interes države nad pravicami posameznika. Ta stavek je primeren za Severno Korejo. To služi aktivnostim pravosodnega ministra," je dodal.

Vprašal se je tudi, koliko denarja je odvetniška pisarna Klemenčičeve žene Nine Zidar Klemenčič zaslužila v poslih z državo in državnimi podjetji, odkar je Klemenčič minister. "Naj postavi svojo glavo in premisli, kaj bo naredil z njo, če bodo letele glave," je spomnil na Klemenčičevo izjavo, da bodo letele glave, če postopki v zvezi z Igorjem Bavčarjem ne bodo izpeljani primerno.

Kakšen odnos je imel Janković s farmacevtko?

Na vprašanje, kakšen odnos je imel s farmacevtko, je Janković odgovoril: "Moramo razčistiti, če vas zanima, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, ali želite kak drug pogled, skozi ključavnico." Dodal je, da pogosto dela do poznih večernih ur in ima takrat tudi sestanke z občani.

Klemenčičevi za sprejem razlage "spornih" členov zakona

Klemenčič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Odločitev višjega sodišča bo po oceni ministrstva za pravosodje močno vplivala na kazenski pregon zahtevnih oblik kriminalitete. Ministrstvo ob tem podpira predlog za sprejetje avtentične razlage četrtega odstavka 153. člena in drugega odstavka 154. člena zakona o kazenskem postopku, ki ga je v parlamentarni postopek vložila opozicijska NSi in bo po mnenju ministrstva odpravil pravne nejasnosti na tem področju. Predlog je obravnavala in podprla tudi vlada, zato upajo, da jo bo državni zbor čim prej potrdil.

NSi je namreč v DZ vložila predlog za avtentično razlago, iz katere bi izhajalo, da je dveletni rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon na podlagi dokazov, pridobljenih iz prikritih preiskovalnih ukrepov, zgolj instrukcijski.

Bo kljub bremenu ovadb kandidiral na parlamentarnih volitvah?

"Menim, da sem se tega bremena znebil," je na to vprašanje odgovoril Janković, o katerem se že dlje časa širijo govorice, da naj bi prihodnje leto ponoovno poskušal s kandidaturo na parlamentarnih volitvah.


Preberite še:
"Tudi če jo je Janković nagovarjal, nič hudega, saj erotika je erotika."
Neuradno: prisluhi Jankoviću v zadevi farmacevtka v uničenje


Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. | Foto: STA , Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Foto: STA ,

Dokazi, pridobljeni s prisluškovanjem, odstranjeni iz spisa

Ker po izločitvi prisluhov v zahtevi za preiskavo ostaja le še predlog za zaslišanje obdolženca in domnevne oškodovanke, Jankovičev odvetnik Koščak ne verjame, da bo tožilstvo vztrajalo pri zahtevi za preiskavo, oziroma meni, da bo zahteva zavrnjena. 

Preiskovali sum, da je župan od farmacevtke zahteval spolne usluge

Zaradi sumov, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi.

Policija je zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje 15. septembra lani specializiranemu tožilstvu podala kazensko ovadbo, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine podala 21. marca letos.

Jankovićev zagovornik je nato 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je bila tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

Na tožilstvu so že po odločitvi preiskovalne sodnice opozorili, da bi sodna praksa, kot jo nakazuje ta primer, bistveno otežila njihovo delo, na ministrstvu za pravosodje pa so napovedali tudi razmislek o spremembi zakonodaje.

Ne spreglejte