Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
9.09

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Natisni članek

poplave hudourniki Tolmin

Petek, 18. 8. 2023, 9.09

8 mesecev, 2 tedna

Huda ura na Tolminskem: zaradi naraslega hudournika turisti ostali ujeti v avtobusu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09
PGD Most na Soči | Gasilci so s cestišča odstranili podrta drevesa. | Foto PGD Most na Soči / Facebook

Gasilci so s cestišča odstranili podrta drevesa.

Foto: PGD Most na Soči / Facebook

Četrtkovo večerno neurje je povzročilo nevšečnosti na Tolminskem. Zaradi močnega naliva je narasel hudourniški potok in se razlival po vasi Gabrje. Nekatere ceste so zasuli plazovi, zaradi česar je v dolini Tolminke za nekaj časa ostal ujet avtobus s turisti. Na meteorološki postaji Predel je v pol ure padlo 31,1 litra dežja na kvadratni meter.

Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, so gasilci PGD Tolmin zaradi naraslega hudournika, ki se je razlival po vasi Gabrje, s protipoplavnimi zaščitami zavarovali dve stanovanjski hiši in iz poplavljene kleti izčrpali vodo.

Med naseljema Gabrje in Volarje se je ob močnem nalivu sprožil zemeljski plaz, ki je zasul cesto, a so jo že očistili. Plaz je prav tako onemogočil promet na gozdni cesti Zatolmin–Planina Polog. Občinski štab Civilne zaščite Tolmin je poskrbel, da so s težko mehanizacijo zemljino odstranili in vozilu omogočili nadaljevanje poti.

Med naseljema Postaja in Čepovan v občini Tolmin pa so promet ovirala podrta drevesa, ki so ob neurju padla na cestišče. Gasilci PGD Most na Soči so jih odstranili, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

V pol ure padlo več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter

Na agenciji za okolje (Arso) so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da so na meteorološki postaji Tolmin zabeležili močan naliv. Na meteorološki postaji Predel pa je po njihovih podatkih ob nevihti med 17.50 in 18.20 v pol ure padlo 31,1 litra dežja na kvadratni meter. 

Obilne padavine napolnile tudi Cerkniško jezero

Letošnje katastrofalne poplave so občini Cerknica prizanesle, vendar pa ima Cerkniško jezero kljub temu neobičajno visok vodostaj. Prejšnji četrtek je bila gladina vode pri merilni postaji Dolenje Jezero visoka 402 centimetra, lani ob tem času pa je bilo to presihajoče jezero povsem brez vode, so sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

Popoldne možno naraščanje posameznih hudournikov in rek

Tudi danes so sredi dneva in popoldne mogoče krajevne plohe in nevihte, napovedujejo meteorologi. Prve nevihte se bodo razvile nad hribi na severu države, kasneje pa se bo nevihtno dogajanje razširilo tudi drugam. Lokalno lahko pade večja količina dežja in sodre ali drobne toče, opozarjajo na strani Meteoinfo na Facebooku. 

Zaradi obilnih padavin lahko narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, predvsem na severnem delu države. Možna so razlivanja padavinske in zaledne vode, predvsem na območjih Gorenjske, Zgornje Savinjske doline in Koroške, kjer so odtočne razmere ob vodotokih in zaledjih spremenjene, so v hidrološkem poročilu zapisali na Arso. 

V večjem delu države se bodo danes in v prihodnjih dneh pretoki rek sicer zmanjševali. 

Nevihta
Novice Sredi dneva in popoldne se obetajo krajevne plohe in nevihte

Vlada RS
Novice Golob: Tudi politiki znamo biti enotni. Želim si, da bi ta narodna enotnost trajala čim dlje. #video
Poplave Kamnik
Novice 58 domov popolnoma uničenih, več kot 400 začasno neuporabnih
NSi
Novice NSi po poplavah za debirokratizacijo postopkov in dvig povprečnin občinam

 

Ne spreglejte