Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 11. 2013,
16.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

France Arhar varčevalci LB NLB

Nedelja, 3. 11. 2013, 16.32

8 let

Erjavec: Ne razumem, zakaj se Hrvaška poslužuje takih razlag

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da bo Hrvaška Evropi in svetu težko razlagala, da memorandum ni bil sporazum med državama in ni določil, da je to vprašanje nasledstva.

"Ne razumem, zakaj se Hrvaška glede memoranduma poslužuje takih razlag," je za TV Slovenija dejal Erjavec. Hrvaška se je v memorandumu zavezala, da bo ustavila postopke proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih, dokler ne bo dosežena celovita rešitev spora o LB.

Slovenski finančni strokovnjak France Arhar, ki je sodeloval pri reševanju spora med Ljubljano in Zagrebom glede problematike LB, pa je v komentarju navedb, da bo sodišče nadaljevalo postopek v primeru ene od tožb hrvaške banke proti LB, dejal, da gre za sprenevedanje Zagreba. Arhar je dejal, da ne glede na to, kar pravi hrvaško sodišče, namreč, da memorandum z Mokric ni mednarodna pogodba, ker ni bil ratificiran v parlamentu, ni pričakoval takega razvoja dogodkov.

Izhajamo iz tega, da beseda nekaj velja in da vsebino pravdnim postopkom dajejo pravdne stranke, to pomeni banke, te pa niso originalni tožniki, ker so dobile mandat hrvaške vlade. Torej v ozadju je hrvaška vlada, zato je taka novica res veliko presenečenje, je še dejal Arhar.

Postopek proti LB se nadaljuje Hrvaški časnik Večernji list je v soboto poročal, da je sodnik zagrebškega občinskega sodišča Nikola Raguz odločil, da bodo nadaljevali postopek v primeru ene od tožb Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki (LB) in NLB.

Raguz ni sprejel ne hrvaške zahteve o mirovanju postopka niti slovenske o prekinitvi postopka. Obe strani se na odločitev lahko pritožita.

Hrvaška vlada se je zavezala, da bo ustavila vse postopke, dokler ne bo celovite rešitve V memorandumu med vladama, ki sta ga tedanja premiera Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Zoran Milanović, podpisala 11. marca letos na Mokricah, se je hrvaška vlada zavezala, da bo ustavila vse postopke proti slovenskim bankam, dokler ne bo dosežena celovita rešitev spora o LB, ki jo bosta državi iskali v okviru nasledstva.

Ljubljana vztraja, da je spor o LB potrebno urejati v okviru sukcesije ter da med pogajanji ni možno istočasno iskati rešitve na sodiščih.

Hrvaška vlada pa poudarja, da so večkrat pojasnili, da so opravili svoj del posla iz memoranduma, s tem ko so dali navodila bankam, te pa naprej svojim odvetnikom, naj ustavijo postopke, povezane z LB.

Ne spreglejte