Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2019,
19.12

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

35

Natisni članek

upokojenci starostniki Biserka Marolt Meden

Četrtek, 7. 11. 2019, 19.12

4 leta, 5 mesecev

Iger, ki jih država igra z upokojenci, je dovolj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

35

"Kje je obljubljeni denar za skrajšanje nemogoče dolgih čakalnih vrst, v katerih na sprejem v domove čaka skoraj 11 tisoč starejših," vlado Marjana Šarca v javnem pozivu sprašuje znana Slovenka Biserka Marolt Meden.

Očitki letijo na račun nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak, danes sekretarke v Šarčevem kabinetu, ki naj bi že marca lani obljubila 20 milijonov na leto za skrajšanje čakalnih vrst. "Danes pa je spoštovana gospa vaša svetovalka. Kaj vam svetuje," Marolt Medenova v odmevnem javnem pismu sprašuje premiera Marjana Šarca.

Ne sprejemamo odgovorov, da v proračunu ni dovolj sredstev, je bila ostra upokojena ugledna zdravnica, nekdanja direktorica pediatrije in glavna pobudnica gradnje pediatrične klinike v devetdesetih letih. Od vlade zahteva gradnjo dodatnih zmogljivosti v Ljubljani, Kranju, na Kočevskem, Goriškem in Primorskem. Pet milijonov evrov na leto v prihodnjih dveh letih je absolutno premalo, je vztrajala Marolt Medenova.

Vsa vlada naj poišče denar

Država za skrajševanje teh čakalnih vrst naredi premalo, premierja z javnim pismom opozarjajo v društvu Srebrna nit. "Če minister Šabeder lahko poskrbi za čakalne vrste v zdravstvu, potem naj vlada skupaj poišče denar za skrajševanje čakalnih dob za domove starejših," opozarja Marolt Medenova.

Kopač Mrakova je še vedno prepričana, da bi bilo treba zagotoviti minimalno 20 milijonov evrov za gradnjo infrastrukture za starejše.

"Kako je lahko nekdo, ki je bil soodgovoren za takšen položaj, zdaj svetovalec za to področje v kabinetu predsednika vlade. Ne vem, kaj mu svetuje," se sprašuje Marolt Medenova.

Kopač Mrakova pa je odgovorila: "Kot ministrica sem imela večje možnosti. Minister je prvi, ki je odgovoren za to, seveda pa beseda ni konj, ni pa, da bi se zdelo, da ministrstvo noče, ali pa predsednik vlade noče, ampak vedno gre za splet okoliščin, ko je denarja žal vedno premalo in obstajajo določene prioritete."

Iger je dovolj

Iger, ki jih država igra z upokojenci, je dovolj, je bila jasna Marolt Medenova, populacija starejših je vedno večja. "Ne bo več potrpežljivo čakala, da dobi drobtinico ali pa brezplačne prevoze po Sloveniji. Kam se bodo vozili tisti, ki nimajo niti za malico niti za gretje? Edino ogrevali se bodo lahko, če bodo naši vlaki primerno ogrevani," je bila zgrožena Marolt Medenova.

Zdaj je na potezi ministrstvo, a upokojenci sporočajo, da bo vlak potrpljenja vsak čas odpeljal.

 

Ne spreglejte