Metka Prezelj

Petek,
23. 8. 2019,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

4

Natisni članek

Bežigrad požar v zabojniku odpadki smeti Gasilska brigada Ljubljana

Petek, 23. 8. 2019, 4.01

4 leta, 8 mesecev

Bežigrajčane vznemirja požigalec zabojnikov za odpadke #foto

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,34

4

smetnjaki požar zabojniki Bežigrad | Na Gasilski brigadi Ljubljana so v letošnjem letu v primerih gorečih zabojnikov in smetnjakov posredovali več kot 40-krat, zgolj v omenjenem okolišu pa so letos posredovali v 16 primerih. | Foto Metka Prezelj

Na Gasilski brigadi Ljubljana so v letošnjem letu v primerih gorečih zabojnikov in smetnjakov posredovali več kot 40-krat, zgolj v omenjenem okolišu pa so letos posredovali v 16 primerih.

Foto: Metka Prezelj

Ljubljančani v okolici Glavarjeve in Mašera - Spasićeve ulice že več kot eno leto spremljajo številne požige zabojnikov za odpadke. Ob tem nastaja škoda, ki jo morajo številni pokriti sami. Ker zabojniki stojijo pod drevesi, v bližini blokov in avtomobilov, celo vrtca, se prebivalci bojijo, da bi se kateri izmed požarov razširil in bi bile posledice lahko hujše od nekaj ožganih vej in saj na pročeljih. Samo letos so gasilci v tem okolišu pogasili 16 takšnih požarov, v vsej Ljubljani pa skupno 40. Bežigrajska policija je letos obravnavala 20 dogodkov, veliko večino prav na tem območju, prebivalce pa pozivajo, naj jim, v kolikor bi imeli kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih, te sporočijo na številko 113.

V zadnjem letu in pol naj bi bilo teh dogodkov okoli 20, pravijo prebivalci. Zgodi se, da v enem večeru gori tudi več smetnjakov naenkrat.

Na Gasilski brigadi Ljubljana so v letošnjem letu v primerih gorečih zabojnikov in smetnjakov posredovali več kot 40-krat, zgolj na omenjenem okolišu pa so letos posredovali v 16 primerih. Kot so nam dejali, bi tako lahko sklepali, da je to za razmeroma majhno območje res pogosto.

Skoraj polovico gorečih zabojnikov za odpadke je gasilska brigada Ljubljana letos pogasila med le nekaj ulicami za Bežigradom. | Foto: Metka Prezelj Skoraj polovico gorečih zabojnikov za odpadke je gasilska brigada Ljubljana letos pogasila med le nekaj ulicami za Bežigradom. Foto: Metka Prezelj

Vsi dogodki, ki so se brez izjeme zgodili v nočnem obdobju, so bili najbolj zgoščeni v maju, ko so imeli sedem intervencij, in v avgustu, ko je bilo pet intervencij. Dva primera so obravnavali v januarju, enega junija in enega konec julija.

Snaga v tem delu odpadke pobira ob pol šesti uri zjutraj. Kot so nam povedali prebivalci, zaradi požigov nekateri smetnjake na ulico postavijo šele ob peti uri, torej tik preden jih izpraznijo, čeprav bi jim bilo veliko lažje to storiti večer prej.

Na pročelju ob vhodu v društvo Sonček so vidne saje, na tleh se je v podlago zažrla stopljena plastika, ki je ni mogoče odstraniti. Poškodovana so tudi vrata. | Foto: Metka Prezelj Na pročelju ob vhodu v društvo Sonček so vidne saje, na tleh se je v podlago zažrla stopljena plastika, ki je ni mogoče odstraniti. Poškodovana so tudi vrata. Foto: Metka Prezelj

Z uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da so bili v letošnjem letu v aplikaciji SPIN do danes zabeleženi 203 dogodki, povezani s požari v komunalnih in drugih zabojnikih. V povprečju je največ klicev na številko 112 na območju Ljubljane.

Število požarov v komunalnih in drugih zabojnikih se po podatkih uprave za zaščito in reševanje v Sloveniji skozi leta zmanjšuje. Leta 2006 in 2007 so se številke povzpele nad 600 primerov na leto, okoli 600 jih je bilo tudi leta 2011, to pa je tudi najvišje število primerov v zadnjih desetih letih. Do leta 2015 število ni preseglo 400 primerov, v letih 2016 in 2017 jih je bilo nekaj več kot 400, v letu 2018 pa 357.

požar Kras
Novice Požar na Cerju jim je večinoma uspelo pogasiti. Vzrok še ni znan. #video #foto

Bežigrajska policija letos obravnavala 20 dogodkov

Nekateri prebivalci menijo, da policija ne stori dovolj, da bi poiskala storilca. | Foto: Metka Prezelj Nekateri prebivalci menijo, da policija ne stori dovolj, da bi poiskala storilca. Foto: Metka Prezelj Kot so dejali na ljubljanski policijski upravi, so policisti na območju Policijske postaje Ljubljana Bežigrad v letošnjem letu obravnavali okoli 20 požigov zabojnikov za smeti.

