Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
1. 11. 2012,
21.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 11. 2012, 21.10

8 let

Gerič o oddaji DANES: Gradili bomo na svežini in hitrosti

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Planet TV bodo veljali standardi profesionalnosti, neodvisnosti in nepristranskosti, zagotavlja Rajko Gerič, odgovorni urednik Planet TV.

Petega novembra bo Planet TV prvič predvajala informativno oddajo DANES, ki bo na sporedu vsak dan ob 18.40. Z odgovornim urednikom Planet TV Rajkom Geričem smo se med drugim pogovarjali o tem, kakšna novinarska ekipa bo ustvarjala oddajo in katerim novinarskim standardom bo sledila. Še nekaj dni nas loči od začetka prve oddaje informativnega programa Planet TV, informativne oddaje DANES, katere urednik ste. Kakšni so občutki, kakšna so pričakovanja? Občutki so zelo dobri, ekipa je izredno motivirana, ves informativni program je v polnem pogonu, saj že vsak dan postavljamo oddajo, kot da gremo v živo. Zdaj se je res začelo zares. Vsi se zavedamo, da časa ni več veliko, tako delamo maksimalno in ves dan. Oba voditeljska para – Jerca Zajc Šušteršič in Tomaž Bratož ter Živa Rogelj in Marko Potrč – vadita v studiu, vsi novinarji so ali na terenu ali že montirajo prispevke. Motiviranost je res na visoki ravni, res lepo je biti del te ekipe, ki je v polnem pogonu. Je novinarska ekipa že celovita ali bodo še prihajale nove moči? Za zdaj smo na Planet TV, kar zadeva informativni program, kadrovanje ustavili. To pomeni, da smo dobili dovolj novinarjev in urednikov, prav tako imamo že voditelje. Imamo tudi nekaj mladih kolegov, ki so prišli na Planet TV prek avdicije – to so mlajši novinarji. Izmed njih bomo izbrali najboljše, sicer pa smo končali s tem. Na slovenskem televizijskem trgu, kot vemo, že obstaja konkurenca, tudi na področju informativnega programa. Katere so prednosti Planet TV na informativnem področju v primerjavi s konkurenco? S čim boste pritegnili gledalce? Informativni program Planet TV bo gradil predvsem na svežini, hitrosti, prav tako ne bomo tako dolgi kot naša konkurenca. Kot odgovorni urednik sem prepričan, da danes gledalci potrebujejo krajše novice, krajši povzetek dneva, in da bomo prek naše oddaje v krajšem času z neko hitrejšo dinamiko prikazali dogajanje po svetu in pri nas ter osvetlili najpomembnejše dogodke dneva. Menim, da za to ne potrebujemo cele ure, zato bomo krajši in dinamični. Se v prihodnosti obetajo še kakšne druge informativne oddaje poleg oddaje DANES? Za zdaj, glede na to, da postavljamo tako rekoč vso televizijo na novo, da delamo na novi tehnologiji in v novih prostorih, seveda ni mogoče pričakovati, da bi bila lastna produkcija ne vem kako obsežna, toda že za leto 2013 načrtujemo nekaj novih oddaj. To je pogojeno tudi s kadri, saj bomo za kakšne oddaje potrebovali kadrovske okrepitve. Kar nekaj idej je že v zraku. Skratka, takoj ko začne oddajati nova televizija, bomo že začeli razmišljati o novih programih in oddajah.

Začetek oddajanja informativnega programa bo padel ravno v čas kampanje za predsedniške volitve. Lahko pričakujemo kakšne posebne oddaje, mogoče že kakšna predvolilna soočenja? Za predsedniško kampanjo načrtujemo soočenje kandidatov za predsednika države, seveda pa bomo aktivno spremljali vso predsedniško kampanjo.

Ste že dolgoletni novinar in urednik. Zakaj ste se odločili za prihod na Planet TV, kaj je bil vaš motiv? Po 20 letih dela na javni radioteleviziji sem kot novinar prehodil tako rekoč vse stopničke: od mlajšega dežurnega novinarja do odgovornega urednika in voditelja najzahtevnejših oddaj, torej intervjujev in podobnih oddaj. V določenem trenutku pa sem ugotovil, da se je čas na nacionalki preprosto ustavil in da tam ni bilo posluha za način dela, kot ga vidim sam. Ko sem se začel pogovarjati z ljudmi, ki so delali novo televizijo in ki so za to potrebovali svežo ekipo, sveže ideje in svež pogled, me ni bilo težko prepričati, da sem se pridružil. Sem sem prišel zato, ker je tukaj, na tej televiziji, mogoče uvesti nek nov način dela, svežino, medtem ko je na nacionalni televiziji zaradi okorelosti sistema trenutno to praktično nemogoče, saj ekipa, ki dela tam, tega niti ni želela delati.

