Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2020,
15.30

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

kolesarjenje pohodništvo Karavanke #dopustujdoma #dopustujdoma Naj planinska koča

Sreda, 15. 7. 2020, 15.30

3 leta, 9 mesecev

Čezmejno sodelovanje na zahodnem delu Karavank obogatilo turistično ponudbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Alpe Adria Karavanke Karawanken | Med narcisami iz arhiva Občine Jesenice | Foto Alpe Adria Karavanke/Karawanken

Med narcisami iz arhiva Občine Jesenice

Foto: Alpe Adria Karavanke/Karawanken

Zaključuje se triletni projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki je povezal 12 partnerjev z avstrijske Koroške in Gorenjske. Rezultat sodelovanja so tudi vlaganja v pohodniško in kolesarsko ponudbo. Povsem na novo je nastala turnokolesarska pot Trans Karavanke od Jezerskega do Korenskega sedla, dolga 132 kilometrov in razdeljena na pet etap.

Glavni namen skoraj 2,5 milijona evrov vrednega projekta, ki je potekal pod vodstvom Regionalne razvojne agencije Gorenjske BSC Kranj, sta bila razvoj in nadgradnja ponudbe za pohodnike, kolesarje in za vse tiste, ki imajo radi tudi sneg in zimske aktivnosti.

Rezultatov projekta je zelo veliko, je za STA dejala vodja projekta Barbara Špehar. Pripravili so več kot 50 različnih dogodkov, usposabljanj in srečanj s skupno več kot 1200 udeleženci.

V sklopu projekta številne novosti in izboljšave

Na več kot 40 lokacijah v zahodnih Karavankah v Sloveniji in Avstriji so postavili novo infrastrukturo za gorske kolesarje, pohodnike in za zimske aktivnosti, naredili so skupen promocijski material, predstavljali območje na sejmih v tujini in pripravili strategijo nadaljnjega razvoja in čezmejnega sodelovanja.

Panorama vasi pod Stolom iz arhiva Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica | Foto: Alpe Adria Karavanke/Karawanken Panorama vasi pod Stolom iz arhiva Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Foto: Alpe Adria Karavanke/Karawanken

Med rezultati projekta so poleg omenjene turnokolesarske poti Trans Karavanke še adrenalinska gorskokolesarska pot Predigra, razširitev pohodniške Panoramske poti z dodatnimi štirimi etapami in vzpostavitev povezovalnih poti.

Med drugim so uredili tudi sprehajalne poti v dolinah, nov gorskokolesarski učni center Pristava, otroški zimski park na Zelenici in zimski učni center na Jezerskem, kjer so z umetnim zasneževanjem uredili smučarsko-tekaško in prvič tudi sankaško progo. V sklopu projekta so številne planinske koče pridobile novo opremo za aktivnosti na prostem in za nastanitve, postavili so tudi informativne table za turno smuko, poroča STA.

Karavanke so tudi v trenutni koronski situaciji velik potencial

"Vsi partnerji se strinjamo, da so Karavanke priložnost tudi za nadaljnje čezmejno povezovanje in sodelovanje, s tem bomo vplivali na nadaljnji razvoj turizma in gospodarstva na tem območju. So pa Karavanke tudi zdaj, v trenutni koronski situaciji, zelo velik potencial, saj nudijo dovolj prostora in priložnosti za varno in kakovostno preživljanje prostega časa," je dodala Špeharjeva.

"Menim, da je priložnost razvoja Karavank prav v čezmejnem povezovanju s ciljem, da nas gorovje povezuje, in ne ločuje. Stebri razvoja - pohodništvo, kolesarjenje in zimska doživetja - so atraktivni na obeh straneh meje ter so tudi blizu ljudem, tako domačinom kot tudi obiskovalcem," pa je ob zaključnem srečanju partnerjev, ki je danes potekalo na Jezerskem, med drugim dejal direktor BSC Kranj Rok Šimenc.

Projekt Alpe Adria Karavanke/Karawanken je financiran iz programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. V tem projektu se partnerji z Geoparkom Karavanke, ki je na vzhodnem delu te gorske verige, niso povezovali, si pa v prihodnje želijo tudi povezavo z geoparkom in sodelovanja na širšem območju Karavank, je po poročanju STA še povedala Špeharjeva.

Ne spreglejte