Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
18.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

poslanci Marko Filli

Torek, 1. 3. 2016, 18.25

8 let

Do predpisane kvote slovenske glasbe na radiih le še korak. Ali pač?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Poslanci so z 49 glasovi za in dvema proti ponovno potrdili predlog novele zakona o medijih. Glavna razprava in pomisleki so se vrteli okoli deležev predvajanja slovenske glasbe na radiih.

Radiji bodo morali skladno z novelo med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Poslanci so morali ponovno odločati o predlogu novele, ker je državni svet 4. februarja sprejel odložilni veto na novelo. Ocenil je namreč, da novela posega v svobodo izražanja in svobodno gospodarsko pobudo, omejuje pa tudi avtonomijo glasbenih urednikov.

Koalicija napoveduje, da bo šla v novo noveliranje zakona Novela zakona o medijih med drugim določa obveznost oblikovanja pravil komentiranja, rok vložitve zahteve za objavo popravka in nadzor izvajanja zakona. Koalicija pa se bo po sprejetju novele zakona vendarle lotila ponovnega tehtanja najbolj spornega dela, člena, ki govori o kvotah slovenske glasbe na radijskih postajah.

Od ministrstva za kulturo pričakujejo temeljito analizo stanja, na podlagi te pa se bodo odločali o morebitnih spremembah novele zakona.

Zakon tudi določa obveznost izdajatelju, ki omogoča komentiranje v okviru svojega medija, da oblikuje pravila komentiranja in jih javno objavi na primernem mestu v mediju. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, pa mora biti umaknjen v najkrajšem moočem času po prijavi oz. najpozneje v enem delovnem dnevu po prijavi.

Prav tako novela določa rok vložitve zahteve za objavo popravka. Objava popravka se tako lahko zahteva v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo prispevka, vendar najpozneje v treh mesecih od njegove objave.

Ne spreglejte