Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2021,
6.11

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

190

Natisni članek

nezaupnica Karl Erjavec

Petek, 15. 1. 2021, 6.11

3 leta, 3 mesece

Erjavec: Vložili smo predlog konstruktivne nezaupnice z 42 podpisi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

190

Skupina 42 poslancev je v DZ vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, je slednji sporočil na novinarski konferenci. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Podpora morebitni novi vladi se bo ugotavljala na sredinem tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade v DZ.

Poslanec DeSUS Branko Simonovič se ni podpisal pod predlog konstruktivne nezaupnice, zato je bila nezaupnica vložena z 42 podpisi poslancev, prvopodpisani je Brane Golubović iz vrst LMŠ.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pred tem v izjavi za javnost dejal, da se bodo od štirih poslancev DeSUS pod predlog konstruktivne nezaupnice podpisali trije. Podpisali se bodo kot samostojna poslanska skupina in ne kot del koalicije KUL. Na novinarska vprašanja ni odgovarjal.

Karl Erjavec je sicer za danes ob 13. uri napovedal vložitev predloga konstruktivne nezaupnice s 43 podpisi in skupno izjavo predstavnikov KUL, a se je ta zamaknila na 14.45 uro.

Kot je po vložitvi predloga konstruktivne nezaupnice poudaril Erjavec, je treba preprečiti kršenje temeljnih pravnih načel, kot so vpletanje v pravosodje, preprečevanje svobode medijev, posege v policijo in državno tožilstvo. Ocenil je tudi, da je bila vlada neuspešna v boju z epidemijo covida-19.

Prav tako je po njegovih besedah mednarodni položaj Slovenije povsem drugačen kot v preteklih 30 letih. "Naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava, oddaljili smo se od jedrne Evrope. Ne izvaja se ne proameriška in ne proruska politika," je dejal.

Če jim bo uspelo sestaviti vlado, to ne bo vlada Karla Erjavca, ampak vlada ljudi, ki želijo, da se Slovenija vrne na pravo pot, je napovedal predsednik DeSUS. V primeru neuspeha pa je prepričan, da se morajo stranke v opoziciji tesneje povezati, saj je levosredinsko polje po njegovi oceni razdrobljeno. "Če ne bomo končali te črne zgodbe prihodnji teden, sem prepričan, da jo bomo na naslednjih volitvah," je še dejal.

Erjavec sicer verjame, da ima trenutno 42 podpisov "in kakšen glas več". Prepričan je, da je lahko na tajnem glasovanju rezultat bistveno drugačen. "Če ne bomo uspeli, pomeni, da poslanci podpirajo politiko, ki je tudi v Evropi ne razumejo več," je dejal.

Šarec: neizglasovanje nezaupnice bo zmaga mračnjakov

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je dejal, da bo morebitna izglasovana nezaupnica zmaga pravne države, njeno neizglasovanje pa zmaga mračnjakov. "Tu nismo zato, da bi se pogovarjali, kdo je dal podpis, kdo ni dal podpisa in ali je morebiten neuspeh nezaupnice za nas poraz. Mi smo opozicija, delo opozicije je, da opozarja na napake, ko gre zadeva predaleč, pa ukrepa," je dejal.

Po besedah predsednice SD Tanje Fajon v stranki trdno ostajajo pri odločitvi, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, za zamenjavo aktualne vlade, ki je po njihovi oceni škodljiva. Kot je dejala, to ni projekt enega človeka, ampak enakovrednih partnerjev. Ne bodo ponavljali napak levosredinskih vlad, namen imajo delati do konca mandata, je napovedala.

Predsednica SAB Alenka Bratušek, ki je bila kritična do vladnega načina obvladovanja epidemije, je dejala, da s podpisniki predloga konstruktivne nezaupnice ponujajo vlado, ki bo komunicirala na človeški način in ukrepe sprejemala skupaj s stroko.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je premierju Janši očital, da je kopiral politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, nadaljevanje take politike pa ne vodi nikamor drugam kot v razpad države. Glasovanje bo po njegovi oceni test, pri katerem se bo vsak poslanec moral vprašati, ali v prsih sliši svojo vest ali politično kariero.

