Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 4. 2021,
13.33

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

24

Natisni članek

predsedovanje EU Janez Koželj Zoran Janković

Četrtek, 29. 4. 2021, 13.33

3 leta

Drogove je pred parlament postavil Janković, zastave bodo zaplapolale jutri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,47

24

Zoran Jankovič | Foto STA

Foto: STA

Na drogovih na Trgu republike bodo visele zastave članic Evropske unije zaradi predsedovanja Slovenije Svetu EU. "Veselim se jutrišnjega dne in ko bodo ob 1. maju zaplapolale zastave," je v izjavi za javnost povedal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. 

Odločitev za postavitev drogov za zastave na Trgu republike pred parlamentom je sprejela Mestna občina Ljubljana, ki jo vodi župan Zoran Janković. MOL je za postavitev drogov pridobila tudi kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki pa je postavitev dovolil samo za čas predsedovanja Svetu EU. Po koncu predsedovanja bodo drogove morali odstraniti.

Lokacijo za postavitev drogov za zastave je izbral ljubljanski podžupan Janez Koželj. Kot je dejal Jankovič Koželju zaupa in zastave bodo tukaj ostale nekaj več kot šest mesecev: "Odločitev je bila skupinska, tehtna in strokovna. Takšna postavitev je edina možna, saj le tako lahko pokažemo spoštljiv odnos do vseh držav."

Ob robu trga zastave ne bi bile tako vidne

Janez Koželj | Foto: STA , Foto: STA , Po Koželjevih besedah so razmišljali tudi o drugih možnosti, da bi na primer zastave obesili na drogove, ki so že na robovih trga, a so ugotovili, da tam ne bi bile tako vidne in prepoznane, presodili so tudi, da ne sodijo na drogove, ki se uporabljajo za komercialno oglaševanje.

Na severnem robu trga, kamor so jih postavili, je tudi največ tehničnih možnosti, da ne predrejo izolacije in nekako se zdi, da je to tista stran trga, ki se izteka v prostor, ki ni homogen, je še navedel Koželj. Dodal je, da so ugotavljali tudi, v kolikšni meri dejansko zastirajo pogled na parlament. Po njihovi presoji ga ne, postavitev pa se celo malo ujema z mrežo portala na vhodu v parlament.

Koželj doživel kar nekaj neupravičenih napadov

Po Jankovićevih besedah je podžupan Koželj doživel kar nekaj neupravičenih napadov. Ob očitkih, da se uničuje Trg republike, je spomnil, da so bili le pred nekaj leti na trgu avtomobili, zasluga, da je trg tak, kot je danes, pa je prav Koželjeva. Vizija Ljubljane na področju urbanizma je njegovo delo in po županovih besedah bo v slovenski zgodovini ostal zapisan "kot tisti, ki si je upal, imel znanje in vizijo".

Ne spreglejte