Torek,
5. 9. 2017,
18.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

6

Natisni članek

Marija Pejčinović Burić arbitraža Slovenija Hrvaška Karl Erjavec

Torek, 5. 9. 2017, 18.39

6 let, 7 mesecev

Erjavec izgublja potrpljenje s Hrvaško: Z gluhimi je težko voditi dialog #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

6

Čeprav danes mineva že 69. dan od odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, Zagreb še naprej vztraja zavrača arbitražno sodbo. Za novo hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić je vprašanje meje še vedno odprto vprašanje, za katerega je treba najti način, da se reši. Slovenskega zunanjega ministra Erjavca pa medtem mineva potrpljenje.

VIDEO: Planet TV


Vsaj glede na svoje izjave je slovenski zunanji minister Karl Erjavec naveličan sprenevedanja Hrvaške glede priznavanja arbitražne sodbe.  

Obnašanje Hrvaške za Erjavca škandalozno

"To je zame škandalozno. Jaz upam, da bo prišel čas, ko bo Hrvaška spoznala, da je potrebno spoštovati mednarodno pravo," je povedal zunanji minister.

Ker hrvaška zunanja ministrica nima pooblastil, da bi lahko spremenila vladna stališča glede arbitraže, se na strateškem forumu na Bledu danes z njo o arbitraži sploh ni pogovarjal.

Zagreb: Slovenija je tista, ki ne spoštuje mednarodnega prava

Hrvaška stran pa medtem zagovarja že znano stališče. "Menimo, da prav Slovenija ni spoštovala mednarodnega prava, ko je kompromitirala proces znotraj arbitražnega postopka," je hrvaško stališče nekaj minut pred Erjavcem predstavila Marija Pejčinović Burić.

Erjavec na drugi strani priznava, da je v postopku prišlo do napake, vendar pa meni, da je arbitražno sodišče jasno povedalo, da omenjeni spodrsljaj ne vpliva na odločitev glede meje.

In čeprav Hrvaška vztraja pri svojem, je po besedah Pejčinović Burićeve še vedno pripravljena na reševanje "odprtega" mejnega vprašanja.

"Mi želimo to odprto vprašanje še vedno rešiti. Mislim, da sta Hrvaška in Slovenija v marsičem partnerski, prijateljski, sosednji državi, članici Nata in EU," je povedala hrvaška zunanja ministrica.

"Dialog z gluhimi je težko izvajati"

Erjavec medtem v hrvaških besedah ne vidi veliko resnice: "Po eni strani lahko poslušamo, kako je Slovenija prijateljska država, kako imamo krasne odnose, po drugi strani pa vidimo, da ni nobene volje in želje po pravem dialogu."

Hkrati pa se je zunanji minister odzval tudi na besede predsednika republike Boruta Pahorja, ki je obe strani pozval k potrpežljivosti.

"Mi vemo, da je on vedno zagovarjal dialog, vendar je dialog z gluhim težko izvajati," je pojasnil Erjavec in dodal, da Hrvaška s svojim obnašanjem postavlja nevaren precedens.

"Evropska komisija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala arbitražno odločbo"

Zunanji minister Karl Erjavec se je ob robu strateškega foruma na Bledu sestal tudi s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom. Po pogovorih je dejal, da je Timmermans potrdil znano stališče, da je treba razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško uresničiti.

Timmermans se je pred tem na Bledu sestal tudi s hrvaško zunanjo ministrico Marijo Pejčinović Burić. Sporočil ji je, da Evropska komisija pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala mednarodno pravo in arbitražno odločbo ter da to ni pomembno samo za reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, temveč tudi za urejanje odnosov v regiji, je v izjavi za medije dejal Erjavec. Po njegovih besedah ima Slovenija podporo Evropske komisije pri vzpostavljanju dialoga glede implementacije arbitražne razsodbe.

Kot je dejal, je bil Timmermans presenečen nad "trdim" stališčem Hrvaške, da ne namerava spoštovati arbitražne odločbe, in nad odzivom hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je kritiziral podpredsednika Evropske komisije.

Erjavec je poudaril, da je bila udeležba Timmermansa na blejskem forumu pomembna, saj se je lahko "soočil z realnostjo v tem prostoru". "Hrvaška je najmlajša članica EU in pričakuje se, da članice EU spoštujejo mednarodno pravo in zaveze. Pravzaprav se je prvič zgodilo, da neka država članica tako močno vztraja pri nespoštovanju mednarodnega prava," je poudaril. Evropska komisija ima po njegovih navedbah ustrezne instrumente, ki bi lahko pripomogli k temu, da bi Hrvaška spoštovala arbitražno razsodbo.

Opozoril je, da hrvaški premier ves čas zavaja mednarodno skupnost in Evropsko komisijo, da tečejo pogovori s Slovenijo, ki bodo prinesli rezultat. "Pogovori so sicer tekli, obiskal je Ljubljano, vendar smo vsi videli, da je bil to pogovor eden mimo drugega," je dejal in dodal, da za zdaj ne pričakuje kakšne drugačne retorike iz Zagreba.

"Slovenska vlada bo morala preučiti, kaj storiti v tej situaciji. Mednarodno pravo je na naši strani, Evropska komisija nas podpira," je prepričan Erjavec. Pričakuje, da bo četrtkov sestanek o arbitraži, ki ga je sklical predsednik vlade, prinesel odgovore, na kakšen način mora vlada ravnati. (STA)