Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 11. 2021,
17.57

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

75

Natisni članek

parlamentarne volitve Mediana javnomnenjska anketa

Ponedeljek, 8. 11. 2021, 17.57

2 leti, 6 mesecev

Anketa Dela: SD uspel odboj navzgor, Levica in LMŠ navzdol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,53

75

Tanja Fajon | Foto STA

Foto: STA

Tri stranke koalicije KUL, ki so bile pretekli mesec v anketi Dela skoraj povsem izenačene, so v najnovejšem merjenju javnega mnenja povečale razlike. SD je zabeležila celo najboljši rezultat v letošnjem letu, Levica in LMŠ pa sta izgubili podporo. SDS ostaja na vrhu priljubljenosti.

Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je podpora največji vladni stranki SDS Janeza Janše v primerjavi izpred meseca dni upadla za 3,7 odstotne točke. Med opredeljenimi volivci ima 24,5-odstotno podporo.

Najbolj se je ta mesec zvišala podpora Socialnim demokratom (SD) pod vodstvom Tanje Fajon, ki so pridobili 6,2 odstotne točke. Z 20,1-odstotno podporo opredeljenih volivcev bi dosegli celo najboljši rezultat v anketah Dela v letošnjem letu.

Borut Pahor
Novice Znan je datum parlamentarnih volitev

Če so bile SD, Levica in LMŠ v oktobrskem merjenju Mediane skoraj izenačene, je ta mesec podpora Levici Luke Mesca upadla za 2,1 odstotne točke, LMŠ Marjana Šarca pa za 4,4 odstotne točke. Zadnja se je tako skoraj izenačila z NSi Mateja Tonina, ki je ta mesec pridobila 1,1 odstotne točke podpore, a še vedno ostaja na petem mestu priljubljenosti parlamentarnih strank.

SAB Alenke Bratušek bi ta mesec volil dober odstotek manj opredeljenih volivcev. Svoj glas bi ji dalo 5,8 odstotka opredeljenih sodelujočih v anketi.

SNS, DeSUS in SMC bi ostale zunaj parlamenta

Drugim parlamentarnim strankam ne bi uspelo prestopiti štiriodstotnega parlamentarnega praga. Še najbližje temu je SNS Zmaga Jelinčiča, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobila 1,9 odstotne točke in zbrala tri odstotke podpore. Jasničeva DeSUS z 0,6-odstotno podporo ostaja na istem kot pretekli mesec. Enak odstotek podpore kot DeSUS ima Počivalškova SMC, ki pa je ta mesec izgubila še dodatne 0,2 odstotne točke in v anketah Dela zabeležila najslabši letošnji rezultat.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Štiri neparlamentarne stranke bi zbrale celo več glasov kot DeSUS in SMC skupaj

Izmed neparlamentarnih strank najbolje kaže stranki Dobra država pod vodstvom Bojana Dobovška (trije odstotki podpore), Piratom (2,8 odstotka), stranki Zeleni Slovenije Andreja Čuša (2,7 odstotka) in SLS Marjana Podobnika (2,5 odstotka). Te bi zbrale celo več glasov kot koalicijski stranki DeSUS in SMC skupaj.

Ne spreglejte