Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 5. 2008,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 28. 5. 2008, 18.18

8 let

Inšpektorat za kulturo in medije Dnevniku izrekel globo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inšpektorat za kulturo in medije je časopisu Dnevnik zaradi kršitve pravice do popravka v dveh primerih izdal globo v znesku več kot 2000 evrov pravni osebi in več kot 400 evrov odgovorni osebi.

"Dnevnik je vse prevečkrat zavrnil našo zahtevo po popravku," še menijo v poslanski skupini SDS. Pojasnili so, da sta se omenjeni zahtevi po popravku nanašali na objavljena prispevka v časopisu Dnevnik 19. januarja 2008 in 22. novembra 2007 pod naslovoma "Grims je že vedel, kaj govori" ter "Grimsove pravljice". Kot navajajo, so Inšpektorat za kulturo in medije o tem, da Dnevnik vse prevečkrat zavrne njihovo zahtevo po popravku, obvestili 30. januarja 2008. "V vednost in ukrepanje smo priložili korespondenco med poslansko skupino SDS in odgovornim urednikom Miranom Lesjakom v zvezi z navedenima zavrnjenima zahtevama za objavo popravkov," so še pojasnili v poslanski skupini SDS. Ob tem navajajo, da so zahtevo po popravku zaradi objavljenega članka v Dnevniku 19. januarja 2008 pod naslovom "Grims je že vedel, kaj govori", vložili zaradi nepreverjenih dejstev in zamolčanih podatkov. "Poslanec SDS Branko Grims je časopis Dnevnik opozoril, da so že vse od uveljavitve novega zakona o RTVS socialno najšibkejši oproščeni plačevanja RTV prispevka, saj smo tako določbo vnesli že v sam zakon."

"Grimsove pravljice" Kot pojasnjujejo, je bil drugi primer prispevka, zaradi katerega so podali zahtevo po popravku v časopisu Dnevnik, objavljen 22. novembra 2007 pod naslovom "Grimsove pravljice". "Nanaša se na izpis glasovanja iz leta 1996, kjer so nekateri poslanci današnjih opozicijskih strank izglasovali državno financiranje cerkvenih šol, kar je poslanec Sašo Peče razglasil za nesramno laž."

2.086 evrov globe pravni osebi Na predlog poslanske skupine SDS je Inšpektorat za kulturo in medije uvedel prekrškovni postopek proti časopisu Dnevnik ter odgovorni osebi časopisa "zaradi očitne kršitve pravice do popravka, ki je zapisana v ustavi in jo ureja zakon o medijih". Inšpektorat je časopisu Dnevnik izdal odločbo o prekršku z izrekom globe v znesku 2.086 evrov pravni osebi in 417,29 evra odgovornemu uredniku Miranu Lesjaku.

Ne spreglejte