Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2023,
13.36

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

8

Natisni članek

pravice delavcev delavci Zakonodaja RTV Slovenija

Torek, 21. 3. 2023, 13.36

1 leto, 1 mesec

Delovna inšpekcija neuradno ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Odzvali so se na RTVS.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

8

Rtv |  "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnila dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je dejal Lukić. | Foto Ana Kovač

"Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnila dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je dejal Lukić.

Foto: Ana Kovač

Delovna inšpekcija je po neuradnih informacijah STA v nadzoru na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter čezmerno nadurno delo. Na inšpektoratu za delo so potrdili izvedbo nadzora, a odprtih postopkov ne komentirajo. Na RTVS so v odzivu zapisali, da se ti nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca. Nekateri primeri pa da so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ta očitke zavrača.

Nadzor nad RTVS naj bi pokazal na prikrita delovna razmerja – ko delavec opravlja enake naloge v enakem obsegu kot zaposleni, a delo opravlja prekarno kot honorarni sodelavec.

Zaposlovali naj bi brez razpisa, nekateri od zaposlenih pa za delovna mesta, ki jih opravljajo, naj ne bi izpolnjevali pogojev. Ugotovljeno naj bi bilo tudi nespoštovanje oz. onemogočanje tedenskega počitka ter čezmerno delo oz. čezmerno število nadur. V enem primeru naj bi inšpekcija ugotovila celo posredovanje delavcev – ko nekdo delo opravlja prek tujega s. p.

Lukić: RTVS se je z vidika delavskih pravic vrnila dobro desetletje nazaj 

Z vprašanji se je STA obrnila tudi na inšpektorat za delo. Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić je pojasnil, da postopkov na RTVS ne more komentirati, saj so uradno še odprti, lahko pa pove, da že prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnila dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je dejal Lukić za STA.

Kako bo postopek tekel naprej, je težko predvideti, saj zakon dopušča roke in morebitne ugovore, tudi pritožbe, ki omogočajo tudi zavlačevanje postopka, je pojasnil Lukić.

RTVS: Presenečeni smo nad Lukićevimi izjavami

Iz RTVS so sporočili, da je inšpektorat za delo v mesecu marcu v dveh ločenih postopkih pri njih trikrat izvajal nadzor. En postopek se je začel že septembra lani na podlagi prijave zaradi stavke novinarskega sindikata, drugi pa se je začel v marcu z nenapovedanim obiskom inšpektoric, ki so začele preiskovati enake primere kot inšpektorici, ki sta nadzor začeli že v septembru. "Oba postopka sta še vedno v teku, zato podrobnosti oziroma posamičnih primerov ne moremo komentirati," so zapisali v odzivu za STA.

"Lahko pa pojasnimo, da se pomemben del preliminarnih ugotovitev inšpektorata nanaša na honorarne sodelavce, ki so dolgoletna problematika RTVS," so zapisali. Problematika je bila leta 2015 razrešena tako, da se je večje število, kot pojasnjujejo okoli 500, "t. i. stalnih honorarnih sodelavcev zaposlilo na RTVS". S to problematiko se periodično, nazadnje leta 2021, seznani tudi nadzorni svet RTVS, dodajajo.

V primerih, ki jih inšpektorat preiskuje letos, se očitki nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca, odpravljajo večletno problematiko, s katero je nadzorni svet seznanjen in potekajo v skladu s postopki, ki jih je za naslovitev večletne problematike sprejel nekdanji generalni direktor Igor Kadunc, so zapisali.

"Nekateri primeri so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja in so bili v skladu z internimi postopki, ki jih je sprejel Kadunc, celo že v celoti predhodno rešeni v korist delavca v času zdajšnjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in še pred začetkom inšpekcijskega postopka," so zapisali na RTVS.

"Lepo je, da me je Andrej Grah Whatmough pohvalil, da smo praktično zgledno uredili problematiko vseh več kot 500 prekarcev, ki so delali na RTV," pa se je na zapis odzval Kadunc. Spomnil je, da že skoraj dve leti ni več generalni direktor RTVS, zato po njegovih navedbah ni jasno, kaj naj bi imel s primeri, ki jih inšpektorat preiskuje letos. "Tako res ne vem, zakaj se mu vedno znova prikazujem," je zapisal za STA in še dodal, da bo inšpektoratu z veseljem dal pojasnilo, če ga bodo potrebovali.

Ob tem na RTVS opozarjajo, da nadzor še ni končan. V četrtek, 16. marca, je RTVS prejela zahtevo za predložitev dodatne dokumentacije, zato pričakujejo, da bo nadzor razširjen. Prav tako je še odprt rok za pripombe na zapisnik, kar pomeni, da organ še ugotavlja dejansko stanje, so zapisali.

"Prav zato smo presenečeni nad izjavami vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za delo Luke Lukića, ki je komentiral in javnost obvestil o ugotovitvah še ne zaključenega inšpekcijskega postopka," so še dodali.

Natalija Gorščak
Novice Gorščakova: Po odločitvi na drugi stopnji so me z mesta direktorice Televizije Slovenija razrešili nezakonito
Rtv
Novice RTV po vloženi ovadbi: Nismo seznanjeni, ne komentiramo
Andrej Grah Whatmough, Peter Gregorčič in Tom Zalaznik
Novice Računsko sodišče bo revidiralo poslovanje RTVS
Ne spreglejte