Omenili ste, da ste bili tudi voditelj oddaj. Vas to delo – poleg urednikovanja – mika tudi na Planet TV? Za zdaj, glede na to, da se oddajo šele postavlja, je nemogoče razmišljati o tem, da bi bil tudi voditelj. Je pa ta možnost odprta. To znam delati, to sem že delal. Verjetno me bo prej ali slej prijelo, da bi naredil še kaj drugega. Vendar za zdaj ne.

V zvezi s Planet TV se pojavljajo očitki, da je to nekakšna državna televizija, že vnaprej se namiguje, da bo politično pristranska … Vsem tistim, ki so nas pometli v neke koše in nas označili, še preden smo objavili prvo sekundo programa, lahko odgovorim naslednje: 5. novembra bomo svojo profesionalno držo, svojo verodostojnost in svoj način dela obranili s programom. Zdi se mi blazno krivično do ekipe, ki je tukaj, da se ji lepi razne nalepke, saj to ekipo sestavljajo mladi, prodorni novinarji. Žal mi je, da so se nekateri kolegi postavili proti nam, in to še preden smo naredili eno samo sekundo programa. Mi bomo svoj obraz pokazali s svojim programom, ko se bomo pod njega podpisali.

Z vsakim novinarjem, ki je prišel v našo redakcijo, sem se pogovarjal in vsakemu sem rekel, da se danes ni mogoče delati ne leve ne desne televizije. Gledalci niso več tako naivni, gledalci niso tako površni, kot se nam zdi. Gledalci imajo v rokah daljinski upravljalnik in če bo to televizija, ki jim ne bo všeč, tega pač ne bodo gledali. Mi pa si tega ne moremo privoščiti, ker delamo komercialno televizijo. Komercialna televizija je odvisna od gledalcev in če gledalcev ne bo, bomo morali zadeve spremeniti, in sicer zato, da bomo zanje zanimivi. Ne za leve ne za desne, ampak za gledalce. Gledalci so naše merilo.

Pred leti ste v enem od intervjujev omenili, da so vam najbližji standardi BBC-ja. To še vedno velja? BBC je, kar zadeva informativni program, standard že ves čas. Številni od tistih, ki BBC kujejo v zvezde, o njem preveč razmišljajo kot o neki okosteneli organizaciji. Jaz sem bil na BBC-ju dvakrat. Tam sem poslušal točno tiste stvari, ki sem jih na nacionalki pogrešal. Na BBC-ju je gledalec kralj – on je kupec njihovega programa. Na BBC-ju se vsak dan ukvarjajo z ratingi, od jutranjega programa do večernih poročil. Na eni strani skrbijo za visok novinarski standard, za objektivnost, nepristranskost, profesionalnost, vendar po drugi strani vsakič, ko poskušajo ta standard prodati v svojem programu, razmišljajo, ali so naredili zadeve, ki so zanimive za gledalce. In tega recimo na drugih nacionalnih televizijah, na katerih sem bil, primanjkuje.

BBC se stalno spreminja, stalno opazuje konkurenco, prilagaja program zaradi gledalcev, ne zato, ker je njim oddaja všeč, ampak ker je všeč gledalcem. Nič ne pomaga, če je urednikom všeč oddaja, ki je gledalci niso videli. Takrat se na BBC-ju zjutraj sestane uredniški odbor in reče: "Nekaj smo naredili narobe, ker oddaja ni bila gledana. Mi smo lahko z njo zadovoljni, vendar se moramo vprašati, zakaj je gledalci niso gledali."

Te standarde boste verjetno poskušali uveljavljati tudi na Planet TV? Standardi profesionalnosti, neodvisnosti in nepristranskosti so standardi, ki morajo veljati na vsaki televiziji, konec koncev bi morali veljati v vsakem mediju. Žal povsod ni tako, vendar bo ta standard na tej televiziji veljal.

Ne spreglejte