Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 16.51

8 let

Dioksin spada med najbolj toksične kemikalije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dioksin je skupina 75 toksinov in je 11-tisočkrat smrtonosnejši od natrijevega cianida, spada pa med najbolj toksične kemikalije, ki jih je naredil človek.

Tako je za SiOL povedal Anton Komat, ekolog, svobodni raziskovalec in publicist. Dioksin, ki so ga pred dnevi odkrili v krmi za piščance in prašiče v Nemčiji, po Komatovih besedah lahko usodno deluje že v najmanjših količinah. Kako smo sploh ustvarili dioksin? Dioksin je umetna substanca, ki nastane kot kemična smet, torej kot stranski produkt pri kemičnih reakcijah. Najbolj nevaren je katerikoli sežig plastičnih mas. Zelo nevarno je tudi sežiganje motornih olj. In v Sloveniji imamo kar nekaj takšnih sežigov, kot na primer v Anhovem. Najdemo ga tudi ob izgorevanju diezelskega goriva ali pa pri proizvodnji pesticidov oziroma herbicidocv. Pri tem naj opozorim, da si s herbicidom, ki je pri nas še dovoljen, to je 2,4-D, ki ga ponavadi uporabljamo proti plevelu, sami sebi po dvoriščih škropimo dioksin.

Kdaj smo ga odkrili? Leta 1980, ko so ob jezerih na kanadsko-ameriški meji odkrili iznakažene mladiče galebov, ki so bili brez prstkov ali kljunov. Raziskave so pokazale povezavo z dioksinom.

Ali se dioksin razgradi? Dioksin je v naravi neuničljiv. Razgradijo ga lahko le v posebnih sežigalnicah z ultra visokimi temperaturami, preko dva tisoč stopinj.

Kako dioksin vpliva na človeško zdravje? Gre za najbolj zahrbten strup, saj deluje tudi preko matere na plod ali z dojenjem na dojenčka. Poleg tega je kancerogen, uničuje pa tudi praktično vse organe v človeškem telesu. Je tudi zelo nevaren hormonski motilec, med drugim povzroča na primer padec testosterona.

Kako zmanjšati vnos dioksina? To je problem. Preventiva je ne jesti živalskih maščob neznanega izvora. Zlasti pa jesti tiste stvari, ki so nizko na prehranski verigi, torej rastlinsko hrano. Končno mesto dioksina je namreč meso. Nevarnost dioksina je tudi v tem, da se v prehranski verigi biomagnificira, kar pomeni, da ima vsak člen prehranske verige v povprečju desetkrat več tega strupa kot prejšnji.

Poseben rezervoar te strupene snovi naj bi bil v živalski maščobi? Tako je. Hinavsko se potuhne v maščobnem tkivu.

Ne spreglejte