Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2017,
16.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Natisni članek

Karl Erjavec Miro Cerar Milan Kučan Lojze Peterle Španija referendum Katalonija

Ponedeljek, 2. 10. 2017, 16.47

6 let, 7 mesecev

Erjavec: To ima lahko dramatične posledice #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

2

Medtem ko je slovenska vlada v obsodbi nasilja med katalonskim referendumom bolj mlačna, pa sta nasilje španske policije nad Katalonci obsodila nekdanji prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan in prvi slovenski premier Lojze Peterle.

Video: Planet TV


Premier Miro Cerar, ki je že včeraj izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja v Kataloniji, je danes ponovil: "Slovenci ob teh dogodkih v Kataloniji nismo ravnodušni. Tudi sam sem zaskrbljen. Pozivam, da se vzpostavi dialog. To situacijo je treba rešiti po mirni, demokratični in pravni poti. Zadevo bomo budno spremljali," je napovedal.


Video: Planet TV

Erjavec: Treba je zadržano spremljati, kaj se dogaja

"MZZ zaskrbljeno opazuje, kaj se dogaja v Kataloniji. Situacija je zelo zapletena. Upam, da je dosegla vrh in da se bo situacija začela razpletati. Dobra novica je, da sta obe strani pripravljeni na dialog," pa je dejal zunanji minister Karl Erjavec in dodal: "Treba pa je vedeti, da ima lahko vse to – če ne bo uspešen dialog – zelo dramatične posledice, ker ni samo Katalonija tista, ki želi samostojnost. Vemo, da imamo v Španiji tudi Baske. V Evropi imamo Škotsko, v Italiji so bile tudi pobude … Tako da je treba v tem trenutku zadržano spremljati, kaj se dogaja. Vsaka sprememba, ki bi se zgodila, mora biti dogovorjena na ustrezen način.

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) naj bi o razmerah v Kataloniji razpravljal prihodnji teden na svoji redni seji.


Video: Planet TV

Milan Kučan | Foto: STA , Foto: STA , Kučan obsodil nasilje

"Pretresen sem nad brutalnim nasiljem, s katerim je španska vlada poskušala odreči Kataloncem pravico, da glasujejo o svoji prihodnosti. To nasilje je necivilizacijsko in v nasprotju s temeljnimi vrednotami evropske povezave, zato ga je v imenu teh vrednot nujno obsoditi," pa je v odzivu zapisal Milan Kučan, ki se je oglasil že pred referendumom.

Prvi predsednik demokratične Slovenije je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi "molka evropskih institucij". "Zmorejo načelnost in pogum za obsodbe kršitev človekovih pravic in demokratičnih vrednot v svetu, od Rusije in Turčije, do Egipta, Irana in celo Kitajske. Ko se to dogaja v eni od članic EU, molčijo," je bil kritičen Kučan in pozval Evropsko komisijo, naj prevzame vlogo posrednika med Madridom in Barcelono. Opozoril je tudi, da vrnitev na stare odnose ne bo več mogoča.

"Slovenska izkušnja govori o tem, da poskus preprečevanja želje naroda po samoodločbi ne koristi nikomur. Danes, po dveh desetletjih, ima Slovenija urejene odnose s tistimi, ki so z orožjem preprečevali pravico Slovencev do samoodločbe. Kar smo skupaj dosegli zdaj, bi lahko že takrat, brez vojne, brez človeških žrtev, brez toliko zamujenih priložnosti. O tem kaže razmisliti v dialogu Madrida z Barcelono in Brusljem," je še pozval Kučan.

Lojze Peterle | Foto: STA , Foto: STA , Lojze Peterle se je odzval z zapisom na Facebooku

"Včerajšnji referendum o neodvisnosti Katalonije se je zgodil v Evropi, bolj natančno v Evropski zvezi. Odprl je več vprašanj, ki zahtevajo odgovor. Trdi nastop nacionalne garde je to potrebo samo še okrepil. Kot sem poudaril že včeraj – nasilje ni odgovor!" pa je na Facebooku zapisal slovenski evroposlanec Lojze Peterle.

Peterle: S Slovenijo veliko podobnosti, pa tudi razlike

"Katalonijo tudi v teh dneh primerjajo s Slovenijo. Veliko je podobnosti, zlasti v volji po neodvisnosti," še piše Peterle in nadaljuje: "So pa tudi pomembne razlike. Slovenci smo imeli po takratni jugoslovanski ustavi pravico do samoodločbe in odcepitve - pa JLA ob napadu na Slovenijo ni prav nič zanimala naša ustavna pravica. Kataloncem španska ustava tega ne zagotavlja in daje vladi podlago za zakonit odziv. Mi smo se želeli rešiti države z nedemokratičnim režimom, Katalonci živijo v demokratični Španiji, seveda s slabim spominom na frankizem ..."

 

s

Ne spreglejte