Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2015,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Odbor 2014 Patria ustavno sodišče vrhovno sodišče Janez Janša Janez Janša Tone Krkovič Ivan Črnkovič

Petek, 24. 4. 2015, 16.39

8 let

Janez Janša: Danes vidimo, kako se niti sodišča med seboj ne spoštujejo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Dve leti smo poslušali, kako je treba spoštovati sodišča. Danes pa vidimo, kako se niti sodišča med seboj ne spoštujejo, je na shodu Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem dejal prvak SDS Janez Janša.

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani je potekal shod Odbora 2014 ob odločitvi ustavnega sodišča, da razveljavi obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria. Primer se vrača na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Protestniki so se nato odpravili še pred RTV Slovenija in parlament.

Janša: Sodišče namesto pravice proizvaja krivico Predsednik SDS Janez Janša je zbrane nagovoril z besedami: "Na slovenskih sodiščih do zdaj ni bil obsojen niti eden od posameznikov, ki so v začetku 90. let izpraznili slovenske banke. Niti eden od tistih, ki so banke izpraznili v zadnjih letih. Če bi bili, bi imeli danes sodobne železnice, zgrajeno tretjo razvojno os in delujoče mostove, pred katerimi ne bi bilo treba čakati na rdeči luči," je dejal Janša.

"V slovenskih zaporih trpijo ljudje, ki so starejši od 80 let in so bolni. Kljub prošnjam za pomilostitev jih predsednik noče uslišati. V zaporih je tudi ogromno revežev, ki si ne morejo privoščiti plačila odvetnika in sodnih taks. Srečal sem človeka, ki že več let zbira denar, da bi se lahko pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice, ker meni, da se mu je zgodila krivica, in po nedolžnem sedi v zaporu," je nadaljeval prvak SDS.

"Dve leti smo poslušali, kako je treba spoštovati sodišče. Danes pa vidimo, kako se niti sodišča med seboj ne spoštujejo, saj vrhovno sodišče polemizira z ustavnim sodiščem. Slovenska javnost je šele po sedmih letih lahko prebrala, za kakšno farso je šlo. A to še ni konec poti. Takšne farse se lahko v določenih hišah pojavljajo vsak dan. Dokler ljudstvo ne bo zahtevalo, da se sodbe objavljajo v javnosti, da se fotografira sodnike … Potem smo priča situacijam, ko novinarji in uredniki razlagajo, kako bo proces zastaral, mi pa ne bomo mogli dokazati svoje nedolžnosti. Če bi kaj takšnega dejal novinar v kašni izmed resnih medijskih hiš, kot so BBC, CNN, RAI ali ORF, naslednji dan ne bi več delal v tisti hiši. Razen kot vratar," je pripomnil Janša.

"Velikokrat slišimo, kako je večina ljudi omejenih oziroma so ovce, ki se ne zanimajo za resnico. To je napačno mišljenje. Težava je, da ljudje ne poznajo resnice in ne vedo, kako ravnati. Zato tudi ni mogoče pričakovati napredka. To je rezultat načrtnega poneumljanja slovenskega naroda," je še dejal Janša.

Napovedal je še, da tisti vpleteni, ki so s tem procesom najbolj kompromitirali, ne bodo več dolgo ostali na teh položajih. "Do reform v slovenskem sodstvu bo prišlo kmalu. Bolj bomo glasni, prej se bodo zgodile. Danes je dan, ko ste dobili vsaj malo zadoščenja za vztrajnost. Danes je tudi dan, ko bolje kot kadarkoli prej vemo, kaj storiti v prihodnje," je še sklenil Janša.

"Danes tukaj slavimo zmago v bitki, vendar je pot še dolga" "Danes tukaj slavimo zmago v bitki, vendar je pot še dolga. V tej hiši sramote za nami se je v procesu Patria odvilo 21 obravnav. 21 obravnav na okrajnem sodišču, kjer naj bi se sodilo za minorne zadeve in po skrajšanem enostavnem postopku. Iz teh obravnav niste mogli izvedeti veliko. Ko je pred 27 leti potekal proces na Roški pred vojaškim sodiščem, je bil tisto zaprti proces, brez navzočnosti javnosti, brez novinarjev, v tajnosti. Ampak po vsakem sojenju je slovenska javnost izvedela več kot pa po sojenju v zadevi Patria," je zbranim dejal prvak SDS Janez Janša.

Črnkovič: Dragi vztrajniki, hvala vam, da ste nas pripeljali tako daleč! Črnkovič je v svojem govoru dejal, da je trpel v zaporu, ker je bil obsojen po krivem. "Mene so obsodili za lopova, a sem pošteno zmagal na razpisu, tisti, ki so imeli pa že leto dni prej podpisane pogodbe, pa nič!" je dejal.

Naše podjetje in delavci trpijo, ker smo pošteno zmagali na razpisu. Tisti, ki pa niso mogli pokrasti denarja, pa nas šikanirajo, je poudaril.

Dejal je tudi, da so za večino slabih stvari pri nas krivi novinarji. "Zakaj? Ker si ne upajo povedati po resnici in so služabniki svojih plačnikov! Novinarji, vi temu narodu krojite kruh in pravico! Vedite! Zgodili se bodo pravični novinarji, ki bodo rešili Slovenijo," je še poudaril Črnkovič.

Krkovič: Majhen korak za sodstvo, velik za slovenstvo Tone Krkovič je zbrane pozdravil "po 294 dneh krivičnega zapora". Kot je dejal, je ustavno sodišče včeraj naredilo majhen korak za sodstvo, vendar velik korak za slovenstvo. "Evolucija konca revolucije se je zagotovo začela," je povedal množici in dejal, da jih občuduje, da so vztrajali za dosego tako plemenitega cilja. "Takšna formacija, kot ste vi, zmaguje," je dejal.

Po poročanju STA se je zbralo okoli 1.500 ljudi, ki so bili opremljeni s slovenskimi in evropskimi zastavami, baloni in piščalkami ter so vzklikali v podporo Janezu Janši in zahtevali odstop Branka Masleše. Na transparentih, ki so jih imeli udeleženci shoda, je bilo opaziti številne napise: Zahtevamo zamenjavo na Dobu, na vrsti je Milan Kučan; Ivan, Tone, Janez, heroji slovenske osamosvojitve; Rdeče krivosodje, lustracija takoj … Zahvaljujejo se tudi ustavnemu sodišču, da je razveljavilo sodbo. 17.00 Shod se je začel. Udeleženci so naprej zapeli slovensko in evropsko himno.

Odbor je na skupščini sicer sklenil, da bo nadaljeval z rednimi tedenskimi shodi pred sodiščem, in da bo Janšo predlagal za nagrado Vaclava Havla.

Ob koncu shoda so udeleženci še simbolično obrnili hrbet slovenskemu pravosodju, nato pa se odpravili pred stavbo RTV Slovenija, kjer izražajo svojo kritičnost do poročanja nacionalne medijske hiše v zadevi Patria, še poroča STA.

Ne spreglejte