Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
18.48

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Natisni članek

schengen Hrvaška Aleš Hojs

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 18.48

3 leta, 1 mesec

Hojs ni optimističen glede podpore vstopu Hrvaške v schengen med članicami EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs ni optimističen glede podpore vstopu Hrvaške v schegnen med članicami EU. Ne pričakuje, da bi portugalsko predsedstvo to temo znova uvrstilo na dnevni red. Sam z uvrstitvijo te točke na dnevni red med slovenskim predsedovanjem nima težav, opozarja pa, da ni prepričan, da je dovolj podpore med članicami.

Notranji ministri EU so minuli petek pod točko razno obravnavali tudi vprašanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schegnen. Odločitev se ni pričakovalo, le kratko seznanitev s stanjem. Portugalsko predsedstvo na novinarski konferenci ni poročalo o nadaljnjih korakih, poroča STA.

Minister Hojs je danes povedal, da v petek do konca ni vedel, ali bo razprava o tem ali ne. Na koncu je Evropska komisija zgolj povedala, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop, predsedujoči pa ni odprl razprave, je povzel v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju, navaja STA.

Tveganje za Hrvaško

Hojs ne pričakuje, da bo portugalsko predsedstvo to temo znova uvrstilo na dnevni red. Ob tem izpostavlja, da sam sicer nima zadržkov uvrstiti tega vprašanja na dnevni red zasedanja med slovenskim predsedovanjem, opozarja pa na tveganje za Hrvaško. Hrvaška namreč sedaj po njegovih besedah močno lobira in govori okrog, da je vse pod nadzorom in da ima podporo vseh, o čemer pa slovenski minister ni prepričan. Ob tem je sicer Hojs poudaril, da nikakor ne bi bil rad tisti, ki bi Hrvaško omejeval ali širil pesimizma, še navaja STA.

Spomnil je, da Slovenija zagovarja vstop Hrvaške v schengen ob upoštevanju vseh tehničnih pogojev. Menil je, da so bile nepravilnosti v veliki meri odpravljene, a poudaril, da ne bi upal ugibati o politični podpori med članicami, še piše STA.

Evropska komisija je oktobra 2019 ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen in si s tem prislužila očitke, da je njena odločitev politična. Po neuradnih informacijah sedaj več članic, med njimi Nizozemska in Francija, izpostavlja pomisleke glede nadzora na meji in obravnave migrantov.

 

Hojs v povezavi s težavami pri vračanju migrantov izpostavil Maroko, Alžirijo in Pakistan

Notranji in zunanji ministri EU so danes na skupnem virtualnem zasedanju razpravljali o zunanjih vidikih migracij, pri čemer so se osredotočili na vračanje nezakonitih migrantov. Slovenski minister Aleš Hojs je s slovenskega vidika v povezavi s težavami pri vračanju migrantov izpostavil Maroko, Alžirijo in Pakistan, poroča STA. 

Ne spreglejte