Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
15.29

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Bataljonska bojna skupina ocenjevanje Nato Slovenska vojska

Petek, 29. 6. 2018, 15.29

5 let, 10 mesecev

Bataljonska bojna skupina uspešna na novem ocenjevanju bojne pripravljenosti

Slovenska vojska po nezadostni oceni le prestala test

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Bataljonska bojna skupina, enota za bojno delovanje Slovenske vojske (SV) je ponovila in uspešno prestala ocenjevanje po zahtevnih kriterijih Nata Creval, za katero  je v začetku februarja dobila nezadostno oceno. Gre za oceno pripravljenosti za bojno delovanje na petih področjih: priprava in načrtovanje, delovanje, logistična podpora, komunikacija in informatika ter administracija.

Bataljonska bojna skupina je uspešno končala usposabljanje in na preverjanju bojne pripravljenosti dosegla oceno, da je pripravljena za bojno delovanje, so danes sporočili z ministrstva za obrambo. Na ta način je omenjena skupina pripravljena za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih.

Kot so sporočili, so preverjanje bojne pripravljenosti po metodi, standardih in merilih Nata opravili ocenjevalci SV, ki sta jih spremljala častnika iz Natovega poveljstva v Izmirju.

Vsa področja ocenjena z oceno "pripravljeni za bojno delovanje"

"Vsa področja so bila ocenjena z oceno pripravljeni za bojno delovanje. Pri tem je bataljonska bojna skupina po najzahtevnejših merilih zavezništva dosegla standarde usposobljenosti, ki veljajo za sile v visoki stopnji pripravljenosti za bojno delovanje, ter je pripravljena in certificirana za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih," so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu za obrambo so povedali tudi, da je ministrica Andreja Katič zadovoljna, ker je bataljonska bojna skupina prestala preizkus bojne pripravljenosti, da pa bo lahko vse skupaj podrobneje komentirala, ko bo prejela poročilo skupine za ocenjevanje.

Bataljonska bojna skupina je organizirana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV), ki jo napolnjuje približno 820 pripadnikov SV. Gre za enoto za bojno delovanje, usposabljanje za to pa je začela maja 2017. Njena osnovna bojna tehnika so osemkolesna bojna vozila svarun 8x8 in valuk 6x6. V njej je več kot 200 različnih bojnih in drugih vojaških vozil.

Novice Slovenska vojska dobila nezadostno oceno #video

Neuspeh na februarskem ocenjevanju zelo odmeval

V začetku februarja je morala svojo pripravljenost pokazati na ocenjevanju po natančnih in zahtevnih standardih Nata Creval. Za vsako od omenjenih področij je enota lahko ocenjena z ocenami od 1 do 5, vsaj trije elementi pa morajo biti ocenjeni vsaj z oceno 3, da bi skupna ocena lahko pomenila, da je enota pripravljena na bojno delovanje. Slovenska bojna bataljonska skupina je dobila oceno 3 zgolj na enem področju, preostala so bila ocenjena z oceno 2.

Tako je bila skupna ocena "nepripravljena za bojno delovanje kot bojna skupina". Oceno, ki je sestavljena iz odgovorov na 1.600 vprašanj, je sestavila skupina ocenjevalcev, ki jo je vodila slovenska brigadirka, v skupini pa je bil tudi predstavnik Nata.

Neuspeh enote je v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice za obrambo Andreje Katič zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine. Neuspeh preverjanja je med drugim odnesel tudi takratnega načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana.

Pozneje je znotraj vojske prišlo do še nekaj menjav, med drugim je novi načelnik generalštaba SV Alan Geder sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Vodenje brigade je prevzel polkovnik Uroš Paternus.

Ne spreglejte