Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
15.06

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Natisni članek

investicija promet promet ceste ceste

Sreda, 26. 9. 2018, 15.06

5 let, 7 mesecev

Bratuškova ob ogledu mostu čez Savski otok obljubila boljše obveščanje o zaporah cest #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

1

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in kranjski župan Boštjan Trilar sta danes na terenu ugotavljala, da je za varno in kakovostno sanacijo mostu čez Savski otok potrebna njegova popolna zapora. Zaradi slabe komunikacije je Kranjčane zapora v ponedeljek povsem presenetila. Na ministrstvu obljubljajo izboljšanje obveščanja.

Kot je po ogledu del na mostu povedala Bratuškova, so ugotovili, da je obnova mostu več kot potrebna. "Res je, da je mogoče tudi zaradi nekaterih napak pri obveščanju med Kranjčani nekaj slabe volje, vendar je varnost na prvem mestu in življenje je veliko bolj pomembno kot nekaj minut čakanja v koloni. Verjamem, da bodo to razumeli tudi Kranjčani," je poudarila. Na občini pa pripravljajo študijo, kako promet urediti tako, da bo še bolj pretočen.

Bratuškova tudi sama ni vedela, da bo most zaprt

Bratuškova je tudi sama praktično dnevno uporabljala most čez Savski otok, ki je kot del zahodne obvoznice ena osrednjih kranjskih prometnih žil. "Vendar niti kot Kranjčanka niti kot ministrica tudi sama nisem vedela, da bo most od ponedeljka naprej zaprt," je povedala in dodala, da morajo skupaj z vsemi odgovornimi izboljšati tok informacij in obveščanja prebivalcev.

Žiga Čebulj
Novice Pahorjev pomiloščenec Bajrović prevetril vrh trgovske verige

Zagotovila je, da bodo na ministrstvu skupaj z odgovornimi službami zapisali protokol za vse ostale tovrstne primere, da bodo občani pravočasno obveščeni o zapori, kar ne pomeni isti dan, ampak kar nekaj časa vnaprej, da se na zaporo lahko pripravijo in se prilagodijo ter da se pripravijo obvozi.

Direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko je sicer pojasnil, da je v primeru obnove mostu čez Savski otok postopek potekal kot običajno in da so bile obveščene vse službe, saj brez soglasja občine in ostalih institucij zapore ne morejo izvesti. "Vendar sedaj ni poanta v tem, da bi se prerekali, kdo je kriv, ampak da bi obveščanje še izboljšali," je sklenil.

Bratuškova Savinjski most | Foto: STA , Foto: STA ,

Popolna zapora presenetila tudi župana

Kranjski župan je povedal, da je obveščanje nekoliko zatajilo in da so bili na občini o zapori obveščeni šele v ponedeljek, nekaj ur pred uvedbo popolne zapore. Ob tem je spomnil, da je poleti dobil zagotovila, da bodo most popravljali ob polovični zapori ceste, zato jih je popolna zapora še toliko bolj presenetila.

V torek na sestanku v Ljubljani in na današnjem ogledu mostu so strokovnjaki pojasnili, da se je ob odprtju konstrukcije izkazalo, da je most nevaren in je v času sanacije potrebna njegova popolna zapora, da ne bi prišlo do kakšne nesreče. Davorin Ružič iz DRI upravljanje investicij je povedal, da je popolna zapora potrebna tudi zaradi boljše in hitrejše izvedbe del.

Madžarska
Novice Madžarska pridobiva podporo, sankcije proti Budimpešti malo verjetne

Zapora je predvidena do 5. marca

Gre za pa zahtevna dela, ki obsegajo veliko faz, vključno z zamenjavo diletacij, stebrov in pilotov, zato je popolna zapora predvidena vse do 5. marca. Upa, da bo vreme družbi Marko Mark Nival, ki je izvajalec del, dovoljevalo, da bodo dosegli zastavljeni rok.

Most čez Savski otok je bil zgrajen leta 1970 in od takrat še ni bil deležen celovite prenove. Statično most sicer ni bil nevaren, vendar je bil nujno potreben obnove, po kateri bo lahko brez težav v uporabi nadaljnjih 40 ali 50 let. V okviru sanacije bodo namestili tudi dodatne jeklene ograje, saj se je v zadnjih nekaj letih dvakrat zgodilo, da sta s tega mostu na parkirišče trgovskega centra zgrmela tovornjaka.

Plačevanje položnic
Novice Kako redno Slovenci plačujejo položnice?

Prenovili bodo tudi Delavski most v Kranju

Direkcija ima v načrtu tudi prenovo Delavskega mostu v Kranju, s katero pa bodo zaradi zagotavljanja večje prometne pretočnosti počakali do zaključka prenove mostu čez Savski otok. Ker ima Delavski most, katerega sanacija bo še bistveno dražja od milijona evrov vredne prenove mostu čez Savski otok, štiri vozne pasove, bodo tam možne polovične zapore.

Načrtovana je tudi rekonstrukcija krožišča na Primskovem, za katerega bo v kratkem stekel postopek izbire izvajalca. Na vprašanje, ali bo rekonstrukcije krožišča potekala sočasno s prenovo mostu, pa je Topolko odgovoril, da bodo izvedbo prilagajali prometnemu stanju.

Podkupnina
Novice Rektor univerze: Pritiskajo, naj spornih izplačil na fakulteti ne razčiščujemo #video
Ne spreglejte