Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 11. 2020,
17.48

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

145

Natisni članek

intervju Janez Janša Janez Janša Planet 18

Torek, 17. 11. 2020, 17.48

3 leta, 6 mesecev

Janša: Nekateri se vedejo kot gospodarji življenja in smrti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

145

1. del intervjuja z Janezom Janšo

"V teh razmerah, ko je treba garati noč in dan, nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje," je v ekskluzivnem intervjuju na Planetu povedal predsednik vlade Janez Janša. "Če ima nekdo drug večino, naj pride, naj sestavi vlado. Se bomo vsaj enkrat po šestih mesecih naspali," je poudaril.

"Že zdaj je gotovo, da, ne glede na hitrost izdelave cepiv, do konca tega leta cepljenje ne bo naredilo takšne razlike, da bi lahko bili sproščeni vsi ukrepi. Nekateri bodo zagotovo veljali tudi takrat. Upajmo, da ne bodo tako strogi," je na vprašanje, kakšno praznovanje božiča nas čaka, odgovoril Janša.

"Tretji val bi bil lahko še hujši"

Kot je dejal, je drugi val najprej pljusknil v tranzitne države, kar Slovenija zagotovo je. Prepričan je, da se je virus hitreje širil tudi zaradi neupoštevanja vladnih opozoril.

"Mislim, da ni nobene evropske države, razen mogoče Italije, ki bi se lahko drugemu valu izognila tako, da ta ne bi bil hujši kot prvi. Gre namreč za val, ki se je pojavil v hladnem delu leta," je poudaril in dodal, da bi lahko bil morebitni tretji val še hujši.

2. del intervjuja z Janezom Janšo

Planet TV Planet 18 odslej tudi ob sobotah in nedeljah

Slovenski šport si lahko obeta državno pomoč

Napovedal je, da bo vlada v naslednjem svežnju pomoči med drugim pomagala slovenskemu športu ter znova tudi upokojencem z nižjimi pokojninami.

3. del intervjuja z Janezom Janšo

"To je zavržno"

"Moj odnos s celo ministrsko ekipo je izjemno delaven. Delamo dneve in noči. Velikokrat smo na zvezi tudi prek noči. Ni bilo vladne ekipe, ki bi tako konstruktivno sodelovala. Ne glede na to, kar govorijo tisti, ki so imeli puško v rokah, pa so jo odvrgli," je dejal Janša, ki pravi, da ga ne moti samo kritiziranje vlade, ampak mešanje kritike vlade s pozivi k nespoštovanju ukrepov.

"Včeraj se je ves dan delalo heroje v DZ iz ljudi, ki ne nosijo maske. Virusa ne moremo ustaviti z zakonom, lahko ga ustavimo samo z razumom in solidarnostjo. Nimam nič proti, če se kritizira mene. Prizadene pa me, da se nekaj odstotkov prebivalstva vede, kot da so gospodarji življenja in smrti. To je pa zavržno," je dejal.

"Nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje"

O morebitnem oblikovanju nove vlade je dejal, da v teh razmerah, ko je treba garati noč in dan, nikomur ne diši, da bi prevzel vladanje.

"Govorimo o istih strankah, ki so vlado že imele. To vlado so sami porušili. Marjan Šarec je vrgel puško v koruzo na začetku epidemije in jaz močno dvomim, tudi če bi imeli 46 glasov, da bi želeli prevzeti vlado, bolj udobno je sedeti v opoziciji ali pa doma. Niti v državni zbor jim ni treba hoditi, lahko delajo od doma in kritizirajo vlado," je poudaril in dodal:

"Če ima nekdo drug večino, naj pride, naj sestavi vlado. Se bomo po šestih mesecih vsaj enkrat naspali."

4. del intervjuja z Janezom Janšo

Kaj pravi Janša o nasilnih protestih?

"Po tem, kar smo videli, so na protestih sodelovala znana imena iz kriminalnih združb. Zraven so bili tudi tisti, ki niso kriminalci, so pa protestirali tudi ob petkih in se udeležijo vsake, tudi nezakonite manifestacije proti tej vladi, ker pač mislijo, da je to njihova sveta dolžnost," je dejal in zanikal, da bi razmišljali o prenosu tožilstva z ministrstva za pravosodje pod okrilje notranjega ministrstva.

"Del levice je v ZDA videl malodane fašistično tvorbo"

"Sem zelo vesel tega proameriškega izbruha v delu slovenske levice, ki je prej v ZDA videla malodane fašistično tvorbo. Zelo bomo veseli, če bodo podprli vse te projekte, vključno z vabilom ZDA, da v Sloveniji namesti enoto ameriške vojske," pa je komentiral odzive na svoje tvite v zvezi z ameriškimi predsedniškimi volitvami.

Janša: Prihaja spoznanje, da smo zmagali

"Spomladi prihaja spoznanje, da smo zmagali. Da je bilo težko, a da smo epidemijo premagali, in da smo, ker imamo delujoče cepivo, pripravljeni tudi na jesenski val, ki ga mogoče ne bomo niti občutili," je pogovor sklenil Janša.

Fotogalerija
1 / 12

Foto: Bojan Puhek

Peter Jančič
Mnenja Nevarni posnetki Sove in Ličine

Janša ostal brez pogovora na RTV Slovenija

Na vladi so sicer prejšnji teden RTV Slovenija predlagali, da bi v naslednjih dneh izvedli enourni pogovor z Janšo o stanju in ukrepih zoper epidemijo, a, kot je na Twitterju zapisal Janša, na RTV Slovenija niso našli časa za pogovor z njim.

Na nacionalki so na očitke odgovorili, da so Janši predlagali izvedbo pogovora 30. novembra ali pa 7. decembra, ker morajo, kot pravijo, v skladu s poklicnimi merili in načeli novinarske etike v 24 urah pogovor pripraviti tudi s predstavniki opozicije.

Ne spreglejte