Simonovič: ne gre le za nezaupnico vladi, temveč tudi stranki DeSUS

Simonovič je pred tem v pisni izjavi sporočil, da svojega podpisa pod predlog nezaupnice nikakor ne more prispevati. Navedel je, da je v njem izjemno poudarjena obstoječa zdravstvena kriza in kritika obstoječi vladi pri obvladovanju epidemije covida-19. Prav tako se po njegovih navedbah poudarja neustavnost delovanja aktualne vlade, v kateri sta delovala tudi ministra iz vrst DeSUS, in sicer minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

Razprava o Gantarjevem delu bi, kot je zapisal Simonovič, pomenila tudi razpravljanje o DeSUS. Zato to razumem na način, da ne gre le za nezaupnico vladi, temveč tudi stranki DeSUS. "Spričo tega se nikakor ne morem podpisati pod konstruktivno nezaupnico, saj to pomeni, da s tem podpiram nezaupnico stranki DeSUS in neustavnost delovanja naših dveh ministrov," je navedel.

izjava simonovič | Foto:

Simonovič: Dali soglasje, a ne podpisa

Erjavec je po torkovi večurni razpravi s poslanci DeSUS sicer sporočil, da ima njihovo podporo in podpise, a se je pozneje izkazalo, da jih še niso prispevali.

Poslanec Simonovič je za TV Slovenija namreč pojasnil, da so dali soglasje k podpisom, niso pa imeli na mizi celotnega besedila nezaupnice, ampak le tri strani. "Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače," je dejal, piše STA.

Glasovanje naj bi potekalo v sredo

Dejanska podpora morebitni novi vladi se bo izkazala na tajnem glasovanju o novem predsedniku vlade prihodnji teden. To naj bi potekalo na izredni seji DZ sredi prihodnjega tedna.

Stranke KUL in Erjavec pri tem računajo tudi na kakšen poslanski glas SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca ne bodo podprli. Za izvolitev novega predsednika vlade je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

Erjavec: Vlada želi delati do konca mandata

Kot je večkrat ponovil Erjavec, želi potencialna nova vlada delati do konca mandata. "Glavna cilja sta predvsem to, da normaliziramo državo, preprečimo ugrabitev zlasti neodvisnih, nadzornih institucij," je dejal v torek. Prva naloga je sicer spopad z epidemijo.

Če nezaupnica ne bo izglasovana, pa bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je v četrtek pojasnil v oddaji Tarča na TV Slovenija, še piše STA.

Plakati z obrazi poslancev: "Svoboda ali strah"

V uredništvo smo prejeli fotografijo treh plakatov, na katerih so poslanec SMC Gregor Perič, poslanec DeSUS Branko Simonovič, na tretjem pa celotna poslanska skupina SMC (Janja Sluga, Gregor Perič, Monika Gregorčič, Branislav Rajić, Mateja Udovč, Dušan Verbič, Igor Zorčič, Mojca Žnidarič). Na njih je napis "Svoboda ali strah" ter številka glasu in kljukasti križ.

Ni znano, kdo stoji za plakatno akcijo, prav tako ni znano, kdaj je nastala fotografija, ki naj bi bila posneta v Izoli, kjer je doma poslanec Simonovič.

plakati | Foto: Bralec Omar Hanuna Foto: Bralec Omar Hanuna

Preberite še:

Karl Erjavec
Novice Erjavec in voditelji KUL brez izjav. Janša: Možnost za uspešno nezaupnico obstaja, vendar ni velika.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Počivalšek: Umetno ustvarjanje vladne krize nam že več mesecev črpa energijo
Karl Erjavec
Novice Erjavec: Štirje poslanci DeSUS bodo prispevali podpise za konstruktivno nezaupnico
Ne spreglejte