Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
19.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor MOS

Sreda, 10. 9. 2014, 19.17

8 let, 1 mesec

Borut Pahor: Imamo razloge za previden optimizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker dva najpomembnejša makroekonomska kazalnika kažeta, da se je kriza v Sloveniji statistično končala, predsednik države Borut Pahor vidi razlog za optimizem.

Predsednik države Borut Pahor je danes ob odprtju 47. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti (Mos) v Celju dejal, da nova vlada, drugače od kar treh pred njo, začenja svoj mandat z gospodarsko konjunkturo.

Predsednik meni, da imamo razloge za previden optimizem. Optimizem zato, ker dva najpomembnejša makroekonomska kazalnika kažeta, da se je kriza v Sloveniji statistično končala.

Gospodarska aktivnost se je v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 2,5 odstotka in je pozitivna že tretje četrtletje zapored. Temu pa je končno sledila tudi povečana rast zaposlovanja, je navedel Pahor. Zdaj ni čas za oklevanje s strukturnimi reformami Po njegovih besedah pa je previdnost potrebna zato, ker smo, prvič, še vedno soočeni z veliko težavo zadolženosti podjetij in njihovega počasnega prestrukturiranja, drugič, ker banke še vedno vodijo zelo konzervativno posojilno politiko, in tretjič, ker je strošek države v širšem pomenu v narodnem dohodku še vedno bistveno previsok in dodatno poslabšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Predsednik je opozoril, da zdaj ni čas za oklevanje s strukturnimi reformami. "Prav nasprotno. Od njihove uveljavitve je v bistveni meri optimizem utemeljen ali pa ni," je prepričan. Izvolitev nove vlade v Slovenijo vrača potrebno politično stabilnost, se strinja Pahor, vendar to po njegovih besedah ne zadostuje. "Politična stabilnost ni sama sebi namen. Pomembna je šele v primeru, da se jo izkoristi za uveljavljanje strukturnih reform," je opozoril.

Uveljavljanje strukturnih sprememb gre z roko v roki s potrebno politično podporo med ljudmi, pogoj za to pa je po Pahorjevih besedah, da zna vlada jasno povedati, za kaj si prizadeva, biti pa mora sposobna tudi poslušati ljudi ter njihova mnenja in občutke upoštevati pri svojih ravnanjih. Zadolževanje je primerno, če ni namenjeno ohranjanju socialne države Iz domače in mednarodne izkušnje smo se po njegovih besedah naučili, da ni mogoče ohranjati javne porabe in krepiti domačega povpraševanja z zadolževanjem, če hkrati ne uveljavljamo strukturnih reform, ki tudi v javnem sektorju zagotavljajo gospodarnost in učinkovitost. "Zadolževanje je primerno, če ni namenjeno ohranjanju socialne države, temveč krepitvi inovacij, naložb in fiskalnih spodbud za konkurenčnost in gospodarsko rast," je dejal Pahor.

"Slovenija ima neke vrste popravni izpit, pri čemer zdaj precej natančno ve, zakaj ji ni uspelo že v prvem poskusu. Ta popravni izpit opravlja v bistveno izboljšanih okoliščinah in z novo vlado, ki ima polno legitimnost ter krepko podporo v javnem mnenju. Zato smemo oceniti, da je možnost za uspeh realna. V izdatni meri je to odvisno od sposobnosti vlade, toda ne samo in izključno od nje," je dejal Pahor.

Prepričan je, da lahko ob potrebni politični volji moderniziramo Slovenijo tako, da bo globalno konkurenčna in socialno povezana. Znova na prelomni točki Za Pahorja je Slovenija še enkrat na prelomni točki. Kot je dejal, lahko zdaj, če bomo pametni, pogumni in dovolj složni, končno lahko obrnemo stvari v pravo smer. Sčasoma se bo po njegovih besedah znova izboljšal življenjski standard ljudi, okrepilo se bo naše zaupanje v pravne in politične ustanove države in vrnilo se bo spodbudno, optimistično razpoloženje.

Ne spreglejte