Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2009,
18.58

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 7. 5. 2009, 18.58

8 let, 1 mesec

Dobrih 700 stanovanj v državni lasti na stanovanjski sklad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je odločila, da bo 724 stanovanj v državni lasti, ki jih zasedajo imetniki stanovanjske pravice ali so nezasedena, prenesla na stanovanjski sklad za potrebe povečanja fonda najemnih stanovanj.

Zemljiškoknjižno urejena stanovanja bodo prenesli do 1. novembra.

Kot je po seji vlade povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je od 724 stanovanj - s katerimi upravljajo ministrstvi za notranje zadeve in za obrambo ter stanovanjska komisija vlade -, 549 stanovanj zasedenih z imetniki stanovanjske pravice, 175 pa je trajno nezasedenih.

Po sklepu vlade bo okoljsko ministrstvo do 1. novembra zemljiškoknjižno urejena stanovanja prenesla v upravljanje stanovanjskemu skladu, in sicer za potrebe povečanja fonda neprofitnih najemnih stanovanj. Pred prenosom bodo morali stanovanja sodno oceniti.

Možnosti za združevanje stanovanjskih fondov?

Stanovanja, ki zemljiškoknjižno še niso urejena, bo stanovanjski sklad do 1. julija dobil v brezplačno uporabo in se bodo na sklad formalno prenašala sukcesivno.

Vlada je februarja stanovanjski komisiji vlade naložila pripravo ukrepov za zmanjševanje stroškov upravljanja s stanovanji v lasti države in povečanje učinkovitosti uporabe stanovanj. Komisija in omenjeni ministrstvi so morali tudi proučiti možnosti za združevanje stanovanjskih fondov.

Ocenili so, da je združitev potrebna, da pa je treba najprej izvesti potrebne aktivnosti. Vsi trije upravljalci - ki upravljajo s skupno 3176 stanovanji v državni lasti - so se odločili, da bodo takoj omogočili medsebojno dodeljevanje nezasedenih stanovanj, skupaj nastopali ob nakupih stanovanj in reševali premoženjskopravno stanje stanovanj, učinkoviteje organizirali izvajanje investicijska vzdrževanja stanovanj ter poenotili merila opremljanja in vzdrževanja stanovanj, je povedala ministrica.

Vrednost - 97 milijonov evrov

Stanovanjska komisija vlade upravlja s 651 stanovanji. Od tega jih je 492 službenih, ki so namenjena delavcem državnih upravnih organov, in 159 najemnih, v katerih so najemniki, ki imajo sklenjene najemne pogodbe za nedoločen čas. Okvirna vrednost stanovanjskega fonda v upravljanju stanovanjske komisije vlade RS je 97 milijonov evrov.

Ne spreglejte