Velika večina teh požigov je bila v območju krajevne skupnosti Triglav, ki zajema okolico Glavarjeve, Lambergerjeve, Pegamove, Triglavske in Rožanske ulice, dogodki pa se ne dogajajo vsakodnevno, temveč intervalno.

Policisti preiskujejo elemente kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu kazenskega zakonika. Storilca tovrstnega dejanja bi kaznovali z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Smetnjak, požar, zabojnik | Foto: Bralec Omar Hanuna Foto: Bralec Omar Hanuna Z zbiranjem obvestil so opravili razgovore in oglede krajev kaznivih dejanj. Če je bil podan predlog za pregon s strani oškodovanca, so zoper za zdaj še neznanega storilca podali kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani (ODT), če ta predlog ni bil podan, pa je ODT o dejanjih prejelo poročilo. Kot so zapisali, jim z intenzivnim delom do tega trenutka še ni uspelo ugotoviti identitete storilca.

Požar zajel veje dreves, popokala tudi okna društva Sonček

Smetnjaki večinoma stojijo pod večjimi drevesi, zato se požar pogosto razširi na spodnje veje, vsakič do zdaj pa ga je gasilcem uspelo pogasiti, še preden bi se bolj razširil.

Že vsaj dvakrat so požgali smetnjake na sedežu Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček v Rožanski ulici 2. V požaru v noči na 1. avgust so popokala okna, vplival pa je tudi na vrata, ki so se nekoliko povesila in se zatikajo.

Od vročine so zaradi gorečega smetnjaka društvu Sonček popokala okna. | Foto: Metka Prezelj Od vročine so zaradi gorečega smetnjaka društvu Sonček popokala okna. Foto: Metka Prezelj

"Ravno v sredo je prišel steklar, da nam bo lahko pripravil ponudbo, saj moramo okna čim prej zamenjati," je dejala vodja centra Sonček na Rožanski ulici, ki pravi, da se je to začelo dogajati lani in da se pred tem takšnih dogodkov ne spomni.

Škodo bodo morali poravnati sami oziroma upajo, da jo bo krila zavarovalnica, pri kateri so imeli stekla zavarovana. Na pročelju ob njihovem vhodu so vidne saje, na tleh se je v podlago zažrla stopljena plastika, ki je ni mogoče odstraniti.

Gran Canaria
Novice Zaradi požara na Gran Canarii evakuirali več tisoč ljudi

Zažgani so bili smetnjaki na levi in desni strani vhoda v društvo. | Foto: Metka Prezelj Zažgani so bili smetnjaki na levi in desni strani vhoda v društvo. Foto: Metka Prezelj

Ko so goreli ti zabojniki, je požar zajel tudi prve veje drevja, ki je sicer tik ob pročelju bloka. Prebivalce skrbi, kaj se lahko zgodi, če požara nekoč ne bodo pravočasno opazili. | Foto: Metka Prezelj Ko so goreli ti zabojniki, je požar zajel tudi prve veje drevja, ki je sicer tik ob pročelju bloka. Prebivalce skrbi, kaj se lahko zgodi, če požara nekoč ne bodo pravočasno opazili. Foto: Metka Prezelj

Kmetija Škorjak požar
Novice Nesebična pomoč iz vse Slovenije: po požaru že gradijo hlev #video

Nadzor s kamerami bi bil prevelik strošek

Govoric o tem, kdo bi lahko bil storilec, je več, a uradno ta ni znan. Prebivalci so dogovorjeni, da opazujejo območja, kjer so smetnjaki, a dogodki se zgodijo ponoči, ob urah, ko ljudje ne gledajo skozi okno.

"Namestitve kamere si ne moremo privoščiti, saj ne gre le za namestitev, potrebuješ tudi podjetje, ki to spremlja in vodi, stroška za to pa si mi kot zveza ne moremo privoščiti," je dejala sogovornica. Po dogodku so vse fotografirali, policija je naredila zapisnik, zadevo so predali zavarovalnici in upajo, da jim bo ta lahko povrnila škodo.

Lopov, tat, vlomilec, ropar, vlom, tatvina
Novice Policisti ujeli osumljenca, ki naj bi vlamljal in požigal na Ajdovskem

"Zabojniki so takšni, da sami po sebi niso gorljivi. Če bi nekdo nekaj gorečega vrgel pod smetnjak, ne bi zagoreli. Da zagori, je treba smetnjak odpreti in vanj med odpadke odvreči gorljivo snov, zato se zdaj z upravnikom dogovarjamo, da zabojnike zaprli," nam je povedala vodja.

