Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
19.27

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

8

Natisni članek

Alenka Bratušek Janja Sluga Brane Golubović Danijel Krivec

Sreda, 10. 11. 2021, 19.27

2 leti, 5 mesecev

Bodo župani spet lahko poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

8

Zastave pred parlamentom | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Državni svet je na današnji seji podprl odpravo nezdružljivosti poslanske in županske funkcije ter v DZ poslal ustrezen predlog. Poslanke in poslanci so sicer leta 2011 v sedmem poskusu uspeli uzakoniti nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Za novelo zakona o poslancih je takrat glasovalo 48, proti pa 36 poslancev.

Po mnenju predlagateljev sedanja ureditev glede nezdružljivosti funkcij nima ne ustavne ne zakonske podlage. Predlog je podprlo 13 svetnikov, so sporočili iz DS. Večina poslanskih skupin pa ni naklonjena predlogu o združitvi poslanske in županske funkcije. Kot razlog navajajo predvsem dejstvo, da morajo poslanci zastopati interese vseh državljank in državljanov. Problematična je za večino tudi možnost združevanja zakonodajne in izvršilne veje oblasti.

SDS ne vidi potrebe po spremembi

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejal, da se o predlogu v stranki sicer še niso pogovarjali, a da leta 2011, ko so poslanci odločali o nezdružitvi poslanske in županske funkcije, predloga niso podprli. Glede na to, da sta trenutno funkciji razdruženi, ne vidi potrebe, da bi se to spreminjalo. Če bo DZ obravnaval omenjeni predlog, se bodo v poslanski skupini odločali, ali ta uživa njihovo podporo.

Ljubo Žnidar
Novice Odstopil poslanec SDS Žnidar, v DZ prihaja Kozmus Ferjanova

NSi proti predlogu

V NSi ne podpirajo predloga, saj ocenjujejo, da bi ob tem lahko prišlo do kolizije interesov. Kot so za STA pojasnili v stranki, poslanci predstavljajo zakonodajno vejo oblasti in zastopajo državne interese, medtem ko župani delujejo kot izvršilna veja oblasti, pri tem pa zastopajo lokalni interes. Tako poslanska kot županska funkcija pa zahtevata celega človeka, so prepričani v NSi.

V SMC naklonjeni predlogu

Predlogu so bolj naklonjeni v SMC, ki se bo pred parlamentarnimi volitvami združila z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) predsednika DS Alojza Kovšce, na volitvah pa naj bi se povezovali in sodelovali tudi z nekaterimi drugimi strankami in listami. Kot so za STA pojasnili v poslanski skupini SMC, so v nekaterih sosednjih državah funkcije na državni in lokalni ravni združljive. "V SMC smo prisluhnili razpravi in razumemo navedene argumente obeh strani. Morda bi pa prav župani lahko v razgreto politično ozračje na državni ravni vnesli nekaj umirjenosti in povezovalnosti v lokalnem okolju," so navedli v poslanski skupini.

Tanja Fajon
Novice Anketa Dela: SD uspel odboj navzgor, Levica in LMŠ navzdol

LMŠ o nasprotju interesov

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v izjavi za medije ob robu seje DZ poudaril, da so poslanci v skladu z ustavo zastopniki vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, župan pa zgolj določenega območja. Ob tem je še opozoril na možnost nasprotja interesov ter ločevanje zakonodajne in izvršilne veje oblasti.

SD proti združevanju funkcij

Kot je ocenil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, so sicer župani v zadnjih letih naredili velik preboj v državi, a združitve poslanske in županske funkcije tudi v SD ne podpirajo. Po njegovih besedah pa se o tem predlogu ponovno razpravlja, ker Slovenijo v naslednjem letu čakajo parlamentarne volitve, poslanske skupine pa zanje potrebujejo zadostno število kandidatov.

Levica o logiki lokalnih interesov

Tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je opozoril na to, da bi se z združevanjem funkcij v DZ "vnašala logika lokalnih interesov, ki bi moral po definiciji delati v skupno dobro vseh prebivalk in prebivalcev države, ne samo neke občine". Z razdružitvijo funkcij se namreč ločujeta tudi zakonodajna in izvršilna veja oblasti, občine že pa imajo svoje glasove v državnem svetu, je še dodal Vatovec.

Korupcija v zdravstvu
Novice Razkrivamo imeni zdravnikov, ki naj bi z lažnimi potrdili zaslužila milijon evrov

Korak nazaj

V stranki SAB ocenjujejo, da bi združitev obeh funkcij pomenila korak nazaj. Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je poudarila, da poslanci zastopajo interese vseh državljank in državljanov, če pa bi ena oseba lahko zasedala tako poslansko kot župansko funkcijo, bi prihajalo do možnosti zastopanja zasebnih interesov v DZ.

Popolna predanost opravljanju funkcije

V NeP so medtem prepričani, da je bila združljivost obeh funkcij ukinjena z razlogom. "Tako poslanska kot tudi županska funkcija zahtevata celega človeka, popolno predanost in opravljanje funkcije. Predvsem pa je za nas problematična konfliktnost interesov," je poudarila vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga.

V poslanski skupini DeSUS pa so za STA povedali, da se bodo, če bo o predlogu razpravljal tudi DZ, takrat o tem pogovorili in se nato odločili, kakšno je njihovo stališče.

Ne spreglejte