Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2023,
6.42

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

poplave Robert Golob

Petek, 18. 8. 2023, 6.42

9 mesecev

Golob: Tudi politiki znamo biti enotni. Želim si, da bi ta narodna enotnost trajala čim dlje. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

"Današnji sestanek je pokazal, da znamo biti tudi politiki, takrat ko je treba, enotni. Želim si, da bi ta narodna enotnost trajala čim dlje. Izmenjali smo si poglede na nabor ukrepov in mislim, da smo tudi s kolegi iz opozicije dobro usklajeni," je po sestanku s predsedniki vseh parlamentarnih strank povedal predsednik vlade Robert Golob. Predsednik stranke SDS Janez Janša pa je glede vladnih predlogov dejal, da gredo v pravo smer in da ga veseli, da bo interventni zakon predvidoma sprejet in uveljavljen do konca tega meseca. Podpredsednik GS Matej Arčon pa je napovedal, da v poslanski skupini pripravljajo dodatne ukrepe. Eden od teh je tudi izdaja državnih obveznic, prek katerih bi radi dosegli preusmeritev sredstev državljanov z bank v solidarnostni sklad.

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predsedniki vseh parlamentarnih strank. Vlada je namreč opredelila nove interventne ukrepe, ki jih bo vgradila v interventni zakon za pomoč po poplavah. Med njimi so tehnična pisarna, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredna solidarnostna pomoč in moratorij na posojila. Predlog zakona bodo ministri potrdili prihodnji četrtek in ga po nujnem postopku poslali v DZ.

"Skupaj bomo naslednji teden pripravili interventni zakon, ki bo še boljši. Primarno pa je usmerjen v tiste ukrepe, ki morajo začeti delovati že v septembru," je bil kratek Golob.

Janša: Vlada je krenila v pravo smer z dvojnim pristopom

Naslednji je pred mikrofon stopil predsednik stranke SDS Janez Janša: "Predsedniku vlade sem predal 44 predlogov priporočil in verjamem, da gredo v isto smer, v katero je krenila vlada s tem dvojnim pristopom, in sicer, da se najprej sprejmejo interventni nujni ukrepi in potem še poseben zakon za obnovo."

"Veseli smo, da bo zakon z interventnimi ukrepi sprejet in uveljavljen do konca meseca, " je še povedal Janša. Kar zadeva podporo interventnemu zakonu, je Janša odgovoril pritrdilno. 

V nadaljevanju je omenil ključen predlog SDS, ki se nanaša na finančne vire financiranja odprave posledic nedavnih katastrofalnih poplav. Spomnil je, da mora vlada pohiteti in do konca avgusta naznaniti Evropski komisiji namero za črpanje povratnih sredstev, saj so glede na poslovanje na finančnih trgih evropska sredstva trenutno za Slovenijo zelo atraktivna. 

Poplave Kamnik
Novice 58 domov popolnoma uničenih, več kot 400 začasno neuporabnih

V imenu NSi se je srečanja udeležil poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec. NSi je sicer že v sredo javnosti predstavila svoje predloge za sanacijo posledic ujme, med drugim se zavzemajo za dvig povprečnin prizadetim občinam, takojšnjo vzpostavitev solidarnostnega sklada, odločno pa nasprotujejo dodatnemu obremenjevanju gospodarstva. 

Kot kratkoročen ukrep, ki so ga predlagali, je Vrtovec navedel sanacijo vodotokov in okrepitev ekip, ki bodo stvari uredile še pred jesenskim deževjem. Najprej pa je po njegovem mnenju treba odpraviti birokratske ovire. 

Solidarne sobote predlog v interventnem zakonu

"Sestanek je bil zelo konstruktivne narave, slišali smo predloge opozicije," je v uvodu povedala predsednica stranke SD Tanja Fajon. "V prihodnjih dneh je treba postaviti finančno konstrukcijo za sanacijo škode po poplavah. To bo velik izziv. Naslednji teden bomo poskušali sestaviti finančno konstrukcijo tudi z bankami, zavarovalnicami, upoštevanjem rokov za črpanje evropskih sredstev," je dejala Fajonova. 

Vsaka druga sobota bo solidarna sobota in proizvajalci se bodo lahko prostovoljno odločili za delo, ves izkupiček pa bodo namenili v sklad za sanacijo škode po poplavah. Tudi Blejski strateški forum konec tega meseca bo po besedah Fajonove obarvan dobrodelno, zbrana sredstva pa bodo šla v sklad za obnovo po poplavah. 

Enako je tudi koordinator Levice Luka Mesec navedel konstruktivnost opozicije. "Ustavili smo se pri vprašanjih, kako bomo vse skupaj financirali in črpali evropska sredstva," je dejal Mesec. 

Arčon: Eden od predlogov je izdaja državnih obveznic

"Ukrepe bomo razdelili v dve fazi, prvo interventno in drugo, ki bo namenjena obnovi. Najpomembnejše je, da bodo ukrepi hitri in učinkoviti. Da prizadeti državljani denarno pomoč dobijo čim prej, da pomagamo občinam, ki bodo igrale zelo pomembno vlogo pri predplačilih, da bodo sanacijo dobro koordinirale, tudi v sodelovanju z vsemi humanitarnimi organizacijami," je povedal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon

V poslanski skupini GS bodo po njegovih besedah pripravili dodatne ukrepe.  Eden od teh je tudi izdaja državnih obveznic, prek katerih bi radi dosegli preusmeritev sredstev državljanov z bank v solidarnostni sklad.

"Zavedamo se, da imamo državljanke in državljani ogromno denarja na računih in bi lahko z ugodnejšo obrestno mero prispevali v skupen sklad, ki bo ustanovljen. To je sicer še v fazi ideje, ta bo predstavljena prihodnji teden. Videti moramo, ali za to obstaja zakonska podlaga," je pojasnil Arčon. 

Matjaž Han, Luka Mesec
Novice Han in Mesec: Ni pomembna barva, ampak ali je predlog dober
Vladimir Prebilič
Novice Prebilič: Trd oreh bodo zemljišča za nadomestne gradnje #video
Robert Golob na obisku v Komendi in Mengšu
Novice To sta ključna človeka, ki jima bo premier Golob zaupal obnovo po poplavah
Poplave, Robert Golob
Novice Golob: Okoli tisoč družin je izgubilo vse #foto
Golob, Janša in Pahor v Lučah
Novice Golob se je na terenu srečal tudi z Janšo in Pahorjem #foto #video
Ne spreglejte