Torek,
18. 12. 2007,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 15.52

8 let

DZ: Vodstvo Sove je prikrivalo informacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
DZ je na zaprti seji ob obravnavi poročila komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sprejel sklep, da komisija ni uspela učinkovito nadzirati dela Sove in kriminalistične službe.

Sklep so sprejeli zato, ker sta vodstvi omenjenih služb s prikrivanjem informacij omejevali učinkovit nadzor parlamentarne komisije. Sklep je predlagala poslanska skupina SDS.

Anderlič: Sklep je sprejelo trdo jedro koalicije Po mnenju poslanca LDS Antona Anderliča gre pri sklepih, ki ju je po koncu obravnave poročila o delu parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za minulo leto sprejelo "trdo jedro koalicije", le za preusmeritev pozornosti javnosti. Komisija, opozarja Anderlič, pa denimo ni pridobila dokumentacije o t.i. trgovini z orožjem, čeprav bi to morala storiti na podlagi enega od prejšnjih sklepov. Ob obravnavi enega od predhodnih poročil komisije so namreč predlagali, da komisija pridobi oz. vlada omogoči dostop do dokumentacije, ki se nanaša na trgovino z orožjem v času osamosvajanja Slovenije. Kot je dejal Anderlič, gre za še vedno neuresničeni sklep glede dokumentacije o gotovinski prodaji orožja in nakazilih na račune v tujini.

Petek: Sklepi so jasni in korektni

V LDS pričakujejo, da bo komisija do marca prihodnjega leta pripravila poročilo za leto 2007, da bi ga lahko v miru obravnavali pred iztekom mandata. V njem pričakujejo, da bo v celoti zajeto dogajanje, povezano s Slovensko obveščevalno varnostno agencijo (Sova), tudi glede vladnega nadzora agencije ter onemogočanja nadzora komisiji. Poslanec SDS Miro Petek je v izjavi za javnost dejal, da so sklepi, sprejeti po obravnavi poročila, "jasni in korektni". Po njegovih besedah ne gre niti za preusmeritev pozornosti javnosti niti za napad na nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, kar so očitali v vrstah parlamentarne opozicije.

Trgovina z orožjem je še vedno vroča tema S t. i. trgovino z orožjem se je v državnem zboru že ukvarjala preiskovalna komisija. Če takrat niso dobili odgovorov, naj predlagajo ustanovitev nove preiskovalne komisije, je Petek odgovoril na očitke Anderliča o še vedno neuresničenih sklepih državnega zbora glede vpogleda komisije za nadzor nad tajnimi službami v dokumentacijo v zvezi s "trgovino orožjem". Sicer pa Petek meni, da bi lahko komisija do marca pripravila poročilo za leto 2007. Poslanec SD Dušan Kumer je za STA dejal, da je sprejetemu sklepu nasprotoval, saj "postavlja pod vprašanje verodostojnost Sove in kriminalistične službe brez jasnih argumentov in dokazov". Po njegovem mnenju so sklepi prejudic in politična kvalifikacija. Prepričan je tudi, da je bila razprava spolitizirana. Kot je dejal, naj bi za sklep glasovali poslanci SDS, SNS in NSi.

Gantar: Zaradi odsotnosti kamer več vsebine

Poslanec Zares in predsednik komisije Pavel Gantar (Zares) je pojasnil, da je bila "razprava plodna in vsebinska". To je mogoče posledica tega, ker so se poslanci zaradi odsotnosti kamer bolj posvetili vsebini, domneva. Predsednik komisije je tudi poudaril, da je bil sklep o prikrivanju informacij sprejet "z borimi 34 glasovi, saj celo celotna koalicija ni glasovala za". Dodal je še, da je sam glasoval proti sklepu, saj je po njegovem mnenju oblika politične kvalifikacije dela nekdanjega direktorja Sove Podbregarja.

Jelinčič: Nas ni zavajala samo Sova Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pojasnil, da je prav njihova poslanska skupina predlagala, naj v sklepu poleg Sove omenijo tudi kriminalistično službo. Kar je poslanska skupina SDS tudi vključila v svoj sklep. "Nas ni zavajala samo Sova," je dejal predsednik SNS in dodal, da je zavajala tudi kriminalistična služba. Ob tem je med drugim omenil primer Ane Jud, kjer naj bi šlo za protizakonito prisluškovanje. DZ je tudi sprejel sklep, naj komisija dodatno preveri pridobivanje podatkov s pomočjo mednarodnih sistemov zvez in njihov skladnost z zakonom in ustavo.