Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
20.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 20.26

8 let

Janković: Janšo so pri prodaji Mercatorja prinesli naokoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na Janšin intervju dejal, da je po dveh letih na dan prišla resnica glede prodaje Mercatorja.

Janković še meni, da je Janša preveč zaupal ljudem, ki so ga "prinesli naokoli". Glavna akterka v prodaji Mercatorja naj bi bila takratna državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, "ki ga je potem izdala".

"Mercator je bil prodan kot cena za obladovanje Dela"

Janša je dejal, da se je pokazalo, da koncentracija lastništva ni bila uporabljena za to, kar je bilo javno obljubljeno - za prodor na trge v regiji in širše, temveč za krepitev domačega monopola, vključno z medijskim. Župan Janković pa meni, da je bil Mercator prodan "kot cena za obvladovanja časopisa Delo". Po njegovih informacijah so se za to prodajo zmenili predsednik uprave Pivovarne laško Boško Šrot, predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem na sestanku 12. avgusta 2005, ko naj bi se pogovarjali o širitvi na domače in tuje trge. "Po mojem mnenju pa je bil takrat prisoten tudi direktor KD Group Matjaž Gantar," je še dejal Janković.

"Janša je očitno zaupal napačni osebi"

Po Jankovičevem mnenju je bila prodaja slaba tudi zato, ker je takrat Mercator obvladoval 51 odstotkov trga in je lahko določal cene in s tem tudi pripomogel k nižji inflaciji. Kot glavno akterko pri prodaji Mercatorja pa je Janković omenil Andrijano Starina Kosem. Poudaril je, "da se je ona za vso zadevo ob soglasju predsednika vlade dogovorila" in dodal, da je "očitno Janša pri tem zaupal napačni osebi in zato sem tudi dejal, da je bila ona tista, ki ga je izdala". Janša pa je v današnjem intervjuju dejal, da vlada sicer ni sprejemala formalnih odločitev v postopkih prodaje, saj te pristojnosti nima, "vendar bi lahko prodajo gotovo kako preprečili, če bi takrat menili, da gospodarstveniki ne bodo držali besede".

"Janša je rekel, da Ljubljane pri predsedovanju ne potrebujejo"

Na Janševe trditve v intervjuju, da MOL noče urediti pročelij na Prešernovi ulici, ki pri obiskih tujih državnikov na Slovenijo mečejo slabo luč, pa je Jankovič dejal, da niso resnične. Janša je dejal še, da te banalnosti ni mogla urediti prejšnja vlada s prejšnjo županjo in "očitno to ne bo uspelo niti tej vladi s sedanjim županom. Predsedovanju EU navkljub". Jankovič pa je dejal, da so se z predstavniki vlade srečali 5. februarja, kjer je predlagal, da uredijo Ljubljano. Predsednik vlade pa je takrat po besedah Jankovića dejal, da Ljubljane pri predsedovanju ne potrebujejo, saj bodo vsa srečanja potekala na relaciji Brnik-Brdo-Bled.

"Predsednik vlade je zavrnil naše predloge"

Janković je dejal da je predsednik vlade zavrnil predloge, ki so jih iz MOL predlagali v pogodbi. "Šlo je za politično-finančno sodelovanje, ki pa ga sedaj ni," je še dejal. Poleg tega pravi, da prihaja do njih veliko vladnih služb, da se dogovarjajo in da jim poskušajo ustreči, vendar je to "ad hoc" sodelovanje, ki ni dovolj, je poudaril Jankovič. Janša pa je v intervjuju dejal, da so sestanek s predstavniki Ljubljane že imeli in da so veliko zadev že uredili in da "žal ne mine teden, da se župan ne bi obregnil ob vlado in je obtožil tega ali onega".

Janković: Prilivi iz državne blagajne manjši za 30 odstotkov

Janša je v intervjuju dejal tudi, da je novi zakon o financiranju občin vlada sprejela po lokalnih volitvah in da so zato trditve, da je bil naperjen proti komur koli, neutemeljene. Janša je dejal tudi, da Ljubljana z novim načinom financiranja ni bila z ničemer oškodovana in da je bil priliv Ljubljane v prvi polovici tega leta enak kot v prvi polovici preteklega leta. Janković pa je odgovoril, da je bila novela zakona o financiranju občin sprejeta 17. novembra 2006, lokalne volitve pa so bile 22. oktobra 2006. Poleg tega je Janković dejal, da so prilivi iz državne blagajne za slabih 30 odstotkov nižji kot v istem obdobju preteklo leto, da pa so s svojim dobrim delom ta primanjkljaj zapolnili in da je sedaj prilivov celo za tri odstotke več kot v istem obdobju preteklo leto.

Ne spreglejte