Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 7. 2017,
13.25

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

Natisni članek

pranje denarja NLB Iran

Torek, 11. 7. 2017, 13.25

6 let, 9 mesecev

Bo poslancem uspelo raziskati iranske posle v NLB?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

2

NLB, Iran. | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

DZ je danes ustanovil novo parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo pod drobnogled vzela sume pranja denarja in financiranja terorizma z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010. Četrta preiskovalna komisija v tem sklicu DZ bo poleg politične odgovornosti iskala tudi možnosti za spremembo zakonodaje s področja preprečevanja pranja denarja.

Zahtevo za ustanovitev komisije je vložila skupina poslancev SMC, potem ko so v javnost prišle informacije, da naj bi iranski državljan v NLB pred leti odprl račune, na katere so v letih 2009 in 2010 prihajala nakazila iz iranske banke, bilo naj bi jih prek devet tisoč, na ta način pa naj bi opral približno milijardo dolarjev.

Möderndorfer: Komisija bo delala hitro

"Komisija ne bo imela vmesnega poročila, ker bo delala zelo hitro, ker je večina dela že opravljenega. Pripeljane bodo priče, ki tu še niso bile zaslišane," je napovedal Jani Möderndorfer (SMC).

Preiskovalna komisija bo ugotavljala politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja oz. vpletenosti v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma, širjenja jedrskega orožja ter aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v tujini v NLB s strani iranskih državljanov in njimi povezanimi gospodarskimi subjekti.

Opozicija: Med odgovornimi sta tudi Klemenčič in Furlan

Opozicija je pri vprašanju odgovornosti s prstom pokazala na vrsto po njihovem mnenju odgovornih, med drugim pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in vodjo specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana.

V opozicijski SDS so ob ustanavljanju nove komisije opozorili, da to področje že preiskuje parlamentarna komisija, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, o istem predmetu preiskave pa po njihovem mnenju ni dopustno odrediti dveh komisij.

Ne spreglejte