Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
30. 5. 2017,
15.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Igor Mervič SPAR sajenje avtohtone sorte

Torek, 30. 5. 2017, 15.51

6 let, 6 mesecev

Bodo avtohtone vrste znova bolj pogoste na slovenskih krožnikih?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Prodaja slovenskih avtohtonih vrst se je v Semenarni Ljubljana v zadnjih štirih letih potrojila. Svoj del krepitve uporabe avtohtonih sort je z akcijo, v kateri bodo od izbranih pridelovalcev odkupili 100 odstotkov pridelkov, postavil tudi trgovec Spar.

Prvi mož Spara Slovenije Igor Mervič želi z novim projektom doseči, da bodo kupci občutili enak okus pri zelenjavi v trgovini kot doma na vrtu. | Foto: Bojan Puhek Prvi mož Spara Slovenije Igor Mervič želi z novim projektom doseči, da bodo kupci občutili enak okus pri zelenjavi v trgovini kot doma na vrtu. Foto: Bojan Puhek

Predstavniki kmetijskega ministrstva, stroke in akterjev na trgu so danes govorili o pomenu ohranjanja slovenskih avtohtonih sort vrtnin. Avtohtone vrste so tiste vrste, ki so del naše kulturne dediščine in biotske raznovrstnosti.

V Sloveniji so po besedah državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu Tanje Strniša stroški pridelave avtohtonih vrst visoki, vseeno pa je oskrba na določenih področjih zadovoljivo visoka. Najvišja je samooskrba pri mleku (125-odstotna), pri zelenjavi pa imamo 39-odstotno samooskrbo (od tega 50-odstotno s svežo zelenjavo).

 

Prvi mož trgovca Spar Slovenija Igor Mervič želi z novim projektom ohranjanja avtohtonih vrst stavku: Pridelano v Sloveniji dodati natančnejši pomeni. "Da se bo točno vedelo iz katerih semen," je dejal Mervič.

"Če se želimo pogovarjati o ohranjanju avtohtonih vrst, je to zagotovo povezano s tem, da je potrebno navezati potrošnika, kakšne so njihove prednosti: ni prevoza, lahko spoznamo pridelovalce, poznamo celotno zgodbo," pa so po mnenju Strniše razlogi, ki jih je potrebno poudarjati pri prodaji avtohtonih sort.

Za ohranjanje avtohtonih sort in obnavljanje njihovega genskega materiala skrbi Slovenska rastlina genska banka, ki hrani semena v zato posebej prirejenih prostorih. Kratkotrajno se seme hrani pri temperaturi +4 stopinje Celzija, dolgotrajno hranjenje pa je pri temperaturi -20 stopinj Celzija.


 Dobra novica? "Prekopavanje vrta je pljuvanje v lastno skledo"


  "Avtohtone sorte so bolj povezane z lokalno kulturo in lažje spoznamo celotno zgodbo," meni Tanja Strniša iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. | Foto: Bojan Puhek "Avtohtone sorte so bolj povezane z lokalno kulturo in lažje spoznamo celotno zgodbo," meni Tanja Strniša iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Foto: Bojan Puhek

Obudili ljubljansko ledenko

Konec 90. let prejšnjega stoletja na trgu semena ljubljanske ledenke brez rdečega roba ni bilo več mogoče kupiti. Po večletnem delu jo je Kmetijski inštitut Slovenije obudil in je znova na voljo.

100-odstotni odkup pridelka

V projektu ohranjanja avtohtonih sort se je prvi mož Spara Mervič po lastnih navedbah zavezal, da ob od izbranih pridelovalcev (sedem) odkupil 100 odstotkov pridelka. V zameno morajo izbrati pridelovalci izbranih 19 avtohtonih in udomačenih sort zelenjave pridelovati izključno za Spar.

Skupaj bodo imeli 20 hektarjev obdelovane površine, na katerih bodo pridelali 350 ton pridelkov.

"Hočemo doseči okus, da bodo rekli: "To je pa tako kot na vrtu. To je naš cilj, seveda za primerno ceno," je želja Merviča.


Začenja se delo na vrtu: kako se ga lotiti? 


Katere so najbolj popularne avtohtone in udomačene sorte v Semenarni Ljubljana?

Prodaja avtohtonih sort se je v Semenarni Ljubljana, ki jo vodi Aleš Šabeder, v zadnjih štirih letih potrojila. | Foto: Bojan Puhek Prodaja avtohtonih sort se je v Semenarni Ljubljana, ki jo vodi Aleš Šabeder, v zadnjih štirih letih potrojila. Foto: Bojan Puhek Pomembno vlogo pri ohranjanju in vzdrževanju slovenskih sort ima tudi Semenarna Ljubljana. V svojem poskusnem centru na Ptuju skrbijo za 35 avtohtonih in udomačenih sort vrtnin ter poljščin. "Prodaja avtohtonih sort se je v zadnjih štirih letih potrojila," je razložil Aleš Šabeder, direktor Semenarne Ljubljana.

Po njegovih besedah so pri kupcih najbolj popularne ptujski česen, ptujska čebula in različne stročnice.

Proces, da skoraj izumrle sorte znova pripeljejo do prodaje, traja od pet do deset let, Semenarna Ljubljana pa kmetovalce spodbuja, da prispevajo vzorce starih sort, ki jih na kmetijah še pridelujejo in sami vzdržujejo.

Kaj so avtohtone sorte vrtnin?

Avtohtone sorte vrtnin so del naše kulturne dediščine in biotske raznovrstnosti. Razvrščamo jih v dve skupini: avtohtone domače sorte in udomačene sorte.

Avtohtone so tiste vrste, ki so nastale iz avtohtonega izvornega semena, niso bile načrtno žlahtnjene ter se pridelujejo, vzdržujejo in razmnožujejo v Sloveniji.

Udomačene ali tradicionalne sorte pa so tujega porekla, vendar se jih že več desetletij prideluje v Sloveniji in so prilagojene na naše pridelovalne razmere.

 

Napotki za sajenje

vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ko sadike prinesete domov, jih dobro zalijte.

Sadike pustite na prostem, vendar naj ne bodo izpostavljene soncu.

Presajanja se lotite proti večeru, ko sonce neha pripekati.

Pred sajenjem sadike še enkrat dobro zalijte, nato pa sadite skupaj z zemeljsko grudo.

Sadike solate sadite enako globoko, kot so rasle v prstenih kockah, drugače ne bodo tvorile lepih glav, sadike čebule in zelja pa posadite centimeter ali dva globlje.

Ne spreglejte