Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 7. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

arbitraža Piranski zaliv Karel Erjavec Evropska komisija Hrvaška

Petek, 21. 7. 2017, 18.00

6 let, 7 mesecev

Erjavec poslal pismo Evropski komisiji o hrvaških kršitvah ob meji v Piranskem zalivu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zunanji minister Karl Erjavec je danes podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo o hrvaških kršitvah na meji v Piranskem zalivu. Kot je za STA sporočil Erjavec, je pismo potrdil tudi premier Miro Cerar.

Minister je že v četrtek napovedal, da bo Slovenija Evropsko komisijo obvestila o tem, kakšne so razmere po izdaji arbitražne odločbe. "Zlasti pa opozorila, da ne gre več zgolj za vprašanje določitve slovensko-hrvaške meje, ampak da gre tudi za vdore v tako imenovano schengensko območje," je dejal.



"Hrvaška plovila ves čas vdirajo v slovenski morski prostor"

Slovenijo po Erjavčevih besedah moti predvsem to, "da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj. Na morju je meja določena, njihova plovila pa ves čas vdirajo v slovenski morski prostor, tudi v schengensko območje", je opozoril.

S tem ko Hrvaška krši schengenski prostor, pa po njegovem mnenju krši tudi pravni red EU. "Moje mnenje je, da dokler ne spoštuje schengna na območju Slovenije, to pomeni, da ne spoštuje pravnega reda Evropske unije. Mislim, da država, ki namenoma krši mednarodni pravni red in pravni red EU, že sama po sebi ne izpolnjuje pogojev, da bi postala del schengna," je povedal minister.

Kršitev mednarodnega prava, prava EU ...

Ob vprašanju, kako lahko Evropska komisija ukrepa, je spomnil na ukrepanje komisije v primeru Poljske. Pojasnil je, da so hrvaške kršitve pravzaprav hujše, saj gre za "kršitev mednarodnega prava, prava EU, zanikanje ali pa ignoriranje vladavine prava". V primeru poljske pravosodne reforme gre namreč za "vprašanje notranje narave znotraj ene države".

Zunanji minister je že v ponedeljek opozoril na enostranska dejanja Hrvaške v Piranskem zalivu. Kot je dejal, je bilo po odločitvi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško 29. junija 52 incidentov enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe.

Ministrstvo za notranje zadeve pa je medtem sporočilo, da se izvajanje nalog slovenske policije ob oziroma na meji s Hrvaško po odločitvi arbitražnega sodišča ni spremenilo. "Slovenska policija nadzira morsko mejo na enak način in v obsegu kot pred razsodbo," so poudarili in dodali, da bo način dela ostal enak do odločitve o načinu implementacije odločitve.

Grabar-Kitarovićeva: Izjave Cerarja in Erjavca so nevarne

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes poudarila, da Hrvaška ne bo dopustila enostranske implementacije arbitražne razsodbe glede meje, izjave slovenskega premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca o tej temi pa označila za "nevarne". Slovenske kolege je pozvala k nadaljevanju pogovorov.

Na novinarsko vprašanje o določenih grožnjah iz Slovenije glede udejanjenja arbitražne sodbe je Grabar-Kitarovićeva v pogovoru za Dnevnik hrvaške televizije dejala, da sta se o izjavah Cerarja in Erjavca pogovarjala s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem na srečanju v Salzburgu. Spomnila je, da sta se s Pahorjem sešla tudi pred dvema tednoma v Dubrovniku.

"Veseli me njegova pripravljenost na dialog, o tem se bova še pogovarjala. Sicer pa so izjave premierja Cerarja in zunanjega ministra zares nevarne," je izjavila Grabar-Kitarovićeva.

Poudarila je, da se Hrvaški ni treba razburjati zaradi teh izjav. Ponovila je, da Hrvaška ne sprejema arbitraže, ki da je bila kompromitirana in je "absolutno v nasprotju z mednarodnim pravom".

"Hrvaška ne bo dopustila enostranske uveljavitve arbitraže. Za to imamo odločnost, moč in kapacitete," je izpostavila.

Še enkrat je pozvala Slovenijo in slovenske kolege, da nadaljujejo pogovore o vprašanju meje.

 
Ne spreglejte