"Na srečo se ni zgodilo, da bi požar prišel v prostor. Na drugi strani stavbe je otok s kontejnerji in ko so goreli tam, so zagorele prve veje. K sreči se požar z drevesa, ki se drži bloka, ni razširil nanj, saj si sploh ne predstavljam, kaj bi se lahko zgodilo," je dejala vodja centra, ki je v razgovoru z upravnikom izvedela tudi, da je bilo ob prvem dogodku v okolici več požarov.

 

Avgusta že drugič letos zagoreli tudi zabojniki vrtca Jelka

Pred leti se je to že zgodilo tudi vrtcu Jelka na Glavarjevi ulici. Sledilo je obdobje brez takšnih dogodkov, v letošnjem poletju pa sta zabojnika za odpadke vrtca Jelka gorela že dvakrat, nam je pojasnila ravnateljica vrtca Petra Kočar. "Požari se zgodijo ponoči. Naš vrtec je obkrožen z bloki, na smetnjake gledajo tudi sosedje, a to se vedno zgodi ob urah, ko tega nihče ne opazi," pravi Kočarjeva.

smetnjaki požar zabojniki Bežigrad | Foto: Metka Prezelj Foto: Metka Prezelj

Ker so zabojniki na robu igrišča in niso v bližini vrtca, otrok ne ogrožajo, prav tako zaradi tega nimajo škode na infrastrukturi, ožgana so bila le drevesa, na katerih je še vedno vidna poškodba.

Kot pravi ravnateljica, se tudi komunalno podjetje Snaga izjemno hitro odzove in jim takoj z novim zabojnikom nadomesti zgorelega, da lahko odpadke odlagajo naprej.

Zabojniki vrtca so goreli že trikrat, vedno ponoči. | Foto: Metka Prezelj Zabojniki vrtca so goreli že trikrat, vedno ponoči. Foto: Metka Prezelj

"Vedno, ko se to zgodi, najprej poberemo nevarne ostanke in območje počistimo, da ne bi bilo pozneje še kakšne nesreče. Stroškov s tem res nimamo, izgubimo pa kar nekaj časa, poleg tega smetnjaki stojijo v bližini dreves in parkiranih avtomobilov," pravi ravnateljica, ki je zelo zadovoljna tako z odzivom gasilcev in policije kot s hitrim odzivom Snage, ki jim območje požara tudi očisti.

Ogenj
Novice Policija prijela požigalca

Še v sredo je tudi med temi zabojniki stal zažgani zabojnik, ki so ga že nadomestili. | Foto: Metka Prezelj Še v sredo je tudi med temi zabojniki stal zažgani zabojnik, ki so ga že nadomestili. Foto: Metka Prezelj

Policija priporoča ograditev zabojnikov v ekoloških otokih

Iz prakse policisti zaznavajo, da prihaja do požarov zabojnikov tako zaradi vandalizma kot tudi zaradi neprevidnega odlaganja smeti. Tovrstni požari so navadno hitro opaženi in tudi pogašeni, tako da ne nastane večja škoda, v nekaterih primerih s strani oškodovancev tudi ni podanih predlogov za pregon.

"V večini gre za primere, ko zagorijo zabojniki v ekološkem otoku. Priporočljivo bi bilo takšne zabojnike ograditi, da bi bil vstop do njih omogočen samo lastnikom oziroma uporabnikom. Če se zaznava pogostost takšnih dogodkov, bi bilo priporočljivo tudi območje zavarovati z videonadzorom, če to dopušča infrastruktura," pravijo na policiji.

Po požaru je na tleh vidnih nekaj ožganih kosov plastike, nad zabojniki pa so ožgane veje dreves. | Foto: Metka Prezelj Po požaru je na tleh vidnih nekaj ožganih kosov plastike, nad zabojniki pa so ožgane veje dreves. Foto: Metka Prezelj

"Požar uniči večino sledov kaznivega dejanja"

Kot so pojasnili policisti, so njihove aktivnosti v primeru, ko se dogodek pojavlja pogosto, usmerjene v zbiranje obvestil in nadzor terena, da bi prijeli storilca. Kadar so kritična območja varovana z videonadzornim sistemom, jim to omogoča lažjo identifikacijo osumljenca in prepoznavo ostalih okoliščin dejanja.

"Zaradi dejstva, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj še dodatno otežena in je posledično tudi stopnja preiskanosti nižja," pojasnjujejo na policiji in ob tem ponovno prosijo občane, naj jih ob zaznavi takšnih dogodkov ali če posedujejo kakršnekoli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj nemudoma obvestijo na telefonsko številko 113.

Prebivalci se med seboj že pogovarjajo o tem, da bi postavili svoje straže. | Foto: Metka Prezelj Prebivalci se med seboj že pogovarjajo o tem, da bi postavili svoje straže. Foto: Metka Prezelj

Ogenj
Novice Gasilec, ki je požigal na Ptujskem polju obsojen na 22 mesecev zapora
gasilec
Novice Največ je tatvin, požigov zabojnikov in nesreč zaradi kuhanega vina