Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
14.06

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

6

Natisni članek

Filozofska fakulteta denar izplačilo

Sreda, 26. 9. 2018, 14.06

5 let, 4 mesece

Rektor univerze: Pritiskajo, naj spornih izplačil na fakulteti ne razčiščujemo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

6

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je dejal, da nekateri pritiskajo nanj, naj spornih izplačil na filozofski fakulteti ne razčiščujejo, čemur pa se ne namerava ukloniti. Napovedal je več ukrepov, s katerimi bi preprečili nepravilnosti v prihodnje, odgovornost za sporna izplačila pa bodo iskali potem, ko svoje delo opravijo organi pregona.

O tem, kdo pritiska nanj, Papič na današnji novinarski konferenci, na kateri se je odzval na razkritje o spornih izplačilih zaposlenim na filozofski fakulteti, ni želel govoriti. Dejal je le, da pritiskajo tisti, ki ne želijo, da se sporna izplačila obravnava na tak način. "Globoko obžalujem, da nekateri razmišljajo na način, da naj se stvari ne razkrijejo. Vsem tistim, ki izvajajo pritisk, sporočam, da bomo vztrajali in da ne želimo pometati stvari pod preprogo," je dejal.

Pritiske naj bi nekateri vršili tudi na dekana filozofske fakultete Romana Kuharja, ki je sprožil preiskavo izplačil, potem ko je prevzel posle od prejšnje dekanje Branke Kalenić Ramšak. A tudi on o imenih na današnji novinarski konferenci ni želel govoriti. "Nekateri so mnenja, da bi bilo bolje, če o tem ne bi poročal," je dejal.

Nekdanja dekanja ljubljanske filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak, v času katere naj bi se tudi izplačevali sporni dodatki na fakulteti, je v odzivu za javnost zanikala odgovornost. Navedla je, da so bila izplačila posledica sistemsko zatečenega stanja, ki ga je odpravila takoj, ko je ugotovila, da se dodatki izplačujejo nepravilno.

Kot je preko svoje pooblaščenke, odvetniške pisarne Pirc Musar in partnerji sporočila Kalenić Ramšakova, je bila v prvih dveh letih svojega mandata dekanje, ki ga je zasedla leta 2013, na podlagi pojasnil pristojnih strokovnih služb prepričana v pravilnost poslovanja filozofske fakultete.

Da se dodatki izplačujejo nepravilno, je ugotovila šele na začetku drugega mandata, to je v letu 2015, takoj zatem pa je nepravilnost odpravila.

Filozofska fakulteta
Novice Na filozofski fakulteti za milijon evrov neupravičenih izplačil? #video

Podkupnina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Med prvimi ukrepi, ki jih je po razkritju izplačil sprejel Papič, je bil, da je dekane vseh preostalih 25 članic univerze pozval, naj opravijo hiter pregled poslovanja in sporočijo, ali so se sporna izplačila dogajala tudi na njihovih fakultetah. "Do danes sem prejel pisne izjave vseh 25 dekanov, vsi pa po svojem najboljšem vedenju izjavljajo, da tovrstnih praks niso zaznali," pravi Papič.

Ga pa, kot je dejal, nekateri dekani tudi sami pozivajo, naj univerza pri njih opravi revizijo, med drugim dekana biotehnične fakultete ter fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Plačevanje položnic
Novice Kako redno Slovenci plačujejo položnice?

Ker je notranja revizija univerze kadrovsko podhranjena, bo po besedah Papiča eden od ukrepov, da jo okrepijo. Upajo tudi, da jim bo še v prihodnjem mesecu uspelo izpeljati javno naročilo za nakup poslovno-informacijskega sistema, s katerim bi poenotili poslovanje članic. Do zdaj so namreč uspešno izpeljavo naročila preprečevale pritožbe. Razmišljajo tudi, da bi uvedli podrobnejši primopredajni postopek ob menjavah dekanov.

Nadaljnje ukrepe na svoji fakulteti napoveduje tudi Kuhar, pri čemer pa dodaja, da bodo naslednje poteze sprejeli šele potem, ko bodo svoje delo opravili organi pregona. "Ukrepali bomo v skladu z njihovimi zaključki," je dejal. Tako on kot Papič namreč poudarjata, da gre še vedno zgolj za sume nepravilnosti, zato bi bilo na primer prehitro zahtevati vračilo denarja.

Madžarska
Novice Madžarska pridobiva podporo, sankcije proti Budimpešti malo verjetne
Revizija univerze na filozofski fakulteti je razkrila, da je fakulteta v minulem desetletju nekaterim zaposlenim prek podjemnih pogodb neupravičeno izplačevala dodatke. Šlo naj bi za milijon evrov, pri čemer naj bi bila sporna predvsem nakazila dekanom in prodekanom. Ti naj bi si denar (do 1000 evrov bruto mesečno za dekane in 500 evrov bruto za prodekane) izplačevali kot dodatek za funkcijo, čeprav je to plačilo vključevala že njihova plača.

Kuhar je danes dejal, da vsa izplačila niso nujno sporna, saj naj bi šlo bi pri izplačilih predstojnikom oddelkov in njihovim namestnikom le za napačno obliko izplačila za delo, ki je bilo dejansko opravljeno. Sporne dodatke naj bi sicer po njegovem vedenju izplačevali zadnjih deset let, pred tem pa ne.

Na nekatere navedbe, da naj bi za pogodbe obstajali ustrezni sklepi fakultete, pa Papič odgovarja, da "gre za dve stvari, ki nista neposredno povezani", več o tem pa zaradi interesa preiskave ni želel govoriti.
Ne spreglejte